Sambata a aparut pe mariustuca.ro un articol senzational, scris de Magda Marincovici si in care prof. dr Mihaela Balgradean, de la Spitalul Marie Curie, a facut dezvaluiri cutremuratoare despre cei doi bebelusi de 6 luni, diagnosticati cu sindrom hemolitic uremic. Cauza certa a diagnosticului: bebelusii au fost hraniti cu sarmalute si supa cu carne fiarta. Cateva comentarii la articol sunt relevante:
- Sebastian S. Eduard: Sondaj de opinie. Cu ce ar trebui batuti parintii copilului de 7 luni care acum face dializa pentru ca tampitii i-au dat SARMALE?
- Cristina Calin: Seba, ai intrat vreodata pe grupuri de mamici? Sa aveti acolo ce mananca astia mici de la 2-3 luni si daca le spune cineva mamelor ca nu e ok, te linseaza, ca ce te bagi ca trebuie sa guste din toate. Si mai vin si alte destepte care confirma ca si ele au facut la fel si copiii lor nu au nimic.
- Mira Robatzchi: Sau demente care se lauda ca de la 5 luni copiii lor mananca de toate! Sa fie sanatosi si rumeni in obraji. Ce sa mai alaptezi dupa 3 luni? Baga-l pe piftie si mamaliguta cu carnati!
- Ciprian Dudau: Trebuie antrenati de mici, ca la 6 luni trecem pe burger la blender.
- Deusan Raluca: Cu ranga.
- Dana Purghy Purgaru: S-au batut singuri.
Tema bebelusilor care primesc hrana nepotrivita cu varsta nu este noua. In urma cu cativa ani, a aparut in Adevarul un articol intitulat: Cum sunt hraniti bebelusii de la tara: sarmalute, mici si coca-cola. Articolul se baza pe un studiu al organizatiei World Vision. Situatia de atunci este aproape identica cu aceea semnalata de prof. dr Mihaela Bagradean, a bebelusilor de cateva luni adusi la Spitalul Marie Curie, hraniti cu sarmalute si supa din picioare de pui. Mamele sarace din mediul rural intrerup prea devreme alimentatia la san a sugarilor si incep sa le dea de la 6-8 luni mancare pentru adulti, releva un studiu al organizatiei World Vision, efectuat in satele din judetele Dolj si Valcea. Tinerele mame din zonele sarace de la tara arata o crasa lipsa de educatie in ceea ce priveste alimentatia copiilor mici. Ele intrerup alaptarea cand bebelusii au doar cateva luni si le dau mancaruri grele, din ceea ce gatesc pentru restul familiei. Studiul era insotit de un filmulet in care tinerele mamici povesteau ce le dau de mancare celor mici, spre stupefactia doctorilor, care se straduie sa le invete ce e bine pentru bebelusi. Medicii pediatri spun ca lipsurile din alimentatia primilor 2 ani lasa urme adanci asupra dezvoltarii pentru toata viata. Copiilor de cateva luni li se da mancarea destinata adultilor: fasole, varza, carne, sarmale, inclusiv ciorba de porc, mici, chiftelute sau mancare de cartofi.
Studiul mai releva ca toti copiii aveau giardia (paraziti intestinali). Iar apele din fantani au nitriti care ajung in alimentatia copiilor. In film era prezentat si cazul unei mamici care ii facea bebelusului lapte praf cu apa din fantana. Copilul a ajuns la medic cand era vanat tot, aproape albastru, si moale. O mamica spunea foarte mandra ca ea ii da copilului Coca-Cola cu biberonul. Studiul releva ca multi copii fac alergii de la laptele-praf, astfel de cazuri ajungand destul de des la Bucuresti pentru a fi tratate.
Organizatia World Vision semnala si alte situatii:
- 67% dintre mamici luau/iau apa pentru hrana bebelusilor din puturi, fantani (deseori cu nitriti);
- 9 din 10 gospodarii in care traiesc mame cu copii intre 0-2 ani nu au toaleta in casa;
- 2 din 10 mame nu au termometru in casa.
Legat de termometru, prof. dr Mihaela Bagradean a relatat cazul unei mamici care avea termometru: dupa ce l-a folosit pentru a masura intrarectal temperatura bebelusului, mama l-a dat acestuia pentru a se juca.