Domina mafia industria farmaceutica? / editorial de Lucian Avramescu . ampress.ro
Citesc un nou articol care-mi da fiori. Stiu, nu-i o noutate, ca industria farmaceutica este una dintre cele mai banoase de pe planeta, mai banoasa chiar decat industria de armament. Razboaiele mai iau pauza. Bolile niciodata. Am in minte un film american in care o mare somitate a medicinei e pe cale de a se sui pe cel mai inalt podium al premierii fiindca descoperise nu stiu ce pilula care vindeca o boala grava. Filmul e cu suspans, un alt doctor gaseste propriile lui rezultate falsificate, somitatea, care era de fapt un escroc cu relatii stranse in lumea mafiota, incearca un asasinat. Doctorul cinstit, devenit inamicul public numarul unu, e urmarit, inchis, evadeaza, se trage asupra lui dar apare, ca-n mai toate filmele americane, in plina sedinta de premiere a escrocului si-i darama soclul tocmai cand se suia triumfator pe el. Sub soclu cresteau niste miliarde pe care le-ar fi produs falsul. Pentru el si reteaua de banditi care parazitau credulitatea nefericitilor bolnavi.
Zilnic, televiziunile ne indeasa in ochi - industria publicitatii e falimentara, iar aceste reclame pica mana cereasca - noi si noi si noi pilule care ne vindeca, ne intremeaza, ne scot din morti, de stimuleaza erotic si ne schimba in somn visele cosmar cu vise mangaioase. De la o varsta incolo cam toti banii castigati de un pensionar se duc pe doctorii. Cate din ele sunt falsuri, smecherii, apa chioara si praf de creta? Cert e ca se fac, din acest comert, miliarde si miliarde. Romania, una dintre cele mai sarace, in materie de bani pentru sanatate, tari din lume, nu doar din Europa, vantura aproape zece miliarde de euro anual printre rafturi de farmacie si pijamale de suferinzi, cei mai multi bani decontand retete si pilule. Cele mai scumpe, urcand la cifre astronomice, sunt pentru cancer. Omul bolnav, rudele, copiii sunt in stare sa-si vanda casa si sa-si amaneteze sufletul spre a-si salva mama, copilul, omul apropiat care da piept cu moartea. Cata cinste e aici? Pe ce maini ne aflam? Un ziarist american, citesc, scrie ca industria farmaceutica cea mai banoasa, destinata tratarii cancerului, e controlata nici mai mult, nici mai putin, decat de mafie. Pai la noi mafia controleaza soselele care se fac doar prin facturile astronomice achitate si niciodata pe teren, scoaterea din puscarie se face (se facea?) printr-o spaga data unui apropiat al sefului statului, frate, amic sau amanta, casele nu se retrocedeaza proprietarilor de drept, ci unora inventati, iar al de se ocupa de treaba asta e milionar, stapan de latifundii, dintr-o leafa de functionar care nu i-ar ajunge nici sa-si plateasca electricitatea celor 14 vile facute in trei ani. Cum sa nu-si vare botul ascutit si scarbos si-n treaba cu doctoriile mafia noastra multipotenta si multifunctionala? Noroc ca la noi nu prea mai exista industrie farmaceutica, iar tot ce luam, luam de afara. Am vazut, ca ziarist, reclamatia unei doctorite care se plangea ca o escrocheaza o firma de medicamente cu care avea contract de colaborare! Pai ce scria acolo, ce clauze erau, cat primea doctorita cota parte la orice reteta emisa in care era mentionat si acel medicament te apuca ameteala. Contract negru pe alb, cu stampile si iscalituri. Dai o reteta de, sa zicem, pastile de soricioaica, avand pretul de zece milioane in farmacie cutia, tu, care ai recomandat-o, primesti trei milioane. Pai cum sa-ti mai dea ce-ti trebuie tie si sa nu recomande ce ii umfla ei buzunarul?
Da, e scandal pe planeta pe subiectul ca unii ar sti cum se lecuieste cancerul, dar spusul asta ar falimenta o uriasa productie de averi si ar nenoroci mari retele mafiote. Asa ca tac. Nu prea-mi vine sa cred ca se poate tine ascuns multa vreme un asemenea secret, dar niste adevaruri dureroase sunt aici, niste mizerii, la scara planetara, scapa si spre noi, muritorii si bolnavii de rand. Asa ca, atentie marita pe acest subiect!