Universitatea Copiilor a aniversat recent sase ani de existenta in Romania, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti.
"Universitatea Copiilor a venit in Bucuresti pe un teren bine pregatit de ani de zile. Din experienta mea atat de copil si de adolescent, cat si de adult cu meseria de profesor, acest gen de activitate pentru copii era cautat si asteptat de multa vreme. Intalnirile micilor studenti cu profesorii universitari in spatiul universitar, in formule atractive si inedite sunt pasi importanti pe drumul pe care elevii si-l aleg in viata. Universitatea Copiilor se bucura de succes pe plan european si in alte zone din lume si a trezit un ecou deosebit, in primul rand printre copii, dar si la nivelul familiilor. Toate acestea ar fi ramas un vis in anul 2010 daca niste oameni inimosi nu ar fi crezut cu adevarat in inteligenta nativa pe care o are fiecare dintre copii si nu ar fi luptat in fiecare an pentru a putea schimba pereceptia acestora despre studiile universitare. A fost un drum complicat si plin de piedici dar am razbit chiar si atunci cand credeam ca nu se mai poate face nimic. Acesti oameni marinimosi - organizatori, profesori, parinti si colaboratori - au oferit din timpul si resursele lor si au reusit sa ajunga la copii care si-au dorit si au avut nevoie sa vada stiinta cu alti ochi, iar verbul "a invata" nu i-a mai facut sa priveasca absent in gol, ci sa aiba sclipire in ochi si zambetul curiozitatii pe buze. Pare ca generatia tanara invata sa implineasca nevoile parintilor si ale profesorilor. Insa la Universitatea Copiilor am regasit elevi care isi doresc sa stie si sunt parca mai constienti de nevoile lor si de ceea ce este important pentru ei.
Vreau sa multumesc doamnei Marina Fara, presedintele acestei Asociatii pentru toata rabdarea si intelegenera cu care ne-a indrumat, mamei mele, Doina Lacatus, fara de care nici eu, nici acest proiect nu am fi avut un zbor atat de inalt, Manuelei Dugulan care, alaturi de Universitatea Copiilor, si-a descoperit vocatia de dascal, lui Stefan Stan si lui Robert Stan care ne-au adus in casele tuturor prin intermediul internetului, tuturor membrilor Asociatiei Universitatea Copiilor care au pus an de an numarul pentru realizarea misiunii si viziuni, universitatilor colaboratoare, domnilor rectori, domnilor si doamnelor profesori, voluntarilor si parintilor care ne-au sustinut si au crezut in ideilor si in proiectele noastre si fara de care totul nu ar fi fost decat un proiect frumos", a spus Laura Lacatus, director al Asociatiei Universitatea Copiilor din Romania, membru fondator al Retelei Internationale de Universitati ale Copiilor EUCU.Net.