Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Mesaj de recunostinta pentru femeile romance. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Declaratia mea din aceasta prima saptamana a lunii martie este dedicata femeilor, pe care in mod special le sarbatorim in aceasta perioada in preajma Zilei Internationale a Femeii. In aceste momente gandurile mele se indrepta cu recunostinta, admiratie si respect catre toate romancele: mame, fiice, sotii, bunici, pentru ca ne bucurati sufletul si ne inseninati zilele. Sunteti intruchiparea gingasiei si dati lumii mai multa frumusete deoarece stiti sa oferiti iubire familiei si semenilor, insa, in egala masura, aveti o forta interioara nebanuita pe care o mobilizati pentru orice problema sau nevoie a celor dragi. Cu greu va doboara obstacolele deoarece stiti cum sa o luati de la capat in fiecare zi, mai puternice si mai hotarate sa schimbati lumea.
Avem fata de dumneavoastra o responsabilitate uriasa, de a duce o lupta pentru recunoasterea meritelor femeii in societatea romaneasca majoritar feminina. Din nefericire, mai sunt inca situatii in care femeile se confrunta cu probleme determinate de discriminare la locul de munca, inclusiv in ceea ce priveste salarizarea, de abandon al traseului educational si de specializare pentru a putea face fata responsabilitatilor din familie, de sacrificiile facute pentru a asigura existenta lor si a familiilor lor, de agresiunile la care unele mai sunt supuse.
Am reparat, insa, prin masurile luate de guvernarea social-democrata in ultimii ani, multe dintre aceste probleme sustinand cresterea salariilor, dublarea alocatiilor, decontarea analizelor pentru femeile insarcinate, plata integrala a concediului maternal la nivelul salariului din ultimele 12 luni, completarea cadrului legislativ privind violenta domestica si introducerea in legislatie a ordinului de restrictie in regim de urgenta, campanii publice pentru eliminarea stereotipurilor de gen. Ne dorim, pe termen lung, sa puteti beneficia de un tratament corect pe piata muncii, sa sprijinim mai mult viitoarele mame, sa va protejam mai bine impotriva violentei domestice, sa va garantam o pensie decenta, sa va oferim sanse pentru a putea reconcilia viata de familie cu cea profesionala. Toate aceste fac parte din proiectul nostru, al social-democratilor, de a imbunatati statutul si viata femeii romance, recunoscand nu doar formal, ci prin solutii si legi, rolului femeilor in societatea si in viata noastra. Suntem constienti de faptul ca daca o femeie este linistita, implinita si se simte protejata in tara in care traieste, atunci fiecare barbat, fiecare tanar, fiecare batran va avea o viata mai buna si mai armonioasa.
Doamnelor si domnisoarelor, va urez La multi ani! si tot ceea ce-i mai bun pe lume si va asigur, inca o data, de respectul si recunostinta mea.