EXCLUSIV. Cifre devastatoare: Anual, 80.000 de romani sunt diagnosticati cu cancer, iar alti 50.000 isi pierd viata din cauza acestei boli (Autoare: Magda Marincovici / mariustuca.ro)
In tara noastra, anual, sunt estimate aproximativ 80.000 de cazuri de cancer nou diagnosticate si 50.000 de decese prin cancer, in registrele de cancer fiind inregistrat doar 1 caz nou din 6, avertizeaza doctorul Florian Nicula, coordonatorului Centrului de prevenire si control al cancerului de la Institutul Oncologic Prof. dr. Ion Chiricuta din Cluj-Napoca.
Potrivit dr. Necula, in prezent, functioneaza 4 registre de cancer la: Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Bucuresti. Aceste registre functioneaza diferit, cel mai performant fiind cel de la Cluj-Napoca. In prezent, datele reale referitoare la cancer ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii â€" Globocan sunt estimate pentru Romania pe baza datelor Registrului Regional de Cancer Nord-Vest (registrul de la Cluj-Napoca).
- Registrele arata o rata a incidentei cu 20% mai scazuta decat media tarilor Uniunii Europene, insotita de o rata a mortalitatii cu 16% mai mare, in conditiile in care toate cele 5 prime localizari majore (plaman, colorectal, san, col uterin si prostata) fac parte din grupa cancerelor prevenibile, explica dr. Nicula.
In privinta ratei de supravietuire la 5 ani de la diganosticare a bolnavilor de cancer, Romania este sub media Uniunii Europene. Una dintre cauzele ratei inferioare de supravietuire a bolnavului de cancer sunt depistarea bolii in faze avansate, din cauza lipsei programelor de prevenire, descoperire si diagnosticare a bolii in faze incipiente.
Si in Uniunea Europeana, cancerul reprezinta o cauza majora de boala si deces. La o populatie de 504,6 milioane de locuitori cat are Uniunea Europeana, sunt inregistrate 2,66 milioane de cazuri si 1,28 milioane de decese, anual.

Ce avem acum: un program-caricatura



Noi avem doar un program de chimioterapie, o caricatura, dar este mai mult decat nimic. Celelalte segmente â€" radioterapia, chirurgia oncologica â€" sunt atasate acestui program care functioneaza cum stim cu totii, foarte prost.
Paliatia nu este foarte bine pusa la punct. Avem nevoie de mai multe paturi. Ne trebuie un plan national care sa cuprinda toate aceste segmente. Trebuie conturat acest plan si corect finantat, atrage atentia Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
Si asta nu e tot. Cezar Irimia reaminteste ca pentru multe boli neoplazice lipsesc medicamente. Sunt 14 medicamente care lipsesc, unele sporadic, altele, care nu se gasesc deloc in spitale. In Romania, daca luam si pacientii cu boli in remisie sau monitorizati, sunt in jur de 500.000, dar in tratament sunt doar 110.000 de pacienti cu afectiuni oncologice.

Planul national de control al cancerului

In fata acestei realitati dramatice, Ministerul Sanatatii va lansa in 13-15 aprilie planul national de control al cancerului (PNCC 2016-2020), care vizeaza promovarea unui stil de viata sanatos, combaterea factorilor de risc, masuri de prevenire primara prin politici de vaccinare impotriva hepatitelor cronice si a infectiilor cu HPV, screening-ul cancerului de col uterin, controlul calitatii diagnosticului, tratamentul multimodal.
- Se estimeaza ca, pana la jumatate din aceste cazuri pot fi evitate daca informatiile stiintifice, actuale vor fi utilizate pentru prevenirea cancerului. Este cunoscut si demonstrat stiintific ca un mod de viata sanatos poate preveni cel putin o treime din cancere. Depistarea precoce si tratamentul curativ pot evita decesul prin care la inca o treime din bolnavi. Iar tratamentul durerii si cel paliativ pot creste durata supravietuirilor si calitatea vietii pentru o alta treime de bolnavi de cancer incurabili, consider dr. Florian Nicula.
De asemenea, PNCC are ca obiectiv imbunatatirea registrelor de cancer, tinand seama de recomandarile europene de ultima ora. In prezent, tara noastra este afiliata la Reteaua Europeana a Registrelor de Cancer doar cu 2 din registrele regionale, considerate suficient de performate, respectiv cele de la Cluj-Napoca si Timisoara, urmand ca si cele de la Iasi si Bucuresti sa se alinieze standardelor celelalte doua registre (Iasi si Bucuresti).