Peste 50% dintre persoanele care au nevoie sa poarte aparat dentar din cauza malpozitiei dinților, considera ca singurul efect al acestuia este cel estetic. Corectarea malpozitiei dintilor poate ameliora si chiar preveni boli dentare grave, precum parodontoza.
Aproape jumatate din populatie se confrunta cu problema danturii inestetice, adica a dintilor strambi, inghesuiti sau a maxilarului ori mandibulei proeminente. O alta problema a dintilor este si dantura inegala. In cazul acestor persoane, riscul de a forma placa bacteriana, precum si riscul aparitiei cariilor sunt mai mari, din cauza ca dintii sunt fie strambi, fie intre ei nu exista spatii libere, iar periajul este ineficien. spune Dr. Oana Alexandra Omer, medic dentist specialist ortodontie la Clinicile Dr. Melnic.
Aparatul dentar amelioreaza diferite anomalii ale danturii si previne boli precum parodontopatia (paradontoza), boala dentara care poate duce la pierderea partiala sau totala a dintilor. Organizatia Mondiala a Sanatatii raporteaza faptul ca, in 7 tari europene, afectiunile parodontale sunt in proportie de peste 75%, in alte 13, de 40-75%, iar in 15 dintre acestea, de pana la 40%. Statistic, 3 sferturi din populatia adulta a lumii, de peste 35 de ani, sufera de o forma clara de parodontoza.
In articolul ce insoteste mail-ul sunt explicate cele mai raspandite efecte negative ale dinților strambi asupra sanatatii, precum si beneficiile purtarii aparatului dentar (in afara de cel estetic).