mariustuca.ro / Colectiv. Ipoteza criminalistului Tudorel Butoi. De unde aceasta viteza naucitoare a focului, de unde vine infernul dezlantuit in zeci de secunde?/Autoare: Mara Raducanu
Prof. univ. dr. Tudorel Butoi, psiholog criminalist a explicat, intr-un interviu pentru site-ul mariustuca.ro, mecanismul care in opinia domniei-sale a declansat explozia din seara de 30 octombrie, din clubul Colectiv. Mai exact, IPOTEZA lansata de profesorul Butoi: Acumulare de gaze cu caracter inflamatoriu intr-o punga care zi de zi a crescut. Expertul a vorbit si despre instinctele de supravietuire ale oamenilor prinsi in clubul groazei in momentul dezlantuirii infernului din clubul Colectiv, dar si despre ipotezele lansate pe piata imediat dupa tragedie. Incendiul din clubul mortii, din strada Tabacarilor reprezinta cea mai mare tragedie din Romania ultimilor 20 de ani, bilantul persoanelor care si-au pierdut viata ajungand, pana in acest moment, la 50 de morti si peste 100 de raniti.

Reporter: Domnule profesor Tudorel Butoi, tinand cont de anii dumneavoastra de experienta, ce credeti ca s-a intamplat, in seara de 30 octombrie in clubul Colectiv devenit intre timp Clubul groazei?

In privinta solidaritatii la greu, romanii nu se dezic niciodata
-Tudorel Butoi: Pe 30 octombrie, din cele ce stim a avut loc un incendiu groaznic, eveniment pe care il putem plasa in timpul catastrofelor, in zona aceasta a catastrofelor atat prin dimensiunile sale, ca si incendiu, cat si prin daunele morale, daunele materiale. Plus complexitatea unei anchete care este in derulare. Este o solidaritate absoluta. In privinta solidaritatii la greu, romanii nu se dezic niciodata. Din pacate, ar trebui sa fie solidari si pentru evenimente mai putin catastrofale. Si acest lucru s-a vazut si ca fenomen emotional, masele de pe strazi, e fluviul asta al psihologiei multimilor, s-a transferat evenimentul in zona politicului, cu revendicari de toate felurile, treaba care acum este consumata. S-a atenuat.


-Oamenii care au reusit sa iasa cu viata din clubul Colectiv au povestit ca focul s-a propagat inexplicabil de repede, intre maximum 10-30 de secunde. De ce? Ce s-a intamplat de fapt acolo? Care este explicatia dvs., ipoteza dvs.?

O flama violenta de dimensiuni catastrofale care izbucneste cvasiinstantaneu si tot ce prinde intoxica, otraveste si arde
-Tudorel Butoi: Aceasta spontaneitate a aprinderii, aceasta flama cvasiinstantanee care a consumat in cateva zeci de secunde tot oxigenul din sala si care i-a ajuns din urma pe cei care fugeau, eu mi-am explicat-o din perspectiva experientelor proprii, ca fiind o aprindere de punga de gaze sau panza de gaze. Aici fenomenele, prin intamplare, prin destin profesional mi-au fost relevate de timpuriu. In perioada anilor '77, preocuparile mele erau altele atunci, conducerea Institutului de Criminalistica m-a implicat in ceea ce se numeste interventia post-trauma, psiho-trauma asupra apartinatorilor, membrilor familiilor acelora care mai izbuteau sa existe dupa catastrofele miniere din Valea Jiului, Lupeni, Petrosani. Cu acest prilej mi-am explicat alaturi de alti experti, am invatat de la ei. La Petrosani exista un institut foarte puternic si specialisti foarte buni care interpreteaza dezastrele, mi-am explicat exploziile produse de gazele de mina. In fapt, lucrurile sunt extrem de simple: gazele se acumuleaza, fiind mai usoare decat aerul se ridica, raman in spatii, se agata pur si simplu de tavane, de pereti, de orificii unde raman si se acumuleaza pana cand atinge o masa critica. In mine este vorba de asa-zisa acumulare grizu, gaz de mina - au particule extrem de fine - care sta si pluteste aproape ca un animal, invizibila si asteapta flamanda o scanteie. Cand scanteia apare se intampla ceea ce s-a intamplat in club. O flama violenta de dimensiuni catastrofale care izbucneste cvasiinstantaneu si tot ce prinde intoxica, otraveste si arde.

-Practic, din ce spuneti dvs. clubul respectiv era o bomba cu ceas, avea nevoie doar de o scanteie? Dar de unde aceasta viteza naucitoare a focului, de unde acest infern dezlantuit in zeci de secunde?

Exista in toate salile astea un dusman teribil care e guma de mestecat care nu cedeaza la solventi
-Tudorel Butoi: Acest club avea tavanul captusit cu o astereala de scanduri care proteja suprafata de burete lipita cu solventi de perete. Deci, avem acolo posibilitatea ca gazele sa se fi acumulat din insasi solutia de lipit a unei atat de mari cantitati de burete, avem posibilitatea ca gazele sa fi ramas din atat de marea suprafata de scandura lacuita combinata cu diluanti, vopsele si alti solventi la care este posibil in situatia prezumata, dar nu stim acuma acest lucru in mod cert, sa se fi adaugat si vapori de la solventii cu care s-a spalat podeaua, de asemenea de foarte mare suprafata. Pentru ca acolo nu s-a dat cu mopul pur si simplu sa se inlature praful sau stiu eu urmele de pasi... Exista in toate salile astea un dusman teribil care e guma de mestecat care nu cedeaza la solventi. Si atunci dupa capul lor, fac amestecuri de solutii ca sa o topeasca, sa o distruga. Ei, inchipuiti-va ca zi dupa zi, zi dupa zi, acumulandu-se aceste gaze au format aceasta patura, aceasta punga de gaze care astepta un moment. Noi aici explicam mecanismul care in opinia mea a declantat aceasta explozie. Nu cautam vinovati, nu invinovatim pe nimeni. Asteptam cu rabdare ca expertizele, experimentele, reconstituirile, analizele chimice, toxico-chimice din materialele existente sa se cumuleze in opinii de specialitate ale unor expertize cu dorinta sa aflam adevarul in aceasta poveste.

- Dupa tragedia din club s-au emis mai multe ipoteze in legatura cu ceea ce s-ar fi intamplat in acea seara fatala. S-a vorbit despre razbunari, despre morti ascunsi prin saci, despre blestemul satanistilor... Ce parere aveti? Stau in picioare aceste ipoteze?

Acumulare de gaze cu caracter inflamatoriu intr-o punga constanta care zi de zi s-a imbunatatit, a crescut
- Tudorel Butoi: Repet, eu nu am facut decat sa emit o teorie simpla. Si asta datorita faptului ca, asa cum spuneati, in lumea inconjuratoare s-a discutat despre mana criminala, despre SRI, despre razbunari, despre satanisti, despre influente politice. Le exprimam acestor oameni simpatia noastra, toleranta, ingaduinta de a le accepta punctele de vedere si sa asteptam care din ele se va confirma. Deci, repet acumulare de gaze cu caracter inflamatoriu intr-o punga constanta care zi de zi s-a imbunatatit, a crescut - va dati seama ce suprafata uriasa este acest tavan, si care a asteptat masa critica si scanteia. De altfel, eu nu inteleg de ce nici ce vad cu ochii lor unii nu vor sa accepte. Probabil se intampla ceva ori la nivelul ochilor, ori la nivelul cailor de transmitere a impulsului vizual, ori la nivelul creierului de analiza, ori la nivelul constiintei indoctrinata intr-un anume sens. Si, atunci, cand in nivelul enumerat exista disfunctionalitati chiar nu vezi ce vezi. Pai se vede clar stalpul de sustinere invaluit in flacara comuna cu flacara din pod. Acela a fost momentul pre-explozie instantanee. Printre scanduri se vede flama care se initiaza , iar martorii spun ca au fost ajunsi din urma de aceasta flacara dogoritoare in timp ce ieseau afara. Eu accept orice alta teorie care insa trebuie sa-mi explice viteza de propagare, instaneiatatea, forta acestei flame de foc.

-O singura iesire, multa disperare. Psihologic vorbind, ce s-a petrecut in acele secunde de groaza in mintea celor care au fost prinsi in clubul groazei? S-au calcat pur si simplu in picioare, dupa cum povesteau unii dintre ei...

Instinctele animalice sunt foarte puternice scapa cine poate
- Tudorel Butoi: In momentul acela s-a pus in act zestrea noastra bio-constitutionala si anume instinctele de supravietuire, instinctele animalice... Instinctele animalice sunt foarte puternice: scapa cine poate ori pentru treaba aceasta iti iei concurenti la salvare si ti-i calci in picioare, ti-i musti, treci peste ei s.a.m.d. Pentru ca structura rationala este inhibata completamente. Ma refer la reactiile primare si, in acelasi timp, la primele reactii. Ulterior insa, spre lauda si spre cistea fiintei umane, au existat oameni care si-au pus mai presus de orice viata, sanatatea, au intervenit, s-au solidarizat. Dar asta in momentele imediat post si in functie de caracterul fiecaruia, de experienta fiecaruia, de oamenii dragi pe care i-a avut printre cadavre si inauntru. In rest, omul cauta sa se salveze in caz de cutremure, inundatii, catastrofe de genul pentru ca bioinstinctualitatea primara ii dicteaza acest lucru, sa-si conserve viata. Sigur ca adevaratii eroi sunt cei care au puterea de sacrificiu si fac gesturi din acestea extraordionare. Toata cinstea!

- Dupa tragedie s-au deschis anchete si s-au facut si cateva arestari. Clubul nu avea sistem de protectie anti-incendiu, nu avea autorizatie de la ISU, avea o singura iesire. Credeti ca daca lucrurile ar fi stat altfel, s-ar fi putut evita acest dezastru? De ce actionam mereu dupa tragedii?

Speculatiile existente, de la simple pareri pana la deliruri de tip paranoic ale unora
- Tudorel Butoi: Da, expertii vor spune daca trebuiau mai multe usi, daca cu aceste mai multe usi s-ar fi putut salva oamenii, ce ar fi putut sa faca niste extinctoare, ce-ar fi putut sa faca alte modalitati de interventie. Eu am pus in miscare aceasta ipoteza extrem de simpla si pe care va spun, pentru mine ca documentare e meci jucat, au fost primele mele experiente ca si criminalist in echipe complexe. Toate adunate asa, nu pot la ora actuala, sa ne duca sa invinuim femeia de serviciu, sa invinuim pe aia care au dat cu lac, sa invinuim pe aia care au dat foc cu artificiile. Si stiti de ce? Pentru ca expertizele vor permite ofiterilor anchetatori sa stabileasca legaturi d