Senatorul Constantin Popa a sustinut o declaratie politica intitulata: Problema copiilor trebuie sa reprezinte o preocupare pentru intreaga societate.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia din aceasta saptamana voi vorbi despre un subiect care ar trebui sa ne preocupe pe fiecare dintre noi si anume drepturile copiilor.
Problema copiilor trebuie sa reprezinte o preocupare pentru intreaga societate, o cauza pentru care merita sa lupti, caci fara a exagera si folosi clisee, ei chiar reprezinta viitorul oricarei natiuni. O natiune sanatoasa este o natiune cu copii sanatosi, copii care au sustinere pentru a se dezvolta armonios si de a capata o educatie adecvata.
Protectia si dezvoltarea copiilor sunt valorile principale pe care avem obligatia sa le promovam, deoarece ele sunt parte integranta a progresului uman. Copiii se confrunta cu situatii si probleme specifice inca de la cele mai fragede varste, iar protectia lor trebuie sa vina din partea noastra, a adultilor si mai cu seama a parlamentarilor, cei care suntem reprezentantii cetatenilor.
Daca exista ceva blamabil si de condamnat in aceasta lume nedreapta este felul in care unor copii le este furata copilaria si dreptul la o viata in limitele decentei, dreptul la o egalitate de sanse si la o dezvoltare armonioasa, atat fizica, cat si psihica.
In 1990, Romania a ratificat Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului, angajandu-se sa asigure conditiile necesare pentru respectarea drepturilor tuturor copiilor din tara noastra. De atunci si pana in prezent s-au inregistrat progrese semnificative in domeniul drepturilor copiilor in tara noastra si datorita muncii depuse de catre organizatiile neguvernamentale care au militat pentru apararea drepturilor celor mici.
Cu totii speram ca intr-un viitor, nu foarte indepartat, sa nu mai vedem la colt de strada copii la cersit sau la spalat de parbrize, ori stiri despre copii abandonati sau omorati imediat dupa nastere chiar de persoanele care i-au adus pe lume.
S-au facut progrese importante in materie de aparare a drepturilor copiilor in Romania, insa, in acelasi timp, trebuie sa recunoastem ca incalcari ale acestor drepturi se mai regasesc in tara noastra: exista copii care nu beneficiaza de un nivel de trai decent, pentru unele categorii de copii accesul la serviciile medicale sau la educatie este redus, nu exista o protectie eficienta impotriva discriminarii, iar vocea copilului este ascultata de multe ori doar formal.
Zilele trecute, sub patronajul Senatului Romaniei, Federatia Internationala a Comunitatilor Educative (FICE) din ‪Romania a organizat Conferinta Internationala 25 de ani pentru apararea drepturilor copiilor”. Conferinta si-a propus cresterea gradului de respect fata de drepturile copilului, evidentierea progreselor importante pentru apararea lor si reducerea incalcarii acestora.
Cred cu tarie ca singurul mod de a crea o societate sigura si prospera este acela de a prioritiza investitiile in copil si familie, de a coordona coerent politicile in domeniile social, educatie, sanatate, justitie si de a oferi resurse comunitatilor locale.
Avem obligatia morala si legala de a actiona pentru binele copiilor si trebuie sa facem acest lucru in parteneriat cu organizatiile internationale, cu organizatiile societatii civile, cu sectorul privat si cu toti ceilalti actori importanti din UE si din lume. Pentru a apara drepturile copiilor, trebuie sa actionam impreuna.