De pe Tocuri cu rucsacu-n spate. Povesti de Calatorie cu Stil by Cristina Maier
Cum am ajuns sa calatoresc
Inceputul
De cand am intrat si eu in gasca de calatori-povestitori, si am inceput sa scriu despre experientele mele din locurile pe care le vizitez, am primit multe incurajari, multe laude, dar si destule critici, palme si chiar intrebari.
- Travel, ce? Ce job mai e si asta?
Iar aceste intrebari au venit de la cine ma asteptam mai putin: de la familie. Si culmea, abia dupa ce am inceput sa calatoresc tot mai mult! Puteam chiar sa le desenez o definitie a meseriei de Travel Writer si tot nu ma apropiam de imaginea lor de job adevarat! Dar fiind constienta ca nu sunt sigura care a ales drumul antreprenoriatului, ca nu sunt singura care a ales sa-si urmeze visul, am mers mai departe.
- Un nou stil de viata. Mereu in vacanta?
- Meseria de travel writer este o meserie ca oricare alta. Nu spun ca e job-ul ideal, nici ca-i job-ul perfect, ori the real job! Si chiar daca poate parea asta, in spatele cortinei exista multe nopti albe si destule cafele negre! Dar pe langa noptile de munca, sunt calatoriile in care traiesti experiente extraordinare, unele chiar transformatoare! Cel putin eu asta am simtit si trait pe propria piele. Si doar pentru ca am inceput totul din pura pasiune pentru calatorit!
- Sunt intr-o permanenta vacanta?
- Da si nu. Ca si Travel Writer, nu am o vacanta propriu-zisa. Oriunde calatoresc, sunt mereu pregatita sa absorb cat mai mult din peisaje, locuri, traditii, si sa le duc mai departe povestea. Deci, calatoresc muncind si muncesc calatorind! Nu mai astept vara, ca sa imi iau concediu. Sunt oricand gata de plecare. Sunt mereu in miscare, dornica sa descopar locuri, oameni si traditii! Bineinteles, nu inainte de a-mi face un buget flexibil si posibil (in ceea ce priveste transportul, cazarea, masa si principalele atractii care ma intereseaza), astfel incat sa ma pot bucura cat mai mult de ceea ce-mi ofera locul in care ma aflu!
- Pentru mine, aceasta meserie a devenit un stil de viata!
- De fiecare data cand ofer sfaturi din calatoriile mele, unii imi multumesc, altii ma critica sau vin chiar ei cu pareri, sugestii, idei. Dar in acele momente sunt si mai convinsa ca mi-a ales drumul potrivit pentru mine. Si nu pot decat sa va multumesc pentru asta!
Iar acum, ca sa trec la subiect, iti las mai jos cateva dintre lucrurile pe care eu le-am invatat, de cand am adoptat acest stil de viata.
- Nu locuiesc intr-o vila, dar nici n-am nevoie. Am invatat sa traiesc cu mai putin si sa economisesc mai mult pentru calatorii.
- Nu ma atasez de lucruri sau locuri. Am invatat cat de dureros poate fi sa te lipesti de-o casa si sa nu vrei sa descoperi cum e sa locuiesti si-n alte orase, in alte tari.
- In Paris, de exemplu, am locuit intr-un apartament cu doua camere, de 35 mp in total. Camera noastra era de 2m/4m, dar a fost suficient. Parisul ne astepta afara, nu intre patru pereti!
- Nu mananc la restaurante. Prefer sa cumpar alimente si sa experimentez acasa diferite retete de mancaruri de prin lumea asta.
- Nu investesc prea mult in imbracaminte. Am invatat ca exista reduceri. Le ador!
- Iar cand imi fac planul pentru o noua calatorie, aleg tinute care sa spuna povestea locului in care ma aflu.
- Nu prea ies in Centru Vechi. Prefer sa mai astept putin si sa ma plimb pe Champs Eylsee in Paris, de exemplu.
- Nu astept vara, ca sa-mi iau concediu. Plec cand ma taie capu, unde ma taie capu, daca gasesc si bilete de avion ieftine.
Aceste obiceiuri nu le am de ieri. Toate le-am invatat sau adoptat, treptat si asumat. Nu e un drum usor de parcurs, dar nici imposibil nu e! Dare to dream big! Si crede ca tot ceea ce-ti imaginezi, se poate realiza! Iar ceea ce nu tine de imaginatia ta, si are nevoie de putina strategie, se invata! Nici eu nu m-am nascut Travel Writer! Dar m-am nascut cu o pasiune pentru calatorit. Abia mai tarziu, cand planetele s-au aliniat, am aflat ca exista si posibilitatea de a calatori si a castiga din asta. Asa am cunoscut-o pe Ioana Budeanu. Ea face travel blogging de muuuult timp. Dar dincolo de omul misto care s-a dovedit a fi, Ioana a adunat toate experientele ei - din toti anii de munca - si a creat: Singurul curs de travel writing din Romania. Am urmat si eu acest curs. Si am invatat pas cu pas ce trebuie sa fac si cum pot sa-mi transform pasiunea in ceva care sa-mi aduca un venit. Plus multe alte tips & tricks utile, care m-au ajutat si ma ajuta enorm! Acum, nu pot spune decat ca a meritat fiecare banut! De-atunci, am crescut mult. Blog-ul meu a prins viata, am cunoscut oameni, am stabilit relatii si parteneriate. Am descoperit ca se poate calatori, fara sa spargi vreo banca sau sa ramai cu portofelul gol la final de luna! Dar am vrut sa descopar mai mult de-atat! Asa ca, am incercat s-o descos pe Ioana, sa aflu povestea din spatele cursului de Travel Writing.
(Nota red. estiri.ro: Cursul d-nei Ioana Budeanu te invata cum sa devii blogger de travel si sa fii platit ca sa calatoresti prin lume! http://www.ioanabudeanu.com/p/secretele-meseriei-de-travel-writer.html)