Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata: Colectiv.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In data de 30 octombrie 2015, in clubul Colectiv din capitala a avut loc o tragedie care a adus in stare de soc o tara intreaga. Imaginile si stirile legate de acest cumplit incendiu au facut si inconjurul planetei, fiind deja preluate de numeroase posturi de stiri straine.
Intrebarile care apar acum par a fi fara sfarsit. De ce trebuie sa asteptam sa se intample asemenea tragedii, de ce trebuie sa treaca zeci si sute de tineri prin infern pentru a ne da seama inca o data ca situatia din tara noastra este grava la atatea niveluri, in functionarea atator institutii?
Lacomia, indiferenta si coruptia sunt elementele care au dus la moartea in chinuri a zeci de oameni, la suferinta cumplita a sute de persoane... De ce trebuie sa ne punem intrebari si sa facem verificari si controale dupa ce dezastrul s-a produs?
Multi dintre noi traiesc cu sentimentul si falsa impresie ca lor nu li se poate intampla. Dar viata ne arata iar si iar ca orice e posibil. Un eveniment atat de tragic putea fi totusi prevenit. Aici este de fapt picatura care umple paharul acestui tablou sinistru, de cosmar, in care zeci de tineri au ars de vii si au fost intoxicati cu substante deosebit de toxice.
Actiuni simple si clare puteau preveni aceasta drama care pare desprinsa din Infern.
Controalele trebuie facute cu simt de raspundere si nu doar pe hartie. De ce nu putem constientiza ca actiunile au consecinte si, din pacate, de multe ori, acestea sunt din cele mai grave?
Imi doresc sa facem tot ceea ce este posibil si chiar mai mult pentru a scoate la iveala adevarul, pentru a arata ca exista vinovati pentru aceasta tragedie, pentru ca acestia sa plateasca pentru nepasarea si lacomia lor, dar mai ales, imi doresc sa intelegem ca trebuie sa facem orice pentru ca un asemenea cosmar sa nu se mai produca. Nu trebuie sa vorbim prea mult despre acest fapt fara actiuni clare; implicarea concreta este necesara. Ganditi-va ca putea fi oricine dintre copiii nostri sau prietenii nostri intr-o asemenea situatie. Cum este posibil ca intr-o incapere cu doar o singura cale de acces libera sa se permita desfasurarea unui eveniment cu sute de participanti? Cum este este posibil ca materialele folosite la finisajele acelui club sa fie atat de inflamabile? Cum este posibil sa se permita folosirea unor artificii, fie ele si reduse ca marime, in asemenea conditii? Prin coruptie si lipsa de interes, prin indiferenta totala si inconstienta.
Fara o reactie ferma si fara a schimba ceva, nu ne poate nimeni garanta ca asemenea tragedii nu se vor repeta. De aceea nu trebuie sa ne opreasca nimeni din a face tot ce este necesar pentru a evita evenimente similare.