Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Preventia in sanatate nu se face prin amenzi si birocratizare. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia mea de astazi as vrea sa abordez un subiect despre care mi-a fost ceruta parerea in repetate randuri in ultimele zile de catre pacienti, studenti sau cunoscuti preocupati de evolutia sistemului sanitar romanesc. Si ma refer la controversata initiativa legislativa a celor din PNL privind activitatea de preventie in sanatate.
Putem fi de acord cu totii cu dezideratul preventiei in sanatate si cu faptul ca preventia costa mai putin decat tratarea bolilor. Nu putem fi de acord insa cu maniera politicianista cu care au fost abordate aceste subiecte de catre cei din PNL, la fel cum nu putem fi de partea celor care propun introducerea unor coercitii financiare pentru pacientii indisciplinati sau cei care doresc cresterea birocratiei prin infiintarea unei agentii guvernamentale denumita pompos Agentia Nationala de Preventie in Sanatate.
Ca medic si ca un om cu viziuni de stanga, nu mi se pare normal si uman sa instituim prin lege coercitii financiare unor bolnavi. Stau sa ma intreb in ce tara traim daca principala grija a autoritatilor este sa umble dupa bolnavi ca sa incaseze amenda neplatita? Mai mult, exista multe patologii ale caror tratament impune costuri ridicate ce nu pot fi suportate de romani. Oare de unde va putea plati un bolnav sau familia acestuia amenda preconizata de PNL, cand poate unii nu-si pot asigura nici macar minimul necesar pentru un trai decent?
Ca social-democrat, cred ca s-a pornit din start cu o abordare gresita, lipsita de compasiune, ca sa nu spun ca ea contravine total intereselor pacientilor. In loc sa ne punem problema cum sa asiguram tratamente inovatoare, cat mai folositoare pacientilor, unii se gandesc in mod mercantilist cum sa mai faca rost de niste bani de pe spinarea unor semeni aflati in dificultate. Este dureros sa constati ca aceasta este viziunea dreptei pentru sistemul de sanatate din Romania! In al doilea rand, nu mi se pare normal si nici eficient sa mai infiintam o agentie guvernamentala, adica sa crestem birocratia in sistemul de sanatate. Am numarat: din 28 de articole cat are initiativa legislativa, in 21 se face referire la Agentia Nationala de Preventie in Sanatate. Cred ca mult mai corect ar fi fost ca propunerea sa se cheme legea privind Agentia Nationala de Preventie in Sanatate. Macar asa era limpede pentru oricine care sunt intentiile reale ale celor care stau in spatele ei! Pe scurt, propunerea PNL este neconstitutionala, ambigua si orientata impotriva pacientilor! Inainte de a crea sanctiuni pentru bolnavii care nu se prezinta la medic, trebuie sa ne asiguram ca acestia au la dispozitie infrastructura medicala dezvoltata in toata tara. Asta ar trebui sa ne preocupe pe toti, inclusiv pe cei din PNL, nu sa mai infiintam niste agentii si sa mai punem pe functii niste oameni de partid. Nu sustin si nu voi vota aceasta initiativa legislativa pentru ca sunt convins ca problema preventiei in sanatate nu se rezolva prin amenzi sau prin infiintarea vreunei agentii minune care sa cheltuiasca banii contribuabilului. Nu asa vom rezolva problema, ci printr-o eficientizare a institutiilor pe care le avem deja si care functioneaza, prin corectarea disfunctionalitatilor si sanctionarea abaterilor, precum si printr-o dezvoltare a infrastructurii medicale, prin continuarea investitiilor in spitale noi si modernizarea celor vechi, dotarea lor cu aparatura de ultima generatie, dar si printr-o finantare adecvata a programelor de screening si stimularea angajarii medicilor in toate zonele tarii, inclusiv in mediul rural. Acestea trebuie sa fie prioritatile noastre si despre aceste lucruri ar trebui sa fie dezbaterea publica, nu despre inventiile celor din PNL! Tocmai de aceea va propun sa incheiem aici aceste discutii sterile si sa ii lasam pe domnii si doamnele din PNL sa continue agenda lor privind amenzile date pacientilor, iar noi sa ne preocupam de problemele cu adevarat importante pentru romani! Va multumesc pentru timpul acordat!