Mariustuca.ro / Profesorul doctor Irinel Popescu: In Romania se efectueaza, anual, intre 100 si 150 de operatii robotice pentru cancere, hernie hiatala, splenectomie etc.
(Autoare: Magda Marincovici )
In tara noastra, pana in prezent, s-au realizat cu ajutorul celor 7 roboti da Vinci din Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, aproximativ 1.700 de operatii, dintre care 1.000 la Institutul Clinic Fundeni, subliniaza prof. dr. Irinel Popescu, anuntand derularea la Bucuresti, intre 29 si 31 octombrie, a Congresului International de Chirurgie Robotica.
In Romania, chirurgia robotica a inceput in mod sistematic in anul 2008, odata cu programul robotic al Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Dan Setlacec, de la Institutul Clinic Fundeni, iar Congresul International de Chirurgie Robotica marcheaza un moment de maturitate a chirurgiei robotice in Romania.
Anual, se efectueaza intre 100 si 150 de operatii robotice pentru: cancer de rect, cancer genital, hernie hiatala, splenectomie, pancreatectomie, gastrectomie, timectomie, hepatectomie, acalazie, operatii pe tiroida.
THE FUTURE OF SURGERY IS HERE este tema Congresului International de Chirurgie prezidat de prof. dr. Irinel Popescu. Evenimentul, la care participa peste 300 de specialisti, printre care prof. Konstantinos Konstantinidis - pionierul chirurgiei robotice in Grecia si presedintele Societatii Sud-Est Europene de Chirurgie Robotica, prof. Sarfraz Ahmad (USA), prof. Grigor Gortchev (Bulgaria), prof. Savvas C. Hirides (Grecia), prof. Nikolaos Nikiteas (Grecia), prof. Richard Satava (USA), este consacrat dezvoltarii fara precedent a tehnicilor robotice in chirurgia de varf: urologie, ginecologie, chirurgie generala, ORL etc.