Biroul de Presa al PSD informeaza printr-un comunicat: Mihai Fifor: Dascalii au nevoie de recunoasterea muncii lor de-o viata, pusa in folosul comunitatii si a tinerilor! Senatorii PSD sprijina demersul legislativ prin care cadrele didactice vor putea beneficia de pensii de serviciu!
Mihai Fifor, liderul Grupului PSD din Senatul Romaniei si Presedintele Consiliului National PSD, considera ca, prin votul pentru Proiectul de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din invatamantul preuniversitar, vom asista la o reparatie morala pentru cei care si-au dedicat viata in folosul comunitatii si evolutiei tarii. Stresul, uzura psihica si fizica a dascalilor poate fi comparata cu munca dificila a magistratilor, deci are nevoie de recunoastere.
Liderul Grupului PSD din Senat, Mihai Fifor a solicitat, la inceputul ultimei sedinte de plen din aceasta sesiune a Senatului, suplimentarea ordinii de zi cu propunerea legislativa, tocmai pentru ca sublinia importanta acestei masuri pentru cei din educatie.
Propunerea legislativa prevede acordarea pensiilor de serviciu pentru cadrele didactice din mediul preuniversitar, care au o vechime de 30 de ani in invatamant. Pensia de serviciu urmeaza sa fie in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimul an de munca. De aceasta prevedere, cadrele didactice vor beneficia incepand cu anul 2017.
Proiectul legislativ a primit raport favorabil din partea Comisiei de invatamant.
- Discutiile din comisie s-au purtat fara indoiala pe conditia de astazi a cadrului didactic si pe faptul ca in ultimii 5 ani de zile, din sistemul de invatamant s-au pierdut circa 200.000 de elevi, cifra demografica este in scadere si, ca urmare, nu cred ca se solicita bugetul mai mult decat s-a acordat in acest an in sistemul de invatamant, a precizat presedinta Comisiei, senatoarea Ecaterina Andronescu.
Votul final privind proiectul legislativ va fi dat in prima sedinta de plen din urmatoarea sesiune parlamentara, din septembrie 2016. Proiectul a trecut deja de Camera Deputatilor, in aprilie 2014, iar Senatul este Camera decizionala.