Opinia Studenteasca : Vor intelege moldovenii ce li se intampla? (Autor: Vitalie Ciobanu, redactor-sef al revistei Contrafort si comentator la Radio Europa Libera)
Exista in acest moment in Moldova o apriga dezbatere pe scena politica, in media, pe retelele de socializare in jurul dilemei: ce ar fi de preferat, un guvern controlat de oligarhie, mai exact de singurul oligarh care a mai ramas, Vlad Plahotniuc, dar care ne promite ca va mentine vectorul european, sau alegerile anticipate cu un rezultat favorabil partidelor prorusesti?
Sustinatorii teoriei mai bine cu hotii nostri decit cu hotii lor lanseaza si o alta manipulare, inducand ideea ca partenerii vestici ai Chisinaului l-ar sustine pe omnipotentul magnat si pe nou formata majoritate parlamentara, care de fapt este cea veche, dar cu o alta configuratie, dupa ce campul politic a fost considerabil simplificat prin arestarea lui Vlad Filat si dezmembrarea PLDM.
Privite in detaliu, lucrurile stau nitelus diferit: e greu de crezut ca cineva care a capturat in-stitutiile statului, adica a operat eminamente ilegal, va deveni de la un punct incolo o Maica Tereza. Apoi haideti sa le spunem celor 3,5 milioane de moldoveni, oprimati de saracie, ca ar fi intelept sa-si sacrifice drepturile si speranta intr-o viata mai buna, pana cind oligarhii isi vor pune averile la adapost si, eventual, vor obtine prescrierea faptelor lor dubioase, devenind personaje frecventabile, iar copiii lor, spalati de pacatele parintilor, vor contribui la prosperarea tarii, nu la spolierea ei! Oare cum vor intampina concetatenii nostri o asemenea propunere? Moldova nu este America - Lumea Noua, taramul visat, in care niste dezmosteniti de dincoace de Atlantic o puteau lua de la capat-, Moldova, din pacate, e locul din care se pleaca, nu in care se vine. Iar cat priveste povestea cu stabilitatea geopolitica, se vede bine ca guvernarile pro-europene din ultimii 6 ani au adus mai multe prejudicii cauzei europene si euroatlantice decat ar fi reusit niste partide pro-rusesti declarate.
Cred ca marea problema a moldovenilor este sa inteleaga corect ce li se intampla, de ce au ajuns in acest dezastru. Intrucat politicienii demonstreaza prin comportamentul lor ca de mult nu le mai pasa de agenda cetateanului - avem in Legislativ, azi, o cu totul alta configuratie decat cea votata de moldoveni.
Intre multe lucruri pe care ar trebui sa le intelegem este, de exemplu, ce s-a intamplat cu presedintele Timofti, care a avut curajul sa-l respinga pe Plahotniuc, dar nu si taria de a-l de-semna pe Ion Sturza a doua oara. De ce a cedat pina la urma in fata Partidului Democrat? A fost convins prin argumente juridice sau poate a fost presat, santajat intr-un anumit fel, cum a si declarat mai devreme, stiind ca nu se poate baza pe institutiile statului, subordonate altor centre de comanda? Apoi, ar fi bine sa aflam cum s-a format majoritatea absoluta a lui Plahotniuc. Exista o sumedenie de suspiciuni ca a fost vorba de corupere si santaj, dupa cum o proba recent si comunista Elena Bondarenko de la Soroca.
Cineva compara odata Republica Moldova cu o sala de cinematograf in care n-au mai ramas locuri decat in randurile din fata, de unde e greu sa te ridici si sa pleci pur si simplu. Eu as spune mai mult: Moldova este realitatea din cealalta parte a ecranului, e filmul pe care-l traim zi de zi, oripilati. Iar personajele acestei productii horror n-au alta optiune decit sa inteleaga ce li se intampla, sa descifreze scenariul din spatele unor declaratii de convenienta si schimbari de decor inselatoare. Doar atunci isi vor recapata libertatea si certitudinea ca si-au luat destinul in stapanire.