RFI ROMANIA: Atentat in Franta: Un camion a intrat in multimea care celebra Ziua Nationala. Cel putin 84 de morti. Doi romani raniti (Autori: Mircea Oprea, Cosmin Ruscior)
(IN ACTUALIZARE) Cel putin 84 de persoane au fost ucise, dupa ce un presupus terorist francez de origine tunisiana a intrat cu un camion intr-un grup de sute de persoane care participau la un spectacol de artificii in centrul orasului Nisa, cu ocazia Zilei Nationale a Frantei. Barbatul a fost ucis de fortele de ordine.
ACTUALIZARE 17: Primarul Parisului a decis ca steagurile franceze sa fie arborate vineri in berna, in Capitala. Anne Hidalgo a vorbit despre un act barbar care a lovit oameni nevinovati, reuniti pe Promenade des Anglais, pentru a celebra valorile pe care se bazeaza Franta: libertate, egalitate, fraternitate.
ACTUALIZARE 16: Consiliul francez al cultului musulman a condamnat atacul de la Nisa si a cerut musulmanilor din Franta sa se roage vineri pentru cei ucisi.
ACTUALIZARE 15: Atentat terorist sau atac de oportunitate? Opiniile analistilor externi sunt divergente.
Iulian Chifu, Directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor: Atentatul este unul terorist
Iulian Chifu explica la RFI ca a fost vorba despre un atac premeditat. Exista o problema structurala la nivelul Frantei in privinta terorismului de tip jihadist - atrage atentia expertul.
Expertul in securitate, Hari Bucur Marcu:
- Atac de oportunitate, nu atentat terorist
La Nisa a avut loc un atac de oportunitate nu un atentat terorist,spune la RFI expertul in securitate, Hari Bucur Marcu. Avem o situatie inedita explica la RFI expertul, care nu se hazardeaza sa vorbeasca despre un atentat terorist, ci despre un atac.
ACTUALIZARE 14: Ambasadorul Romaniei la Paris, Luca Niculescu, la RFI: Doi romani au fost raniti in atacul de la Nisa.
Ambasadorul Romaniei la Paris, Luca Niculescu, a confirmat pentru RFI ca doi romani care traiesc in Franta au fost raniti in atacul de joi seara de la Nisa:
- Pot sa confirm ca exista doi romani raniti. Suntem in contact cu familiile lor, am vorbit cu ei de mai multe ori in cursul noptii trecute, i-am rugat sa ne anunte daca au nevoie de sprijinul autoritatilor romane, de sprijin consular sau de alta natura. Ce putem face acum este ca toate gandurile noastre sa mearga catre compatriotii nostri pentru a trece cu bine de aceasta incercare extrem de dificila. Ambii raniti sunt internati intr-un spital din Nisa. Este destul de greu de aflat acum prea multe date despre starea sanatatii lor, pentru ca personalul medical este suprasolicitat acum, nu ma pot hazarda sa spun cat de grava e starea lor, in orice caz sunt foarte bine tratati si probabil vom afla mai multe in jurul pranzului. Pot sa confirm ca cele doua persoane traiesc in Franta de mai multi ani.
- Exista linii deschise, exista un telefon de urgenta si aici la Ambasada si la Consulatul de la Marsilia, am primit multe telefoane in cursul noptii. Ii invit pe cei care doresc informatii si pe pagina de Facebook a Ambasadei noastre, unde am pus recomandari, am rugat ca romanii de la Nisa sa se informeze unii pe altii, sa ne anunte si pe noi, angajatii Ambasadei au facut noapte alba, mai spune Luca Niculescu.
ACTUALIZARE 13: Doi cetateni romani au fost raniti in atentat, ei sunt ingrijiti in spitalele din Nisa, anunta ministrul de Externe.
ACTUALIZARE 12: Ministerul francez de Interne a revizuit bilantul atentatului de la Nisa: 84 de morti si 18 persoane in stare foarte grava (Le Figaro).
ACTUALIZARE 11: Atentatul comis joi seara la Nisa si soldat cu cel putin 84 de morti a provocat reactii de indignare printre liderii politici din intreaga lume.
Presedintele american, Barack Obama:
- Suntem solidari cu Franta, cel mai vechi aliat al nostru, intr-un moment in care ea face fata acestui atac. In acest 14 iulie ne amintim de valorile democratice, care au facut din Franta o sursa de inspiratie pentru intreaga lume.
Secretarul de Stat american, John Kerry:
- Este un atac inspaimantator impotriva unor persoane nevinovate in cursul zilei care celebreaza libertatea, egalitatea si fraternitatea.
Premierul canadian, Justin Trudeau:
- Canadienii sunt bulversati.
Noul premier britanic, Theresa May, se declara socata si ingrijorata.
Intr-o declaratie comuna, cele 15 tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU au condamnat cu cea mai mare fermitate atacul terorist barbar si las de la Nisa.
ACTUALIZARE 10: Presedintele Klaus Iohannis condamna pe Facebook atacul care a avut loc joi noapte la Nisa:
- Condamn ferm atacul infiorator care a avut loc azi noapte la Nisa, de Ziua Nationala a Frantei. Teroarea a lovit din nou poporul francez, a lovit din nou Europa. O zi de sarbatoare s-a transformat intr-una de doliu, dupa ce o mana criminala a curmat vietile a zeci de oameni si a lasat in urma peste o suta de raniti. Flagelul terorismului trebuie combatut, actele de cruzime trebuie stopate si putem face asta doar uniti impotriva celor care nu au nicio justificare pentru actele lor.
ACTUALIZARE 9: Presedintele Frantei, François Hollande, a anuntat vineri dimineata devreme ca nu poate fi negat caracterul terorist al atacului de la Nisa. El a precizat ca starea de urgenta din Franta, care urma sa expire pe 26 iulie, va fi prelungita cu trei luni.
ACTUALIZARE 8: Soferul camionului ar fi un francez de origine tunisiana, scrie Le Figaro.
ACTUALIZARE 7: Presedintele francez, Francois Hollande, si premierul Manuel Valls conduc celula de criza formata la scurt timp dupa atentat.
ACTUALIZARE 6: Ministrul de interne Bernard Cazeneuve a ajuns la Nisa, scrie cotidianul francez Le Figaro.
ACTUALIZARE 5: Cel mai recent bilant indica 76 morti si 47 de raniti.
ACTUALIZARE 4: Aproximativ o suta de persoane, care s-au aruncat in mare in momentul de panica dupa atacul comis joi seara la Nisa , au fost salvate si aduse la mal, titreaza Le Figaro.
ACTUALIZARE 3: Soferul camionului care a lovit sute de persoane in atacul de la Nisa avea asupra sa arme automate si grenade, afirma surse din cadrul serviciilor de securitate franceze, citate de postul BFM TV.
ACTUALIZARE 2: Serviciile de securitate au tras mii de gloante in incercarea de a opri vehiculul.
ACTUALIZARE 1: Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, este tinut la curent cu evolutia situatiei din Franta, unde zeci de persoane au fost ucise intr-un atac comis la Nisa de Ziua Nationala, anunta Casa Alba.
Camionul a lovit grupul de oameni cu viteza de 60-70 km/h pe o distanta de circa 2 kilometri, trecand peste sute de persoane.
Conform unor surse, vehiculul avea 16 tone, cu lungimea de 10 metri, iar soferul a fost impuscat mortal de fortele de ordine.
- Directia antiterorista a Parchetului General a preluat ancheta in cazul atacului comis la Nisa, informeaza publicatia L'Express, citata de Mediafax. Ancheta vizeaza asasinat in forma multipla si tentative de asasinat coordonate de o organizatie terorista, a comunicat institutia, precizand ca la investigatii vor participa agentii Directiei Generale pentru Securitate si Informatii (DGSI) si Directia pentru Combaterea Terorismului (SDAT).

Sursa: rfi.ro