Facebook: Casa Comana - o destinatie turistica de prim rang, aflata la o ora de Bucuresti
Delta Neajlovului si Parcul National Comana se afla la 46 de km distanta de Bucuresti, traseul fiind pe soseaua Bucuresti - Giurgiu, foarte aproape de comuna Calugareni.
Daca locuiesti in Bucuresti, este timp frumos si ai inspiratia sa alegi ca destinatie Casa Comana, din comuna Comana, jud. Giurgiu, aflata la 46 de km distanta de Capitala, nu faci o alegere proasta. Comana este o destinatie de interes stiintific si istoric de un secol. Din punct de vedere turistic a intrat in atentia publica mult mai recent, de cativa ani. Pentru a ajunge la Casa Comana drumul trece pe langa manastirea unde se spune ca ar fi fost ingropat Vlad Tepes (eu stiam ca este ingropat pe o insula din Lacul Snagov).
Am mers pe traseul Bucuresti - Calugareni - Branistari - Budeni - Comana (total 46 km). De la Bucuresti la Calugareni sunt 31 de km, iar de la Calugareni pana la Comana -15 km. Drumul de 10 km la Calugareni pana la Branistari e perfect, ca-n palma (a fost recent asfaltat in 2013), de foarte buna calitate. Mai dificila e ultima parte a traseului, Budeni-Comana, 5 km cu asfalt de proasta calitate, cu multe gropi, crapaturi si denivelari. (Cei care folosesc traseul de 39 km Bucuresti - Adunatii Copaceni - Gradistea - Comana se plang ca drumul este mult mai prost). Orice traseu alegi, niciunul nu e perfect. Nici macar portiunea de 10 km Calugareni- Branistari-Budeni, reabilitata cu fonduri UE, nu are marcaje, nu exista niciun indicator, in afara celui de la iesirea din Calugareni.
In fine, destinatia: Casa Comana, aflata in Delta Neajlovului, o rezervatie naturala ce adaposteste complexul hotelier si celebrul restaurant de langa Parcul de Aventura Comana. Delta, cu o suprafata de 1100 de hectare, este renumita pentru sutele de specii de pasari (in parc stau ascunse - probabil din cauza turistilor), pentru potentialul piscicol si pentru animalele Padurii Comana: mistreti, iepuri, caprioare. Scopul deplasarii era sa particip la o sindrofie de familie (invitat la aniversarea unei zile de nastere), asa ca n-am pierdut timpul cautand specii de pasari sau locuinte lacustre.
Aer proaspat de balta, miros de peste, putin soare de primavara si relativ multa liniste, daca faci abstractie de clinchetul paharelor si zgomotul furculitelor. Meniul restaurantului este comparabil ca diversitate si pret cu cel de la Tratoria il Calcio din Bucuresti. Serviciul este perfect si timpul de asteptare rezonabil. Calitatea mancarurilor este buna (cu exceptia desertului: tortul de mus este mediocru, iar papanasii - clasice gogosi unse cu smantana si dulceata). Pe malul deltei se afla banci, mese si scaune pe care te poti odihni incalzit de razele unui soare anemic, asteptand sa-ti aduca preparatele comandate. Atentie, daca vrei sa mananci la mesele de pe debarcader trebuie sa faci rezervare din timp, altfel vei manca la restaurantul hotelului. Este cochet amenajat, cu flori pe masa, dar seamana mai degraba cu o cantina. Noroc ca sunt mese si pe terasa care da spre lac. Sunt flori peste tot, gazonul e ingrijit, privelistea face placere ochiului, totul este agreabil.
Parcul Complexului turistic privat de la Casa Comana este comparabil cu orice parc din Bucuresti: suprafata mare, vegetatie, lac. Cu deosebirea ca la Comana sunt mai multe posibilitati de distractie, locuri de joaca pentru copii, terenuri de sport, tiroliana peste lac, echitatie, plimbari cu trasura, plimbari cu barca cu vasle, plimbari cu caiacul, tir cu arcul, escalada. Am facut un tur prin parc si am traversat podul pe ale carui garduri de protectie laterale turistii au prins multe lacate. Exista o mini-gradina de plante aromatice expuse ca la o gradina botanica, unele mediteraneene, o plantatie de levantica. Din pacate, gelateria era inchisa. Una peste alta, este un loc de relaxare la balta si padure, relativ aproape de Bucuresti (o ora de mers cu masina), unde te poti bucura de aer curat.
Arata superb primavara: barci pe lac ai caror pasageri sunt obligati sa poarte veste de salvare!, multi biciclisti pe alei. Am vazut si 3 cai care pasteau intr-un tarc si o trasura trasa de cai pe aleile din beton ale parcului. La tiroliana ce traverseaza un brat al lacului era o coada rezonabila. Nu am vazut insa nicio pasare in delta Neajlovului - cu exceptia unui papagal urias intr-o cusca din holul hotelului care scotea din cand in cand un suierat ciudat. Perla complexului turistic este Pivnita Marelui Paharnic, un templu al podgoriei locale.
Sa nu uit: exista suficiente locuri de parcare gratuita, pe langa hotelul de la strada si chiar pe malul lacului. Exista si o sala de nunti si botezuri aflata in padure. Hotelul de 4 stele este construit in stil de vechi conac boieresc, dar dotat cu tot confortul modern. Era o zi de sambata si deja se ocupasera multe camere. In concluzie, Casa Comana a devenit o destinatie turistica de prim rang.
(Sursa: Facebook)