Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata: Invinsi dar Nu uitati. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Am intitulat prezenta declaratie politica - Invinsi dar Nu uitati - provocat fiind de titlul unei carti - Invinsi si uitati - referitoare la cel de-al doilea razboi mondial, scrisa de istoricii Mihail Vasile Ozunu si Petre Otu. Autorii respectivei carti aveau in vedere pe cei 158 854 de ostasi romani care au pierit (morti, raniti, disparuti) in luptele de la Stalingrad, de acum mai bine de 71 de ani. In zilele de 19 si 20 noiembrie 1942 armata romana a suferit cea mai severa infrangere din istoria sa.
Istoricii romani vorbeau despre invinsi si uitati deoarece pana in prezent subiectul participarii armatei romane alaturi de germani impotriva URSS a fost foarte putin dezbatut iar pentru memoria miilor de romani rapusi pe campul de lupta nu s-a facut ceea ce alte state au realizat de mult timp - un cimitir de onoare.
Eu vorbesc astazi despre cei invinsi dar NU uitati deoarece, in cele din urma, duminica 25 octombrie 2015 s-a inaugurat in cadrul unei ceremonii Cimitirul de onoare al militarilor romani de la Stalingrad. Prin grija ministrului nostru al apararii nationale, domnul Mircea Dusa si prin contributia Guvernului Ponta, care a alocat in acest an suma de 150 000 de euro, iata ca si militarii romani au un cimitir de onoare, asa cum de mai multa vreme aveau camarazii lor germani, unguri si italieni.
Stimati colegi. Nu i-am uitat de tot pe cei cazuti la datorie dar si mai important ar fi sa nu uitam lectiile infrangerii de la Stalingrad si in general lectiile participarii noastre la acel razboi care a rascolit profund istoria Romaniei si a intregii lumi.
Acestea fiind zise, adresez salutul de onoare ostasilor romani cazuti sau aflati la datorie!