Wikipedia informeaza: Viata extraterestra (sau viata din spatiul cosmic) este la ora actuala doar o ipoteza conform careia in Univers ar putea sa existe si viata al carei mediu natural nu este Pamantul. Acest concept se refera la orice tip sau forma de viata, de la cele mai simple sisteme biologice (de ex. virusuri si procariote) pana la cele mai complexe forme de viata cu inteligenta proprie si organizare sociala.
Cu toate acestea, existenta vietii in afara Terrei ar fi fost dovedita in proportie de 95% in 2013 de catre o echipa de cercetatori britanici de la Departamentul de Biologie Moleculara si Biotehnologie al Universitatii din Sheffield.
Varsta Universului, uriasa, precum si numarul enorm de sisteme stelare sugereaza ca daca Pamantul ar fi un model de corpuri ceresti cu viata general valabil, atunci viata extraterestra ar trebui sa fie intalnita in Univers destul de des. De asemenea exista o contradictie evidenta intre probabilitatea de existenta in Univers a unor civilizatii extraterestre, probabilitate estimata a fi mica dar reala, si lipsa de contacte cu astfel de civilizatii sau alte dovezi de existenta a lor, contradictie denumita paradoxul lui Fermi.

Pe care corpuri ceresti ar putea exista viata

- Marte, cea mai apropiata planeta de Pamant pe care se presupune si se cerceteaza existenta unei posibile vieti extraterestre
- Stelele sunt prea fierbinti pentru a adaposti fenomene de viata. Dar din cauza ca numai galaxia noastra contine probabil miliarde de planete, oamenii de stiinta presupun ca viata extraterestra exista. La 1 august 2014 erau deja descoperite peste 1800 de exoplanete, dar toate acestea sunt prea indepartate de Pamant si de aceea prea greu de cercetat in privinta existentei unor forme de viata.
Conditii minime ale existentei vietii pe o planeta extraterestra sunt:
- energie (prezenta de exemplu prin fenomenele relativ calde de pe Enceladus),
- molecule continand carbon (substante organice),apa.
Multe din planetele deja descoperite sau banuite orbiteaza in jurul unui sistem solar binar sau multiplu; in aceste cazuri traiectoriile lor sunt curbe geometrice foarte complicate, care se apropie si se departeaza de Sorii respectivi in mod amplu. De aceea pe aceste planete exista variatii mari de temperatura, care practic exclud existenta vietii. Altfel spus, o conditie suplimentara este ca planeta respectiva sa se roteasca in jurul unei singure stele centrale (asa cum este cazul si cu Pamantul in jurul Soarelui).
In interiorul sistemului nostru solar se cunosc mai multe corpuri ceresti care indeplinesc conditiile minime necesare pentru aparitia vietii:
- Enceladus - satelit al planetei Saturn
- Marte
- Europa - satelit al planetei Jupiter.
- Titan - satelit al planetei Saturn
La 26 noiembrie 2011, agentia spatiala americana NASA a lansat spre Marte misiunea spatiala Mars Science Laboratory (MSL), care are drept scop principal sa cerceteze amanuntit daca acolo exista sau a existat viata.
Pe Titan se afla mai multe lacuri de metan. Acesta este cel mai simplu compus organic. Metanul este produs artificial de catre om (sau posibil de o alta fiinta inteligenta) sau natural prin fermentarea resturilor vegetale sau animale.
Primul contact dintre omenire si o civilizatie extraterestra
Primul contact dintre omenire si o civilizatie extraterestra poate fi benefic, dar cel mai probabil va fi periculos, socant si se va solda cu distrugerea noastra. Profesorul de astrobiologie Charles Cockell de la Universitatea din Edinburgh considera ca fiintele autotrofe, in general, nu sunt inteligente. Asta deoarece colectarea luminii soarelui (stelare) este o foarte buna modalitate pentru a aduna energie, totusi niciodata nu se aduna suficienta energie pentru ca o creatura sa devina inteligenta. Asta inseamna ca o fiinta extraterestra care a atins tehnologia calatoriilor interstelare trebuie sa fie neaparat un pradator: numai consumul altor fiinte poate asigura energia necesara unui creier foarte dezvoltat. Charles Cockell crede ca nu este obligatoriu ca o civilizatie, doar pentru ca poate calatori prin spatiul cosmic, ar trebui sa fie si altruista. Omenirea, de exemplu, a asezat cu succes nave spatiale pe satelitul inghetat Titan si totusi avem razboaie si crime zi de zi. Progresul tehnologic nu vine mana in mana cu altruismul si s-ar putea ca o presupusa civilizatie extraterestra sa fie destul de periculoasa. De aceeasi parere este si Stephen Hawking, care considera ca ar trebui sa ne temem de extraterestri, care vor veni probabil pe Pamant in cautare de resurse si vor fi pusi pe distrugerea noastra. Dupa Cazul Mantell, istoricul David Michael Jacobs a concluzionat cu privire la fenomenul OZN:
- Ei ar putea fi nu numai extraterestri, dar si potential ostili noua.
Fizicianul Michio Kaku de la City College din New York considera ca Hollywoodul a spalat creierele oamenilor cu filme in care forte superioare extraterestre sunt invinse de rezistenta subdezvoltata a Pamantului, un fel de lupta titanica intre David si Goliat. El considera mai mult decat probabil ca o sa izbucneasca un fel de lupta intre Bambi si Godzilla.
Astronomul american Seth Shostak nu crede ca aceste scenarii din filme sunt plauzibile, nu ar avea niciun rost ca o civilizatie avansata sa vina pe Terra in cautarea unor resurse sau ca sa faca un experiment neautorizat de reproducere. Asta deoarece calatoria in spatiu este costisitoare si necesita o investitie enorma si ar folosi masini robotizate foarte avansate in loc sa vina ei insusi. Resursele de care ar avea ei nevoie si le-ar produce singuri sau le-ar gasi mai aproape de planeta lor mama.
Fizicienii clasifica civilizatiile extraterestre ipotetice in 3 clase:
- tipul I - civilizatiile extraterestre care ar folosi toate resursele energetice ale planetei pe care au aparut. Aceste civilizatii exploateaza de exemplu vulcanii si uraganele.
- tipul II - care ar folosi de 10 miliarde de ori mai multa energie decat cele de tip I - prin captarea ei de la steaua mama. Aceste civilizatii exploateaza stelele.
- tipul III - care ar folosi energia unor intregi galaxii.
Pe aceasta scara omenirea ramane inca multa vreme de tipul zero; de aceea ea va putea fi anihilata instantaneu la primul contact, conchide Michio Kaku.

Forme de viata exceptionale
Viata extraterestra, daca ar exista, ar putea fi total diferita de tot ce se cunoaste pana acum. Drept dovada folosesc descoperirile recente pe Pamant a catorva forme de viata exceptionale, deosebite de toate formele traditionale: Asa de ex.:
- Bacterii arsenofage - in lacul sarat Mono Lake din California, SUA.
- Bacterii intr-un lac de asfalt de pe insula caraibeana Trinidad.
- Bacterii procariote mai exact domeniul archaea, gasite (2011) in cristalele de sare din Valea Mortii, California, SUA.
- Bacterii anaerobe descoperite in valea McMurdo din estul Antarctidei, acestea traiesc intr-o mare subterana foarte sarata, lichida, la temperatura de -10 grade C, unde nu exista oxigen.

SETI
SETI este un acronim de la expresia engleza Search for Extraterrestrial Intelligence (romana: Cautarea vietii extraterestre inteligente).

Ecuatia lui Drake
Ecuatia lui Drake a fost adesea folosita pentru a estima numarul cel mai probabil de civilizatii extraterestre din propria noastra galaxie. [13]
Ecuatia este rezultatul unui produs de factori, dintre care unii sunt numere supra-unitare (R, ne si T), iar altii sunt probabilitati (deci numere sub-unitare, fp, fl, fi si fc).
Ecuatia sintetizeaza concepte stiintifice esentiale folosite in studierea vietii extra-terestre si comunicarea prin unde electromagnetice. Criticarea cea mai frecventa a ecuatiei lui Drake se refera la acei factori ai sai care sunt conjuncturali. Ca atare, eroarea asociata cu acesti factori, amplificata de produsul lor, conduce la un interval de valori care este foarte larg si, in concluzie, ecuatia nu poate fi folosita pentru a trage concluzii ferme.

Previziuni si afirmatii despre descoperirea vietii extraterestre
In 2012 celebrul astrofizician Stephen Hawking a afirmat ca daca vor intalni in cale civilizatii extraterestre, oamenii ar putea avea de suferit.
- Descoperirea unor forme de viata inteligente extratrestre ar reprezenta cea mai importanta descoperire stiintifica din istoria omenirii. Cu toate astea, ar fi extrem de riscant sa incercam sa comunicam cu o civilizatie extraterestra.
- Daca extraterestrii se vor decide sa ne viziteze, s-ar putea repeta scenariul cu europenii care au sposit pe continentele americane. Lucrurile nu s-au sfarsit prea bine pentru nativii americani.
- Intr-o discutie publica, organizata pe 15 iulie 2014 la Washington, oamenii de stiinta de la NASA au declarat ca, in urmatorii 20 de ani, oamenii vor descoperi forme de viata extraterestra, aflate, cel mai probabil, in afara Sistemului Solar

Pozitia oficiala a guvernului SUA in ceea ce priveste viata extraterestra si cele trei eforturi majore intreprinse in cautarea acesteia:
1. Cautarea de planete extrasolare
2. Ascultarea semnalelor din univers
3. Explorari robotice ale Sistemului Solar

Politicienii si extraterestrii
- Dimitri Medvedev a recunoscut existenta extraterestrilor, la finalul unui interviu din 30 noiembrie 2012 acordat unor canale de televiziune din Rusia. Acest lucru s-a intamplat cand microfoanele erau inchise si i s-a pus o intrebare suplimentara. Medvedev a afirmat ca la predarea puterii la Kremlin alaturi de valiza cu coduri nucleare se predau si doua dosare secrete, unul cu informatii despre vizitele extraterestre pe Terra, informatii adunate de servicii secrete care oficial nu exista.
- Harry Truman a trimis o nota, ce se gaseste astazi la un muzeu din New Mexico, in care facea referire la prabusirea unui aparat de zbor, posibil, de origine extraterestra.
- La 21 septembrie 1987, intr-o reuniune a Adunarii Generale a ONU, Ronald Reagan a vorbit in discursul sau despre amenintarea unei invazii extraterestre si despre faptul ca oamenii ar trebui sa actioneze impreuna pentru a se apara de o eventuala agresiune.

Sursa: Wikipedia, enciclopedia libera