Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Autostrada est-vest - un pasaport al Republicii Moldova pentru Uniunea Europeana. Declaratie politica. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Declaratia politica pe care o adresez astazi se intituleaza: Autostrada est-vest - un pasaport al Republicii Moldova pentru Uniunea Europeana. Proiectul Autostrazii Targu-Mures â€" Iasi â€" Ungheni ramane o prioritate pentru tara noastra.
In ceea ce priveste infrastructura, inca mai avem multe de facut. In fiecare zi descoperim ca unele proiecte nu au fost realizate asa cum trebuie sau ca exista deficiente in relatia stat â€" constructor. Sunt destul de multe probleme in transporturi si trebuie sa recunoastem ca, in ceea ce priveste drumurile, avem, foarte mult de muncit.
As amini doua abordari importante referitoare la autostrada est-vest: pe cea a premierului si pe cea a presedintelui. Premierul a afirmat ca in Master Plan e pe locul doi ca prioritate” si ca vor fi lansate studiile de fezabilitate. Presedintele Romaniei a afirmat ca Moldova sufera inca din cauza decalajelor economice. O autostrada care sa lege Moldova de restul tarii si al Europei ar aduce numeroase beneficii. Acest proiect ar trebui sa devina prioritar. As mai adauga aici abordarea domnului Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, care a afirmat ca autostrada care va traversa Moldova romaneasca ar trebui sa ajunga pana in capitala celeilalte Modove, de peste Prut.
Din aceste declaratii putem deduce ca intr-adevar, s-a inteles necesitatea unei autostrazi, care, iata, reprezinta o prioritate nationala. Mai mult, deducem interesul pe care il au moldovenii, fratii nostri de peste Prut, fata de acest proiect al nostru. Si nu este gresit! Noi am tot spus ca vrem sa intindem mana moldovenilor pentru apropierea Republicii Moldova de valorile democratice si integrarea lor in Uniunea Europeana. Iata un proiect viabil prin care noi, romanii, am putea scurta aceast traseu. Republica Moldova ar putea intra cu drepturi depline in Uniunea Europeana prin Romania.
Dezvoltarea infrastructurii si, mai cu seama, autostrada est-vest va usura traficul de marfuri, comercial, transportul de persoane. Aceasta autostrada reprezinta un pasaport al Republicii Moldova pentru Uniunea Europeana. Am declarat de nenumarate ori ca sustinem parcursul european al Republicii Moldova. Haideti sa facem acest dezvoltand astfel turismul, crescand exporturile si acordand atentia cuvenita investitorilor!
Autostrada Moldova nu ar trebui realizata sub presiune politica. Si am vazut in ultimele luni ca proiectul este solicitat de toate fortele politice. Autostrada este o necesitate a zonei care ar permite generarea unor noi locuri de munca si crestere economica.