Senatorul Constantin Popa a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Cresterea salariului minim la 1.200 de lei pe luna trebuia sa fie una dintre cele mai importante masuri ale anului 2016. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia din aceasta saptamana va voi supune atentiei o problema care a fost ridicata odata cu aparitia proiectului de buget pe care Guvernul condus de Dacian Ciolos l-a facut public. Inghetarea salariului minim la aceeasi valoare ca in prezent reprezinta o veste trista pentru sute de mii de romani care isi puneau sperantele in cresterea venitului minim la 1.200 de lei.
As vrea sa va aduc la cunostinta un lucru: salariul minim a crescut cu 50% in 4 ani ajungand la 235 euro. Dar chiar si in aceste conditii, Romania se afla pe ultimele locuri la acest capitol.
Din punctul meu de vedere, prin inghetarea salariului minim, Romania va fi mentinuta in capcana saraciei, intr-un model de dezvoltare bazat pe avantajul unei forte de munca relativ calificate si ieftine, va creste polarizarea economica si sociala si va mentine un capital uman scazut.
Avem sute de mii de persoane care asteptau cresterea salariului minim la 1 ianuarie 2016. Acum observam ca asteapta degeaba. Personal, consider ca inghetarea salariului minim este una dintre greselile din fundamentarea bugetului pe 2016, masura pe care Guvernul Ponta, din care a facut parte si UNPR, o inclusese in planul sau. Cresterea salariului minim la 1.200 de lei pe luna trebuia sa fie una dintre cele mai importante masuri ale anului 2016.
Aici nu vorbim de o politica de stanga sau de dreapta, ci vorbim de o politica dusa in interesul cetateanului, mai ales al celor cu venituri mici. Pentru ei trebuie sa ne desfasuram activitatea de parlamentari si sa incercam sa le oferim un trai mai bun.
In acest context, am fost dezamagit sa vad declaratiile ministrului de Finante, unele pe care le consider ca fiind sfidatoare la adresa cetatenilor romani care muncesc cinstit si vor sa castige un salariu care sa le asigure o existenta decenta, lor si familiei lor. Comparatia facuta de aceasta, cu privire la faptul ca, la noi, salariul minim nu creste, iar in Brazilia si India, saracii lucreaza si pe doi lei, nu este o atitudine normala din partea unui ministru al Guvernului care ar trebui sa lucreze pentru binele cetatenilor.
Romania se afla in acest moment intr-un cadru economic favorabil. Avem crestere economica, avem incasari mai mari, iar absorbtia fondurilor europene a crescut in mod substantial fata de momentul 2012. Insa, cresterea economica trebuie sa se regaseasca in cresterea veniturilor romanilor.
Mai mult, guvernul Ponta a luat masuri pentru a duce aceasta crestere in buzunarul romanilor: atat prin masuri de dreapta - scaderi de taxe si incurajarea mediului privat, cat si prin masuri de stanga, cum este si masura cresterii salariului minim.
Sper ca noul guvern si noul ministru al Finantelor sa nu adopte filosofia economica pe care am avut-o in Romania din 2010 si pana in 2012.
Noul ministru al Finantelor ii cearta pe romani ca nu accepta sa munceasca pe 2 lei. Aceasta modalitate de a incuraja forta de munca ieftina reprezinta o eroare din partea noului Executiv. Este o mare greseala sa credem ca noi putem sa cladim o Romanie competitiva si prospera mergand intotdeauna cu principalul argument forta de munca ieftina.
O sa astept forma finala a bugetului si sigur ca, in Parlament, sper ca vor avea loc dezbateri si atunci ne vom putea spune, si inainte si la dezbaterea pe buget, punctul de vedere, bine articulat, cu cifrele de la buget in fata si cu proiectul complet.
Statul are datoria de a-i proteja pe cetatenii sai si de a fi sursa de bunastare pentru ei. Guvernul Ciolos si ministrul de Finante nu trebuie sa uite ca rostul activitatii lor este interesul public si binele romanilor.