Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Autorizatiile gradinitelor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Educatia si sanatatea copiilor nostri si a tuturor copiilor din Romania ar trebuie sa fie una dintre prioritatile noastre. Este de datoria noastra sa facem tot ceea ce ne sta in puteri sa asiguram crearea unui cadru legislativ clar si coerent, care sa cuprinda cat mai multe dintre elementele care sunt implicate in siguranta copiilor nostri.
Din pacate, unele evenimente recente aduc la iveala anumite probleme in ceea ce priveste autorizarea si acreditarea unitatilor de invatamant preuniversitar. In acest sens, ma refer la cazul recent al unei gradinitei particulare din Bucuresti, unde educatoarea a agresat mai multi copii. Faptul ca respectiva unitate nu era nici macar autorizata trebuie sa traga un semnal de alarma.
Din pacate, la nivel national, functioneaza numeroase asa-numite gradinite particulare, care insa nu detin nici un fel de autorizatie de functionare si care nu au fost supuse niciunui proces de control si acreditare.
Aceasta stare de fapt este evidentiata prin simpla confruntare a datelelor furnizate de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) cu oferta publica a gradinitelor si vom observa ca numeroase astfel de unitati functioneaza in afara legii. Numeroase unitati functioneaza fara forme legale, sau se ascund in spatele unor forme de organizare alternative, pretinzand ca sunt cluburi pentru copii, scoli de limbi straine, sau furnizori de educatie alternativa. Tocmai aceste situatii le permit operatorilor economici in cauza sa nu permita efectuarea controalelor de catre institutiile abilitate, invocand ca in respectivul imobil functioneaza un club privat, care nu desfasoara activitati educative si economice.
Mai mult decat atat, din totalul gradinitelor particulare autorizate, foarte putine sunt si acreditate in conditiile legii. Conform ARACIP, acreditarea unei gradinite se face prin raportarea la standardele specifice, instrumente care masoara capacitatea unei unitati de invatamant de a functiona in parametri obligatorii. Practic, acreditarea constituie garantia ca unitatea respectiva asigura servicii de calitate.
Nu putem accepta ca organele de control aflate in subordinea Ministerului Educatiei sa sustina ca nu au cum sa verifice daca o gradinita functioneaza ilegal. Este nevoie de o reglementare mai clara si precisa privind functionarea acestor gradinite si a institutiilor de tip after-school. Desigur, parintii au o responsabilitatea majora privind cresterea copiilor, dar statul nu poate arunca asupra acestora responsabilitatea de a verifica legalitatea unei institutii menite sa ingrijeasca si sa educe copiii.
Nu in ultimul rand, subliniez importanta institutiilor de invatamant private si faptul ca aceastea trebuie sa existe pentru a oferi o alternativa reala parintilor si copiilor, dar acestea trebuie supuse unui control permanent si, mai ales, trebuie sa functioneze pe baza unor criterii si conditii specifice, bine stabilite.
Iata de ce este necesar sa luam masurile necesare pentru a oferi unei institutii a statului responsabilitatea de a verifica felul in care functioneaza gradinitele de stat si cele private. Va invit sa ne implicam in aceste demersuri pentru a evita situatii tulburatoare precum cele petrecute in gradinita mentionata mai sus.