punetarainvaloare.ro: Oameni de isprava
Descopera povestile oamenilor deosebiti care, prin munca si pasiunea lor, au reusit sa-si puna tara in valoare.
Romania nu duce lipsa de oameni de isprava, personaje frumoase care isi pun tara in valoare prin activitatile si prin actiunile pe care le intreprind. Despre multi dintre ei nu vom sti niciodata nimic, pentru ca ei nu sunt promovati de mass-media. Noroc cu internetul! Deoarece, daca e sa te iei numai dupa cine face rating in televiziunile din Romania, nu am fi aflat niciodata ca, la nici 40 de kilometri de Bucuresti, intr-o zona binecuvantata de Dumnezeu cu o Delta in care-si dau vara intalnire nenumarate stoluri de pasari calatoare, se afla un personaj, nici prea tanar, nici prea batran, nici prea bogat dar nici sarac, cu drag de istorie si de meleagul natal, care a decis ca locul copilariei sale, o mlastina fara vestigii istorice, dar cu un trecut tumultuos, merita sa devina un taram de poveste.
- Am simtit dintotdeauna ca locul copilariei si vietii mele, prin istoria de secole si prin frumusetea sa nebanuita, poate sta alaturi de cele mai frumoase atractii turistice de pe tot globul pamanesc.
Acesta este crezul inginerului Gelu Palamaru, proprietarul celui mai dezvoltat si mai frumos centru turistic din satul Comana, judetul Giurgiu.
- Unii joaca la ruleta. Eu, insa, am investit in noroaie si pot sa va spun ca este foarte greu sa investesti in noroaie, le-a povestit Gelu Palamaru invitatilor primei intalniri din seria Impreuna punem tara in valoare, care a avut loc pe 30 octombrie la Casa Comana.
Iar pentru ca aceasta mlastina sa devina complexul turistic de astazi, Gelu Palamaru a muncit neobosit, timp de doua decenii. Intregul complex se intinde acum pe 20 de hectare de teren, spatiu care era, la inceputuri, o zona in care satenii din Comana aruncau lesurile animalelor. Acum, fosta groapa insalubra a devenit o zona de refugiu pentru orasenii dornici sa petreaca o zi in natura, sa guste mancaruri traditionale, sa cunoasca tainele Deltei Neajlovului sau chiar sa ascute povesti spuse de insusi Vlad Tepes. Complexul are un parc de sport extrem, ofera calatorii pe saua cailor lipitani, are gradina proprie prin care orasenii se pot plimba si isi pot culege, contra cost, legume pentru acasa, are barci si biciclete, dar, mai presus de orice, are oameni frumosi, dornici sa ajute.
- Acest loc a avut o culoare magica in sufletul meu. Nu va puteti inchipui cat este de frumos. Trebuie sa traiti aici un sezon, din iarna pana toamna tarziu, ca sa vedeti cat e de frumoasa mlastina asta, delta asta. Bucovina, Banat, Maramures, toate zonele acestea au frumusetile lor, insa frumusetea Comanei este nestiuta, este ascunsa ca o Atlantida.
Frumos vorbeste Palamaru de acest tinut aflat la nici 40 de kilometri de Bucuresti, iar istoria lui ii este drag sa o spuna oricui doreste sa asculte. Coloana vertebrala a acestui loc este, sustine el, Manastirea Comana, cladita in 1461 de Vlad Tepes.
- Pe scurt, in 1461 Vlad Tepes ctitoreste una dintre cele doua biserici pe care le-a facut in viata lui, una la Tapsor si una la Comana. Dupa 137 de ani, Radu Serban, care era din Mironesti, la opt km de aici, reface vechea biserica ridicata de Vlad Tepes. Deci la 1588 apare manastirea aproape in forma in care o vedem aici. Incepe un secol in care Comana are cel mai frumos destin. Putina lume stie, dar de aici a pornit, din casatoria fiicei lui Radu Serban cu un grec de origine bizantina, familia Cantacuzinilor munteni, descendent fiind chiar si Constantin Brancoveanu. Acest secol il regasim intr-o carte care se numeste Domni si Boieri, una pe care noi ne-am ostenit sa o scoatem la lumina, sa o finantam.
Pentru el, Comana a intrat intr-o alta etapa istorica odata cu ridicarea complexului, o era turistica, pe care o putem denumi, fara modestie, epoca Palamaru. O era a carei valoare este data de numerosii turisti ce o insufletesc. Isi aminteste cu drag de ziua in care a avut placerea sa vada cum coloana de masini pline de turisti iesea de pe portile satului si e mandru ca el si echipa sa au atins asa o performanta. Pentru el, performanta in turism poate fi atinsa daca vii mereu cu ceva nou, daca ai grija sa-ti primesti intotdeauna clientii cu zambetul pe buze, daca ai personal calificat si daca stii si poti sa inovezi. Anual trebuie sa le oferi turistilor ceva nou. De exemplu, Palamaru le va oferi turistilor care-i vor calca pragul anul viitor o experienta de neuitat pe apa. Va cumpara o ambarcatiune cu care isi va plimba clientii prin valurile Deltei Neajlovului. Ii va duce la cherhanaua Delta Neajlovului si la Muzeul Pescarilor, pe care acum il ridica in satul vecin Comanei.
- Am reusit sa adun o echipa extraodinara. Fara acesti oameni, totul ramanea doar o poveste, singur nu as fi putut face atatea. Imaginati-va ca oamenii au crezut in nebunia mea. Am reusit sa construim aici cand nu era nimic. Nu va puteti imagina ca am sapat trei ani de zile ca sa asanam aceasta mlastina, unde era, de fapt, o mizerie, erau toate animalele moarte din sat adunate. Si padurea a trebuit adusa la standarde de excelenta si pentru ea au muncit colegii mei, oameni simpli, din Comana, din Giurgiu, din Bucuresti. Multi dintre cei care au venit aici sa ne ajute nu au mai plecat, au ramas sa ne ajute si pe mai departe, s-au alaturat ca sa facem excelenta in turism la Comana.