Vremea se da si NE DA PESTE CAP: Dupa calduri anormale vin geruri anormale / ampress.ro
Vremea se va raci in perioada 5 - 10 ianuarie 2016 si va deveni mai rece decat in mod normal in perioada 31 decembrie - 3 ianuarie urmand ca, dupa aceasta data, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor sa fie ridicata, releva prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), publicata luni si citata de Agerpres.
In Banat, vremea va intra intr-un proces de racire in primele zile ale intervalului si va deveni mai rece decat in mod normal in perioada 31 decembrie - 3 ianuarie, cand se vor inregistra, in medie regionala, temperaturi maxime cuprinse intre -2 si 0 grade si minime intre -8 si -6 grade Celsius. Incepand din data de 4 ianuarie, valorile termice vor creste usor si se vor apropia de cele normale, cu o medie regionala de 1 si 3 grade pe timpul zilelor si 4 si -2 grade in cursul noptilor. In zilele de 29 si 30 decembrie, pe spatii mici se vor semnala precipitatii slabe, mai ales sub forma de lapovita si ninsoare, urmand ca, dupa data de 3 ianuarie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor sa fie din nou ridicata.
In primele zile ale intervalului, in Crisana, vremea va intra intr-un proces de racire si va deveni mai rece decat in mod normal. In perioada 31 decembrie - 3 ianuarie se vor inregistra in medie temperaturi maxime cuprinse intre -4 si -2 grade si minime in jurul valorii de -10 grade Celsius. Incepand din data de 4 ianuarie, valorile termice vor creste usor si se vor apropia de cele normale, cu o medie regionala de 0si2 grade pe timpul zilelor si -4 si -3 grade in cursul noptilor. In cursul zilei de 29 decembrie, doar izolat vor fi posibile ninsori slabe, dar incepand cu data de 3 ianuarie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, in general slabe cantitativ, va fi in crestere.
In Transilvania, vremea va intra intr-un proces de racire la inceputul intervalului, iar in perioada 30 decembrie - 3 ianuarie va deveni deosebit de rece, geroasa pe timpul noptilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, in medie regionala, intre -6 si -4 grade, iar cele minime se vor situa in jurul a -14 grade Celsius. Incepand din data de 4 ianuarie valorile termice, atat cele diurne, cat si cele nocturne, vor creste spre o medie regionala de -1 si 0 grade, respectiv -6 si -4 grade. In zilele de 29 si 30 decembrie, local se vor semnala precipitatii slabe, mai ales sub forma de lapovita si ninsoare, urmand ca, dupa data de 4 ianuarie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, in general slabe cantitativ, sa fie din nou ridicata.
In Maramures, la inceputul intervalului, vremea va intra intr-un proces de racire, astfel ca in perioada 30 decembrie -3 ianuarie va deveni deosebit de rece, geroasa pe timpul noptilor. Vor fi temperaturi maxime cuprinse, in medie regionala, intre minus 4 si minus 2 grade si minime in jurul a minus 12 grade Celsius. Incepand din data de 4 ianuarie, valorile termice, atat cele diurne, cat si cele nocturne vor creste spre o medie regionala de 0si1 grad, respectiv minus 5siminus 4 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, in general slabe cantitativ, va fi in crestere incepand cu data de 4 ianuarie.
In Moldova, in prima zi a intervalului de prognoza vremea va fi deosebit de calda pentru ultima decada a lunii decembrie, cu valori medii ale maximelor diurne de pana la 11 grade si ale minimelor nocturne de 2si3 grade. Din 29 decembrie regimul termic va marca o scadere accentuata, astfel incat se va ajunge la temperaturi maxime de -6 si -5 grade si minime de -12 si -10 grade, in medie. Dupa data de 4 ianuarie este posibila o incalzire treptata a vremii, spre valori in jurul mediilor multianuale, respectiv maxime in medie de -2 si 0 grade si minime in jurul a -6 grade Celsius. Precipitatii slabe cantitativ, sub forma de ninsoare, se vor semnala in noaptea de luni spre marti (28/29 decembrie) si in cursul zilei de marti (29 decembrie). Probabilitatea pentru precipitatii, predominant ninsori, va fi in crestere dupa data de 4 ianuarie.
Intervalul de prognoza va debuta, in Dobrogea, cu o zi calda pentru aceasta perioada, regimul termic diurn fiind caracterizat prin valori medii de 11si12 grade, pentru ca apoi sa se inregistreze o scadere accentuata a temperaturilor, pina la valori de aproximativ -5 grade Celsius pe 1 si 2 ianuarie. Minimele nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, media acestora fiind in scadere, de la valori in jurul a 4 grade in primele doua zile, pana spre -9 grade pe 2 ianuarie. Din 4 ianuarie valorile termice vor fi in crestere, astfel ca media maximelor va ajunge la 2si4 grade, iar a celor minime spre -3 si -2 grade, vremea devenind normala din punct de vedere termic. Precipitatii slabe, ploi si lapovita se vor semnala in 29 decembrie, ulterior, pana spre finalul anului, va mai ninge in general slab, indeosebi in zona litorala. Dupa data de 4 ianuarie probabilitatea pentru precipitatii mixte va fi ridicata.
In Muntenia, in prima zi a intervalului vremea va fi deosebit de calda, cu temperaturi diurne ce vor atinge, in medie, 14 grade Celsius si valori nocturne de aproximativ 2 grade. Incepand din 29 decembrie racirea va fi treptata, dar semnificativa, astfel ca se va ajunge la valori maxime negative, cu o medie regionala de -5 si -3 grade si la minime in jurul a -10 grade. In a doua saptamana de prognoza este estimata o crestere a valorilor de temperatura pana in jurul mediilor multianuale, respectiv maxime de 2 si 3 grade si minime de -5 si -4 grade. In prima saptamana precipitatiile vor fi slabe si pe arii restranse si se vor semnala mai ales in ziua de 29 decembrie. Din 4 ianuarie, creste probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mixte.
In Oltenia, vremea va deosebit de calda pentru aceasta data in prima zi a intervalului, cand media maximelor termice va fi de 13 si 14 grade, iar a celor minime de 0-2 grade. Ulterior se va produce o racire semnificativa, astfel ca, in perioada 31 decembrie - 03 ianuarie, valorile termice se vor situa sub normalul climatologic al perioadei, cu maxime de -4 si -3 grade si minime de -11 si -10 grade, in medie regionala. In a doua saptamana valorile termice vor fi in crestere, spre medii regionale ale temperaturilor maxime in jurul a 2 grade, iar a celor minime de -4 si -3 grade. Precipitatiile, in general slabe cantitativ, din 29 si 30 decembrie, vor fi la inceput mixte, apoi predominant sub forma de ninsoare. Dupa 4 ianuarie probabilitatea pentru precipitatii mixte va fi ridicata.
La munte, racirea va fi semnificativa in tot spatiul montan, iar vremea va deveni geroasa. In perioada 30 decembrie - 03 ianuarie, media valorilor maxime va fi de -12 s i-10 grade, iar a celor minime, in cele mai reci nopti, va cobori spre -20 grade. Pentru a doua saptamana de prognoza este estimata o crestere de temperatura, spre valori diurne, in medie, de -4 si -3 grade si minime de aproximativ -8 grade. In prima saptamana de prognoza, doar pe arii restranse vor fi ninsori slabe, cu precadere in Carpatii Orientali si Meridionali. Ulterior va creste probabilitatea pentru ninsori, indeosebi in jurul datei de 5 ianuarie.