Senatoarea Doina Elena Federovici a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Copilarie in singuratate: Mii de elevi din judetul Botosani au parintii plecati peste hotare! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia mea politica de astazi as dori sa ma refer la un subiect care, in ultimele luni, a captat atentia mass-mediei si a opiniei publice. Concret, mii de elevi din judetul Botosani au ajuns sa faca parte din generatia copiilor singuri, avand nesansa de a pasi in viata fara a avea alaturi parintii. Multi au fost lasati in grija rudelor sau a bunicilor, insa specialistii atrag atentia ca sunt doua momente-cheie care pun amprenta pe dezvoltarea unui om: primii ani de viata si adolescenta.
Potrivit unei centralizari realizata de Inspectoratul Scolar Judetean, la nivelul unitatilor de invatamant din judetul Botosani sunt 9.130 de elevi care au cel putin un parinte plecat in strainatate. Dintre acestia, 1.386 sunt cu ambii parinti plecati. La gimnaziu avem 3.345 de scolari care au cel putin un parinte plecat la munca peste hotare, alti 1.073 de copii se afla in invatamantul prescolar, in timp ce 1.437 sunt la liceu.
De ce am prezentat aceste date? Simplu: dupa ani si ani de tranzitie, copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate reprezinta o realitate dureroasa a Romaniei. Ca orice mama, va pot spune ca acesti copii au nevoie de protectie si grija atat din partea statului, cat si a societatii, in general. Chiar daca Guvernul a aprobat, in luna august 2015, noi reglementari pentru ingrijirea copiilor ramasi acasa, cred ca sta in puterea noastra sa sustinem cat mai multe initiative menite sa sprijine acesti copii care au nevoie de noi, toti.
Cred ca trebuie sa le acordam o sansa in plus acestor copii afectati de migratia economica a parintilor, familiilor acestora sau persoanelor in grija carora au ramas, sa beneficiaze de servicii de suport educational, psihologic si social prin intermediul unor programe locale sau nationale care sa aiba ca scop oferirea de informatii si consiliere gratuita, pe perioada absentei din tara a parintilor.
In cadrul acestor programe pot fi derulate inclusiv campanii de informare destinate parintilor, care sa puna accent pe obligatiile legale ce le revin acestora inainte de plecarea in strainatate: notificarea prealabila obligatorie a autoritatilor locale si desemnarea unui reprezentant legal al copilului.
In lumina acestor informatii prezentate, copiii din Botosani au nevoie de sprijin materializat fie prin sustinerea unor O.N.G-uri de profil, fie prin crearea si derularea unor proiecte concrete in cadrul oferit de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, reinfiintata in anul 2014.