Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Discriminarea persoanelor cu dizabilitat. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Subiectul asupra caruia doresc sa va atrag atentia astazi este unul despre care ati mai auzit vorbindu-se, dar cred ca acesta are numeroase fatete si este nevoie sa ne concentram pe cate una dintre ele pentru a putea rezolva, incetul cu incetul, problema principala â€" discriminarea persoanelor cu dizabilitati.
Dupa cum stiti, discriminarea reprezinta actiunea prin care unele persoane sunt tratate diferit sau lipsite de anumite drepturi in mod nejustificat, pe baza unor considerente neintemeiate. Sa nu uitam ca dizabilitatea se refera la afectarea uneia sau mai multor functii esentiale ale omului prin care ii este diminuata libertatea de expresie sau capacitatea de actiune.
Din cauza discriminarii, persoanele cu dizabilitati sunt marginalizate si, adesea, le sunt incalcate anumite drepturi fundamentale.
Conform datelor statistice disponibile la nivel european, aproximativ 80 de milioane de persoane din Uniunea Europeana au o dizabilitate, motiv pentru care se confrunta cu obstacole in viata de zi cu zi. In general, persoanele cu dizabilitati sunt excluse din viata sociala, iar sansele de a participa la viata publica sunt limitate. In plus, persoanele cu dizabilitati se afla in imposibilitatea de a se angaja sau de a-si castiga existenta, din cauza discriminarii la locul de munca.
Exista numeroase masuri care pot duce la combaterea discriminarii sau, mai realist vorbind, la o diminuare accentuata a acestui fenomen. In acest sens, Uniunea Europeana a ratificat Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati (CDPD) care a fost semnata de toate statele membre UE.
CDPD subliniaza importanta includerii in viata publica a persoanelor cu dizabilitati. Astfel, guvernele trebuie sa aiba in vedere nevoile persoanelor cu dizabilitati in toate politicile, programele si actiunile lor. De exemplu, cand politicienii elaboreaza o noua lege, este important sa analizeze modul in care aceasta ar putea afecta persoanele cu dizabilitati si sa se asigure ca nevoile acestora sunt luate in considerare.
Din pacate insa, inechitatile si discriminarea pot aparea chiar si in urma unor masuri luate de catre stat si este de datoria noastra sa le identificam si, mai ales, sa le corectam cat mai repede cu putinta, pentru a evita ca efectele lor negative sa se permanentizeze.
Mentionez, in acest sens, faptul ca unele persoane cu dizabilitati, desi in principiu au aceleasi probleme si dificultati in a se intretine singure, depinzand de ajutoarele sociale primite din partea statului, primesc indemnizatii diferite. Un exemplu ar fi persoanele care sunt incadrate in gradul de handicap grav â€" permanent, avand si calitatea de pensionari de invaliditate cu insotitor platit. Mai exact, exista diferente notabile privind cuantumul indemnizatiei primite de aceste persoane, in functie de tipul de insotitor â€" platit prin casa de pensii sau prin DGASPC â€" Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Ori, este evident ca aceste diferente nu ar trebui sa existe, fiind vorba de persoane cu aceleasi nevoi speciale, care trebuie sa beneficieze de sprijinul acordat de un insotitor pentru a-si putea desfasura activitatea de zi cu zi in conditii decente.
Va invit sa ne implicam de urgenta pentru a analiza in profunzime situatia si pentru a stabili cu exactitate de unde apar mai exact aceste diferente si pentru a le elimina cat mai repede. Legislatia privind indemnizatiile persoanelor cu dizabilitati trebuie sa fie unitara, clara si corecta, pentru a nu se mai comite diferente privind metodele de calcul si de atribuire a acestor ajutoare fara de care atat de multi dintre semenii nostri nu pot duce un trai normal.
Accentuez si faptul ca, potrivit aceleiasi Conventii mentionate mai sus, guvernele ar trebui sa adopte legi care promoveaza egalitatea de sanse si stopeaza toate formele directe si indirecte de discriminare impotriva persoanelor cu dizabilitati. Prin urmare, niciunei persoane nu ii este permis sa actioneze in mod discriminatoriu. Astfel, persoanele cu dizabilitati si-ar putea dezvolta cu mai multa usurinta abilitatile de comunicare, ar putea sa isi gaseasca un loc de munca si s-ar integra in societate. In definitiv, nevoile persoanelor cu dizabilitati trebuie tratate in mod corect si echitabil, pentru ca viata acestora sa se desfasoare in conditii decente.