mariustuca.ro/ Rubarba contine un pigment care stopeaza cresterea tumorilor canceroase (Autoare: Magda Marincovici )
Rubarba este o planta ce contine un pigment capabil sa inhibe o proteina care ajuta la cresterea tumorilor canceroase, demonstreaza un studiu realizat de cercetatorii de la Scoala de Medicina a Univrsitatii Emory din Statele Unite.
Pentru acest studiu, publicat in revista Nature cell biology, cercetatorii americani au adaugat o forma concentrata din acest pigment in celulele afectate de leucemie. Ei au constatat ca 50% din celulele tumorale mor in doua zile. O alta forma modificata a acestui pigment a fost, apoi, injectata rozatoarelor grefate cu celule tumorale umane.
Asa cercetatorii au observat o incetinire a cresterii cancerului pulmonar dupa 11 zile.
Rubarba este o planta cunoscuta perntru proprietatile ei deosebite in facilitarea tranzitului gratie continutului bogat fibre ( 2 grame la 100 de grame de planta). Rubarba este eficienta in eliminarea toxinelor, este valoroasa penru aportul de vitamina C si potasiu, fiind recomanda in special femeilor la menopauza.
Fructul este bogat in fosfor, care consolideaza sistemul osos si dantura si este foarte concentrat in calciu: 86 mg la 100 g, considerat un record pentru un fruct.
Rubarba proaspata este indicata persoanelor suferinde de hipercolesterolemie (colesterol mare). Studiile indica faptul ca tulpinile de rubarba consumate zilnic, timp de patru saptamani, pot scadea colesterolul total cu 8%, iar colesterolul LDL (colesterolul rau) cu 9%. Rubarba este o planta cu frune verzi si tulpina lunga, rosie, originara din Asia, cultivata si la noi pentru proprietatile ei nutritive valoroase.