Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Un atentat in inima Uniunii Europene. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ceea ce s-a intamplat recent la Bruxelles a fost un atentat nu doar la adresa Belgiei, ci la adresa Europei; un atentat in inima Uniunii Europene, menit sa destabilizeze constructia aceasta atat de mareata din care facem parte din 2007.
Din pacate, frecventa atentatelor teroriste din Europa a crescut in ultima vreme. La fel si numarul victimelor. Cei care studiaza fenomenul spun insa ceva si mai grav - in Europa, terorismul devine noua normalitate. Aceste pareri ne spun ca ar trebui sa acceptam ca atacurile vor fi din ce in ce mai dese, iar costul uman va creste.
Raspunsul nostru trebuie sa fie ferm â€" nu vrem sa acceptam noi atacuri si noi pierderi de vieti omenesti. Vrem sa actionam pentru a stopa efectele inumane ale terorismului si vrem sa fim solidari cu cei aflati in suferinta si in nevoie.
Constructia minunata a Uniunii Europene este bazata pe respectarea unor principii clare si drepturile omului sunt fundamentul absolut al acesteia. Nu putem renunta la respectarea drepturilor omului in lupta contra terorismului, dar putem avea un raspuns ferm si bine tintit in fata acestor atentate.
Dupa cum stiti, o reuniune extraordinara a ministrilor de interne si justitie ai tarilor membre UE a avut loc la Bruxelles la doar doua zile de la atentate. Convocata la cererea expresa a Belgiei, reuniunea a fost organizata pentru a duce la conturarea unui raspuns european la atentatele de marti de la Bruxelles. Ministrii vor evalua evolutia luptei antiterorism in Europa si felul cum se aplica legislatia europeana in domeniu.
Sa nu uitam ca anul trecut, in noiembrie, Comisia Europeana a lansat o serie de propuneri legislative pentru a consolida controlul armelor de foc. Un nou instrument de combatere a terorismului, registrul european al datelor pasagerilor aerieni, asteapta votul Parlamentului European. Este salutabil, in acest context, acordul realizat cu Turcia privind controlul imigrantilor si al refugiatilor.
Este clar ca sunt multe lucruri de facut, iar cooperarea intre state este o conditie absolut necesara pentru a infaptui un plan coerent si eficient de evitare ale unor noi atentate.
Romania este deschisa la o comunicare constanta si la implicarea in demersurile Uniunii Europene in lupta contra terorismului. Mai mult decat atat, este necesar sa nu uitam ca eforturile noastre ca tara trebuie acompaniate in mod corespunzator de eforturile individuale. In acest sens, este nevoie de un raspuns echilibrat si de solidaritate umana, atribute pe care fiecare dintre noi le poate oferi ca dovada a apartenentei la civilizatia europeana, atat de greu incercata in ultimele luni.