Lumea este intre doua virusuri: AH1N1 si Zika. E vremea, deci, sa ne adresam medicului: prof. dr. Adrian Streinu-Cercel (Autoare: Magda Marincovici/mariustuca.ro)
Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals, spune ca e si nu e motiv de ingrijorare. AH1N1, virusul gripei din actualul sezon, 2015- 2016, poate fi tinut sub control prin vaccinare. Cat priveste Zika: deocamdata, tantarul care-l raspandeste nu a fost identificat in tara noastra, virusul se transmite pe cale sexuala extrem de rar, iar persoanele care calatoresc in zonele endemice trebuie sa tina seama de recomandarile autoritatilor medicale.
- Ce este acest virus AH1N1 care, iata, a ucis zeci de persoane in Ucraina?
- Este virusul gripei sezoniere, care circula in prezent. Asadar, vorbim despre gripa sezoniera si despre faptul ca, in fiecare an, Ministerul Sanatatii si directiile de sanatate publica lanseaza campania de vaccinare impotriva virusului gripal pentru grupele de risc, reprezentate, in principal, de persoanele cu afectiuni cronice de tipul BPOC (bronho pneumopatie obstructiva cronica), cu afectiuni cardiovasculare, neoplazice, diabet zaharat, ciroza. Campania de vaccinare de gripa incepe in luna octombrie-noiembrie, deoarece se stie ca, pe la jumatatea lunii decembrie, incep sa intre in circulatie virusurile gripale, iar pacientii trebuie sa fie protejati, sa aiba anticorpii sintetizati, pentru a nu face infectii cu virusul gripal si pentru a nu dezvolta eventuale forme severe de boala.
- La cat timp dupa vaccinare se instaleaza imunitatea la acest virus?
- Imunitatea incepe sa apara dupa primele sapte zile de la vaccinare si se consolideaza dupa circa 14 zile.
- Virusul este mai virulent anul acesta?
- Este greu de spus daca este sau nu mai virulent, deoarece fiecare pacient reactioneaza diferit, in functie de raspunsul imun. Cei care au un raspuns imun foarte puternic pot dezvolta forme severe de boala, cei care reactioneaza normal dezvolta forme usoare si medii. Asa se face ca foarte multe infectii cu virusuri gripale sezoniere sunt subclinice, adica nu ajung sa se manifeste, chiar daca timp de 1 - 2 zile, pacientul poate avea o subfebrilitate usoara, o stare generala usor alterata.
- Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, avem motive de ingrijorare?
- Nu as spune ca acum avem motive de ingrijorare. Dar, indeobste, este cunoscut ca virusurile gripale sunt imprevizibile din punctul de vedere al numarului de cazuri pe care le pot genera intr-un sezon. In momentul de fata, avem cateva cazuri mai severe. Ele sunt cunoscute, monitorizate si tratate corespunzator. Dar lumea trebuie sa inteleaga ca aceasta este gripa sezoniera, gripa din fiecare iarna.
- Si, totusi, in Ucraina a facut victime.
- In momentul de fata, este greu de spus ce este in Ucraina. Pentru ca nu avem inca datele legate de virusuri, respectiv despre secventierea lor, pentru urmarirea eventualilor mutanti. Dar este un fenomen epidemiologic, care trebuie urmarit indeaproape.
- Dar Ucraina raporteaza la Organizatia Mondiala a Sanatatii numarul deceselor, al cazurilor confirmate?
- In principiu, toata lumea raporteaza datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai ales ca sunt o serie de laboratoare, care sunt de referinta pentru monitorizarea circulatiei virusurilor gripale, in vederea stabilirii formulei vaccinului pentru sezonul urmator. Iar noi trebuie sa coroboram datele la nivelul emisferii nordice cu cele ale emisferei sudice. Asa se face ca tulpina AH3N2 este si ea inclusiv in vaccin.
- In prezent, la Institutul Matei Bals” aveti pacienti diagnosticati cu gripa?
- Da, avem.
- Adulti, copii, multi?
- Mai multi adulti, cu forme medii spre severe, motiv pentru care ii monitorizam crica 2-3 zile.
- Domnule profesor, care sunt simptomele care ne avertizeaza ca a dat gripa peste noi?
- Sunt simptomele clasice: dureri de cap, pe un fond febril de 38 â€" 39 de grade Celsius, cu stare generala alterata, cu dureri articulare si musculare. Acestea sunt primele simptome, dupa care, la 1-2 zile de la debut, apar rinoreea - secretii nazale apoase -, tusea seaca. Sunt simptome care ii permit pacientului ca sa-si dea seama ca are gripa.
- Domnule profesor, in privinta virusului Zika, trebuie sa ne facem probleme, ca la Geneva este reuniune de urgenta, OMS-ul avanseaza avertismente.
- Nu trebuie sa ne facem probleme deosebite. Din doua considerente. Unul: populatia de tantari care transmite acest virus este una specifica. Doi: nu a fost identificata circulatia virusului Zika pe teritoriul Romaniei.
- In schimb, circula romanii in zone unde virusul este activ?
- Este cu totul altceva. Este o diferenta foarte mare de la calatoria in zonele respective pana la transmiterea virusului.
- S-a vorbit despre transmiterea pe cale sexuala a virusului Zika. Este posibila?
- Sunt suspiciuni. Dar nu se pune problema transmiterii curente pe cale sexuala. Este posibila transmiterea pe cale sexuala, dar intr-o rata foarte, foarte mica, practic neglijabila.
Acest tantar are un areal anume. Daca un tantar este importat, daca mai este si infectat cu virusul Zika, el poate sa genereze, pe un areal restrans, cateva cazuri. Dar, daca nu este o alta populatie de tantari, care sa duca mai departe virusul, se intrerupe lantul de transmitere. Totusi, o grija deosebita trebuie sa aiba persoanele care calatoresc in tarile care au probleme. Ministerul Afacerilor Externe a anuntat deja care sunt tarile cu potential de transmitere a virusului Zika. Deci nu mai ramane decat sa ne informam.