Senatorul Augustin-Constantin Mitu a sustinut o declaratie politica, intitulata: Infratire istorica intre localitatile din Romania si cele din Republica Moldova. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Duminica a avut loc, la iesirea din Ploiesti catre Paulesti, inaugurarea primului sens giratoriu suspendat din Romania construit cu fonduri europene. La eveniment au fost invitati si 450 de primari din Republica Moldova, care s-au prins in hora unirii pe pod.
Desi inaugurarea sensului giratoriu reprezinta o reusita a administratiei publice din Prahova, nu ma voi axa pe acest subiect in cadrul declaratiei mele politice.
Evenimentul cu adevarat istoric a avut loc la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, unde au fost incheiate 450 de acorduri de infratire intre localitatile din Romania si localitatile din Republica Moldova. Numarul acordurilor de infratire este de trei ori mai mare decat toate acordurile semnate intre localitatile de pe ambele maluri ale Prutului in ultimii 20 de ani. Evenimentul a avut loc la initiativa Platformei Unioniste Actiunea 2012.
Semnarea acordurilor de infratire nu are doar o semnificatie simbolica, desi din punct de vedere simbolic evenimentul are o incarcatura emotionala importanta. Semnarea acestor acorduri va permite localitatilor sa dezvolte proiecte comune culturale, de infrastructura sau administrative, care vor avea un impact benefic pentru toate primariile implicate.
Acordurile permit in acest moment aplicarea unei ordonante de urgenta ce da dreptul autoritatilor locale din Romania sa finanteze proiecte comune cu localitati din Republica Moldova. Aspect deosebit de important, daca tinem cont de faptul ca bugetele locale ale primariilor din republica Moldova sunt mult mai mici decat cele ale primariilor din Romania.
De asemenea, localitatile infratite vor putea accesa fonduri europene transfrontaliere pentru finantarea unor proiecte comune de interes local sau regional.
Am incredere ca aceste acorduri vor duce la aproprierea relatiilor dintre romani si moldoveni si vor avea un impact economic pozitiv pentru toate partile implicate.