Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politicaintitulata: Solidaritate locala si reactie prompta in teritoriu - o lectie pentru guvernanti! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Fenomene meteorologice extreme, unele chiar nemaivazute in Romania, au lovit, din nou, tara noastra in ultimele zile. Impactul ploilor, al vijeliilor, si asa cum se vorbeste, chiar al tornadelor, a fost unul devastator, au murit oameni si au fost distruse localitati, iar, din nefericire, si judetul Mures a fost grav afectat.
Astfel de fenomene apar brusc si pot fi prevazute foarte greu, insa ceea ce poate face diferenta in astfel de situatii este capacitatea, dotarea cu mijloacele necesare si viteza de reactie a autoritatilor.
Apreciez reactia prompta a ISU la nivel local si a primarilor, asa cum este primarul localitatii Cuci, unde au fost inregistrate cele mai semnificative pagube din judetul Mures. Insa pregatirea pentru astfel de situatii sau orice alte situatii cu efecte negative severe trebuie sa fie facuta din timp. In acest sens, vreau sa ii felicit pe acei primari care au depus eforturi pentru a avea chiar in comunitatile lor echipamentele specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in cazul producerii unor situatii de urgenta. Astfel de initiative sunt laudabile, iar ca rezultat al preocuparii si a demersurilor facute de primari, chiar in aceasta saptamana, localitatile Faragau si Beica de Jos au primit cate o autospeciala pentru situatii de urgenta ca donatii de la Serviciului de Pompieri din Shropshire, Marea Britanie.
De asemenea, manifestarea solidaritatii umane este foarte importanta, iar romanii mai au acest spirit al solidaritatii, al compasiunii fata de cei aflati in nevoie, al interesului de a-si ajuta semenii.
Guvernantii tehnocrati de astazi ar trebui, cu siguranta, sa invete cate ceva din lectiile pe care le ofera conduita si atitudinea celor care conduc aceste localitati aflate in necaz, precum si toti cei care traiesc acolo, care au fost prezenti in mijlocul evenimentelor si care au facut tot ce au putut atunci pe moment, nu dupa ce s-au intors din minivacanta de weekend. Poate guvernanti au inteles gresit, insa Guvernul nu este o corporatie care se inchide vineri si deschide luni. Atunci cand esti investit cu responsabilitatea unei functii sau demnitati publice, trebuie sa fii in slujba oamenilor 24 de ore din 24.
Solicit public Guvernului sa ia de urgenta masuri pentru alocarea fondurilor necesare astfel incat toate problemele aparute in urma fenomenelor meteorologice nefavorabile sa poata fi remediate. Macar acum, in al doisprezecelea ceas!