REALITATEA.NET: Noapte dramatica in Turcia. LOVITURA DE STAT militara esuata. Zeci de morti. Guvernul e in control
Turcia a trecut vineri noaptea printr-o tentativa de stat esuata. Dupa ce o factiune a Armatei turce a parut ca preia controlul asupra punctelor-cheie din Ankara si Istanbul, situatia a revenit la normal sambata la primele ore ale diminetii, Guvernul a preluat din nou controlul, iar militarii s-au predat.
Militari turci au ocupat vineri seara zone strategice din Ankara si Istanbul, inclusiv aeroportul Ataturk, podurile din Istanbul si parlamentul din Ankara si au anuntat ca au preluat puterea in tara. Pe parcursul unei nopti dramatice, a devenit clar ca nu intreaga armata participa la lovitura de stat. Guvernul a anuntat ca este inca in control, in vreme ce Presedintele Recep Tayyip Erdogan a cerut oamenilor sa iasa in strada si sa apere democratia, lucru care s-a intamplat. Mai multe explozii s-au auzit la Istanbul, unde pucistii ar fi deschis focul asupra populatiei, iar la Ankara, cladirea Parlamentului a fost lovita de cel putin o bomba. Ulterior, guvernul si mai multe institutii de securitate, inclusiv structuri ale Armatei, au anuntat ca lovitura de stat a esuat si ca guvernul este in control. Erdogan, care a aterizat la Istanbul, s-a adresat triumfator populatiei.
UPDATE: 754 de persoane, in mare parte militari, au fost arestate in Turcia, in urma tentativei de lovitura de stat, a anuntat ministrul turc de Justitie, Bekir Bozdag. Potrivit unor surse citate de hurriyetdailynews.com, printre acestia se numara si ofiteri de rang inalt. CNN Turk anunta ca 4 dintre ei sunt generali si 29 sunt colonei.
UPDATE: Aeroportul international Ataturk, din Istanbul, a fost redeschis, iar prima cursa a aterizat deja dupa tentativa esuata de lovitura de stat din noaptea de vineri spre sambata. Autoritatile au anuntat ca aeroportul se afla sub controlul militarilor loiali Guvernului. In plus, s-a anuntat ca circulatia tancurilor pe podurile peste stramtoarea Bosfor este interzisa, din motive de siguranta.
UPDATE: Bilantul mortilor de la Ankara, in urma tentativei de lovitura de stat, a crescut la 66, a anuntat Parchetul, citat de Russia Today. De asemenea, cel putin sase persoane au fost ucise, iar alte 150 au fost ranite in ciocnirile de la Istanbul, dintre militari pucisti, pe de o parte, si politie si civili, pe de alta.
UPDATE: Premierul turc Binali Yildirim a anuntat ca peste 120 de persoane au fost arestate dupa tentativa de lovitura de stat de vineri, relateaza Sky News, citat de News.ro. Anterior, el a declarat ca situatia este in mare masura sub control. Cel putin 6 persoane au fost ucise, iar alte 100 au fost ranite in ciocnirile de la Istanbul, dintre militari pucisti, pe de o parte, si politie si civili, pe de alta. Un general s-ar afla printre pucistii ucisi. La Ankara, cel putin 17 politisti au fost ucisi dupa ce pucistii au bombardat cladirea in care se aflau. De asemenea, 12 persoane au fost ranite grav intr-un bombardament care a vizat Parlamentul turc. Bilantul victimelor nu este complet si nu este deocamdata confirmat oficial.
UPDATE: In vreme ce guvernul pare sa fi reluat controlul asupra tarii, iar cea mai mare parte a pucistilor au fost arestati sau s-au predat, exista in continuare militari rebeli care trag inca focuri de arma, anunta Sky News.
UPDATE: 12 persoane ar fi murit in atacul de la Parlamentul din Ankara, potrivit CNN Turk. Informatia nu a fost confirmata oficial, asa cum nu a fost confirmata nicio informatie cu privire la numarul victimelor.
UPDATE: Presedintele Erdogan a anuntat ca mai multe arestari au avut loc in randul ofiterilor care au organizat lovitura de stat. Unii membri ai Armatei au primit ordine din Pennsylvania, de la clericul Fethullah Gulen, a spus Erdogan. Erdogan a mai spus ca hotelul unde se afla, pe coasta Marii Egeea, a fost bombardat dupa plecarea sa.
UPDATE: De notat ca doua formatiuni de opzitie din Turcia au denuntat lovitura de stat militara, exprimand sustinere pentru Administratia Recep Tayyip Erdogan. Aceasta tara a suferit destul de pe urma loviturilor de stat. Nu vrem ca aceste suferinte sa se repete, a comunicat Partidul Popular Republican (CHP). Si Miscarea Nationalista (MHP) a anuntat ca sustine Administratia Recep Tayyip Erdogan, scrie Mediafax.
UPDATE: Cel putin 6 persoane au fost ucise, iar alte 100 au fost ranite in ciocnirile de la Istanbul, dintre militari pucisti, pe de o parte, si politie si civili, pe de alta, relateaza ABC News, citat de News.ro. Anterior, presa locala anuntase ca cel putin 3 persoane au fost ranite la Istanbul, cand au incercat sa forteze un baraj al armatei si sa traverseze unul dintre podurile peste stramtoarea Bosfor. Podurile sunt inchise, iar in oras au fost impuse restrictii de circulatie.
UPDATE: Presedintele Erdogan a aparut in fata multimii dupa aterizarea pe aeroportul din Istanbul si a anuntat ca organizatorii loviturii de stat vor fi pedepsiti.
UPDATE: Fostul general Muharrem Kose, indepartat recent din functie de regimul de la Ankara, s-ar afla in spatele tentativei de lovitura de stat, relateaza agentia de presa Anadolu, citata de DPA.
UPDATE: Zeci de militari participanti la lovitura de stat au predat armele politistilor din Piata Taksim, potrivit Reuters. Mai devreme, militarii s-au ciocnit cu demonstrantii iesiti in strada pentru a sustine guvernul.
UPDATE: Sofia anunta ca Turcia a inchis granita cu Bulgaria.
UPDATE: Doua explozii puternice s-au auzit la Istanbul si una pe aeroportul Ataturk. In paralel, televiziunea privata CNN Turk a anuntat ca un grup de militari a intrat in cladire - prezentatorii au intrerupt transmisiunile.
UPDATE: Presedintele Erdogan a aterizat la Istanbul, anunta Sky News, care citeaza surse din Turcia.
UPDATE: Premierul turc Binali Yildirim a declarat ca situatia este in mare masura sub control dupa tentativa de lovitura de stat din tara, relateaza AFP, citata de News.ro. Anterior, el a spus ca tentativa de lovitura de stat a fost un act de rebeliune pus la cale de miscarea loiala clericului Fethullah Gulen, din Statele Unite, desi gruparea acestuia a condamnat-o. Alianta pentru Valori Impartasite (AfSV), o grupare non-profit cu legaturi cu clericul de opozitie Gulen, a dat publicitatii un comunicat prin care a condamnat tentativa de lovitura de stat. Condamnam orice interventie a armatei in politica interna a Turciei, se arata in comunicat. Guvernul presedintelui Recep Tayyip Erdogan a acuzat in repetate randuri sustinatorii lui Gulen ca vor il indeparteze cu forta de la putere.
UPDATE: Premierul turc a anuntat ca a fost impusa o zona de restrictie aeriana deasupra Ankarei si ca toate aeronavele vor fi doborate. Anuntul a venit dupa ce un elicopter ar fi lansat o bomba deasupra Parlamentului turc. Nu exista deocamdata informatii in legatura cu eventuale victime.
UPDATE: Televiziunea turca de stat, TRT, emite din nou dupa ce manifestanti au luat-o cu asalt si au intrat in studioul de stiri. Anterior, televiziunea fusese ocupata de militari. Martori au declarat ca au auzit o explozie puternica in cladire, noteaza News.ro.
UPDATE: O bomba a lovit Parlamentul de la Ankara, relateaza agentia de presa Anadolu, citata de Reuters. Potrivit Fox TV, bomba a fost lansata din elicopter. Cel putin 12 persoane au fost ranite grav in bombardamentul care a vizat Parlamentul turc de la Ankara, relateaza agentia Anadolu.
UPDATE: Guvernatorul Istanbulului si purtatorul de cuvant al serviciilor de informatii turce au declarat ca tentativa de lovitura de stat a fost respinsa, relateaza AP si Sputnik News, citate de News.ro. Comandantul Armatei a 3-a, ce are cartierul general la Istanbul, a emis un ordin televizat ca toate trupele sa se intoarca in baraci. Potrivit postului de televiziune TRT, 4 militari au fost arestati pentru tentativa de lovitura de stat, inclusiv unul de rang inalt. Anterior, agentia de presa Anadolu a anuntat ca in spatele tentativei se afla un fost general indepartat recent din functie de Guvernul de la Ankara.
UPDATE: Imagini cu militari arestati de cetateni au aparut pe retelele de socializare. Potrivit unor martori oculari, in orase au inceput sa se auda chemarile la rugaciune, un semn de sprijin pentru administratia Erdogan.
UPDATE: Confruntari pe strazi. Agentia Anadolu sustine ca 17 politisti ar fi fost ucisi la sediul Fortelor Speciale din Ankara. NTV anunta ca un avion militar turc ar fi doborat un elicopter folosit de cei care au organizat lovitura de stat.
UPDATE: Comandantul Primei Armate a Turciei anunta ca cei care organizeaza lovitura de stat sunt o factiune mica a Armatei si nu exista motive de ingrijorare.
UPDATE: Militarii turci ar fi deschis focul asupra demonstrantilor care incercau sa treaca podul din Istanbul in semn de protest fata de lovitura de stat. Exista cel putin cativa raniti, noteaza ITV. Presa turca anunta ca schimburi de focuri de arma se aud in jurul Parlamentului si in zona palatului prezidential din Ankara. Ambele institutii sunt inconjurate de tancuri.
UPDATE: Presedintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat ca o structura paralela incearca sa preia puterea in Turcia. Analistii cred ca Erdogan face referire la miscarea clericului Fethullah Gulen, un rival al presedintelui.
UPDATE: Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, indeamna la calm in Turcia.
AFP sustine ca mai multe focuri de arma ar fi fost trase dintr-un elicopter, in Ankara. De asemenea, s-au auzit mai multe explozii puternice. Cel putin un civil a fost ranit de focuri de arma in cladirea televiziunii TRT, controlata de pucisti, relateaza Hurriet Daily News, citat de news.ro. Strazile din Ankara si Istanbul sunt impanzite de militari si de tancuri. Potrivit presei, in capitala tarii se dau lupte intre politie si militarii pucisti. Sute de persoane au iesit pe strazile din Istanbul, dupa anuntul loviturii de stat militare si al preluarii controlului de catre Armata. De cealalta parte, presedintele Erdogan cheama oamenii in strada, spunand ca tentativa de lovitura militara ar fi fost un esec. Declaratia a fost facuta intr-o interventie telefonica la CNN Turk.
UPDATE: CNN Turcia anunta ca presedintele Erdogan este in siguranta, fara a preciza alte detalii despre locul in care se afla acesta.
UPDATE: Potrivit presei internationale, elicopterele armatei turce ar fi deschis focul ascupra cladirii Serviciului secret al Armatei. Informatia nu a fost confirmata oficial inca si nu s-a avansat nicio cifra a unor eventuale victime.Armata turca spune ca a preluat controlul guvernului pentru a restaura democratia si drepturile omului, informeaza Reuters.
SUA, primul punct de vedere dupa anuntul loviturii de stat militare: Speram ca va fi stabilitate in Turcia.
Martori sustin, citati de presa internationala, ca toate cursele aeriene din Istanbul au fost anulate sau redirectionate. Tancuri militare care ruleaza pe strazile din Istanbul sunt intampinate de trecatori cu aplauze. Exista informatii ca fostul sef al Statului Major al Armatei ar fi tinut ostatic de catre liderii - deocamdata necunoscuti - ai loviturii de stat militare. Informatiile nu au fost deocamdata confirmate sau infirmate.
UPDATE: Armata turca sustine ca a preluat controlul puterii, intr-un comunicat oficial, citat de Realitatea TV. Financial Times sustine ca Grecia si-a plasat armata in alerta. Panicati, oamenii au format cozi in jurul bancomatelor, pentru a retrage bani. Premierul turc Binali Yildirim a declarat ca o grupare armata a incercat o lovitura de stat.
- Vorbim de o incercare de lovitura de stat, a declarat Binali Yildirim. Premierul ar fi jurat ca cei vinovati vor plati pretul suprem.
Autoritatile ar fi blocat accesul la Twitter si Facebook, in Ankara si in Istanbul. Retelele de socializare raman, insa, deschise, in celelalte regiuni. Pe Twitter au aparut postari in care se vorbeste despre soldati care ar fi blocat, cu ajutorul tancurilor, Aeroportul International Ataturk. Armata ar fi intrat in sediul televiziunii nationale si, conform primelor informatii, lira turceasca se afla in cadere libera.

Sursa: REALITATEA.NET