Mariustuca.ro: Colegiul Farmacistilor: Legea privitoare la publicitatea la medicamente blocata, deoarece provoca un mare deranj principalilor actori de pe piata pharma (Autoare: Magda Marincovici)
Suntem dezamagiti ca legea privind promovarea medicamentelor la radio si tv a fost expediata spre reexaminare in Parlament, deoarece nu incalca nici o directiva europeana, nici prevederile Constitutiei, ci reglementeaza doar publicitatea farmaciei, ca institutie, a declarat, in exclusivitate pentru site-ul mariustuca.ro, farmacist Clara Popescu, vicepresedinta Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR).
Farmacistii sunt surprinsi de decizia presedintelui Iohannis mai ales ca legea nu se atingea de medicamentele care se elibereaza fara reteta, care sunt libere la vanzare in toata Europa, inclusiv in tara noastra, ci de publicitatea la farmacie ca institutie.
La ora actuala, in Uniunea Europeana, Polonia este tara cu cea mai dura lege privind publicitatea la medicamente. La conferinta nationala cu titlul Punctul pe i! Publicitatea medicamentelor, care a avut loc anul trecut la Bucuresti, organizata de CFR, farmacistul Piotr Bohater, care a reprezentat Colegiul Farmacistilor din Polonia, sublinia ca, potrivit legii, cu mici exceptii, este interzisa publicitatea la orice fel de medicament si la farmacii. Dar la noi se face publicitate la o puzderie de medicamente eliberate fara reteta (OTC-uri) ca la obiectele de lenjerie. In felul acesta, medicamentul se confunda cu orice produs, uitandu-se ca medicamentul este o marfa cu totul speciala.
- Ii indopam pe oameni cu medicamente ca sa nu-i suparam pe marii actori din piata pharma, subliniaza farmacist Clara Popescu.

Unde este discriminarea

Presedintele a retrimis Parlamentului legea care interzice publicitatea la medicamente pe motiv ca ar fi discriminatorie. Consilul National al Audiovizualului a sustinut acelasi lucru inca de la adoptarea legii.
- In termeni de concurenta, de discriminare intreb si eu unde mai sunt acestea, daca vorbim despre farmacia independenta si lanturile de farmacii. Farmacia mica, independenta nu poate tine pasul cu lanturile de farmacii in privinta publicitatii, care este foarte scumpa, de mii de euro. Apoi, lanturile de farmacii sunt doar in locurile cu vad: pe distante foarte mici, intri si iesi din farmacii, care sunt una langa alta. Dar nu vad lanturile de farmacii in mediul rural, acolo unde sunt bolnavi si inca multi, dar sunt mult mai saraci. Acolo, sunt farmacii mici, care abia isi trag sufletul, abia supravietuiesc, precizeaza farmacist Clara Popescu.
Aceast proiect a trecut de Parlament, desi primise un raport comun de respingere de la Comisia pentru cultura si Comisa pentru sanatate publica pe motiv ca impune restrictii excesive si nejustificate care incalca dispozitiile constitutionale. Proiectul de lege a fost initiat de senatorul UDMR, Alexandru Vegh.
Vicepresedinta CMR, farmacist Clara Popescu, spune ca s-au facut intampinari, dar au fost in zadar, deoarece in aceasta batalie, pe o parte a baricadei sunt farmacistii cu diploma de studii superioare, iar pe alta parte, lanturile de farmacii, marile companii farmaceutice, distribuitorii de medicamente, adica sume foarte, foarte mari de bani.