Senatoarea DOINA ELENA FEDEROVICI a sustinut o declaratie politica intitulata: Femei simple, femei complicate, femei cochete, femei bogate, femei. Victime ale violentei domestice. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ieri, am sarbatorit cu totii ziua femeii. Vreau sa cred ca toate doamnele din aceasta tara au primit un gand bun, o vorba spusa din suflet o floare si poate chiar o mica atentie. Insa, foarte putin au fost aceia care ieri in contextul zilei femeii au vorbit despre violenta domestica si cum putem sa oprim acest fenomen.
Se estimeaza ca, in Romania, o femeie este victima violentei domestice la fiecare 30 de secunde. Acest lucru inseamna ca, pana voi termina eu de citit acest text, cateva zeci de femei vor fi trait deja teroarea unei agresiuni fizice, verbale sau sexuale din partea celui cu care isi impart viata. Suna ingrozitor? Asa este si in realitate, numai ca in locul cifrelor sunt chipuri adevarate, marcate de spaima si durere.
Astazi as vrea sa ni le imaginam pe toate aceste femei care sufera abuzuri in intimitatea propriului camin. Fiindca ele sunt printre noi, dintre noi. La nivel mondial, una din trei femei a fost macar o data in viata victima violentei domestice, iar Romania este aproape de aceasta statistica globala. Asta inseamna ca, daca nu ai fost chiar tu victima unui astfel de tratament, cu siguranta exista in cercul tau de apropiati macar o femeie care sufera â€" de multe ori in tacere â€" povestea abuzurilor partenerului. Poate este mama ta, bunica sau o matusa? Sau poate una dintre prietenele tale cele mai bune? O colega sau o vecina?
M-am intrebat deseori ce fel de femei sunt cele care accepta sa fie victime. Si am crezut ca este vorba despre femei simple, cu scoala putina si cu perspective neclare. Acele femei care cred ca vor muri de foame fara barbatul de langa ele, acelea care nu isi imagineaza ca-si pot creste copiii fara tata. Am crezut ca sunt femei slabe, usor de manipulat, femei napadite de complexe si frustrari, femei incapabile sa traiasca singure. Dar viata m-a contrazis, si nu o data. Am cunoscut femei de cariera, frumoase si (aparent macar) puternice si implinite. Victime ale violentei domestice. Femei tinere, care au toate perspective in fata, deschise ca un evantai. Victime ale violentei domestice. Femei care apar la televizor si par sa traiasca intr-un basm. Victime ale violentei domestice. Femei simple, femei complicate, femei cochete, femei disperate, femei bogate, femei. Victime ale violentei domestice.
De ce am facut acest preambul, deoarece cred cu tarie ca sta in puterea noastra prin fapte nu prin vorbe - si am demonstrat acest lucru - ca putem schimbam aceasta stare de lucruri. Si primul pas foarte important in aceasta directie a fost facut prin ratificarea Conventiei de la Istanbul privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor
Ratificarea Conventiei de la Istanbul constituie pentru tara noastra o certitudine a continuarii eforturilor, la nivel guvernamental, pentru prevenirea si combaterea fenomenului violentei impotriva femeilor si a violentei domestice.
Ne aflam in prezenta unui tratat care cuprinde aproape exhaustiv toate masurile necesare pentru: elaborarea unor politici integrate, prevenirea violentei domestice si a violentei impotriva femeilor, protectia victimelor si martorilor la acest tip de violenta si, in mod necesar, sanctionarea agresorilor.
Forta acestei conventii transcede legislatia in materie penala, in materie civila, si inclusiv administrativa, reprezentand un punct unic de convergenta pentru toate aceste regimuri juridice diferite.
Dincolo de prevederile legale, spiritul legii transmite un mesaj important: fiecare nou proces de ratificare de catre state suverane genereaza o consolidare a drepturilor inviolabile ale femeilor si reprezinta inca un pas inainte catre o schimbare pozitiva si reala.
Expresia cea mai pronuntata a dezechilibrului de putere dintre femei si barbati este reprezentata de violenta impotriva femeilor, care este atat o incalcare a drepturilor omului si un obstacol major in calea egalitatii de gen.
Ziua de 29 februarie 2016 reprezinta pentru Romania un moment istoric, momentul in care Proiectul de lege pentru ratificarea Conventiei Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, adoptata la Istanbul, la 11 mai 2011, a primit voturile majoritatii membrilor Senatului Romaniei.
In toate discutiile purtate cu reprezentanti ai societatii civile, distinsi parlamentari, reputati specialisti in domeniu, s-a afirmat o unanima opinie de sustinerea a ratificarii Conventiei, acest fapt evidentiind convingerea ferma a tuturor ca acest instrument juridic international va contribui in mod real la inregistrarea unor progrese atat in plan legislativ si institutional in domeniul prevenirii si combaterii violentei.
Distinsi colegi - este un pas important facut in aceasta directie si trebuie sau mai bine spus suntem obligati sa transpunem in legislatia nationala prevederile acestei conventii atat de importante, cat mai urgent. Si mai trebuie ceva facut. Haideti sa promovam impreuna o campanie a respectului pentru aceste femei.