Senatorul Nicolae MOHANU a sustinut o declaratie politica intitulata: Diminuarea somajului. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Propunerea legislativa privind Primul loc de munca adoptata ieri de Senatul Romaniei are dept scop integrarea nevoilor de dezvoltare a resurselor umane si valorizarea capitalului uman, ca resursa pentru o dezvoltare sustenabila in viitor.
Potrivit proiectului de lege, finantarea se va face din doua surse: bugetul asigurarilor pentru somaj, prin subventionare de la bugetul de stat, si fonduri europene. La nivelul Ministerului Fondurilor Europene exista Programul Opertional Capital Uman ce stabileste prioritatile de investitii, obiectivele specifice si actiunile asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane. Pentru initiativa locuri de munca pentru tineri a fost alocata din fonduri europene o suma totala in valoare de 230.693.510 Euro.
Deficitul de oportunitati de angajare, sustinerea implicarii angajatorilor, incurajarea antreprenoriatului si infiintarea de noi intreprinderide, dorinta de a oferi servicii de calitate, adaptate nevoilor pietei muncii au contribuit la nasterea acestei propuneri legislative.
Una dintre principalele cauze ale saraciei este determinata de lipsa unui loc de munca. Aceasta propunere legislativa doreste sa creeze un potential de generare de locuri de munca si elaborarea unui pachet de masuri de sprijin pentru a asigura accesul tinerilor cu varste intre 16 si 29 de ani pe piata muncii si diminuarea oportunitatilor limitate de ocupare a locurilor de munca pe piata muncii.
Stimati colegi, nutresc convingerea ca legea va urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016, asa cum scrie in textul proiectului de lege si va contribui la cresterea gradului de integrare a tinerilor pe piata muncii.