Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica intitulata: Contractul educational intre unitatile de invatamant cu parintii sau tutorii copiilor - un contract perfectibil. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Una dintre noutatile acestui an scolar este semnarea unui contract educational intre unitatile de invatamant cu parintii sau tutorii copiilor, in care vor fi stabilite drepturile si obligatiile reciproce ale partilor.
Conform ordinului Ministrului Educatiei, "unitatile de invatamant preuniversitar incheie cu parintii/tutorii legal instituiti, in momentul inscrierii anteprescolarilor, respectiv a prescolarilor sau a elevilor, in registrul unic matricol, un contract educational in care sunt inscrise drepturile si obligatiile reciproce ale partilor".
Desi modelul contractului educational ar trebuit sa fie unul general, acesta va fi particularizat la nivelul fiecarei unitati de invatamant preuniversitar, prin decizia consiliului de administratie, dupa consultarea consiliului reprezentativ al parintilor.
Conform documentului, parintele sau tutorele legal instituit al prescolarului sau elevului are dreptul sa decida, in limitele legii, cu privire la unitatea de invatamant preuniversitar unde va studia copilul si sa fie informat periodic referitor la situatia scolara si comportamentul acestuia. Printre altele, documentul mai stabileste ca parintele are dreptul sa se intereseze numai referitor la situatia propriului copil si are acces in incinta unitatii de invatamant preuniversitar doar in anumite conditii, stabilite de catre consiliul de administratie.
Printre drepturilor parintilor se mai numara posibilitatea constituirii in asociatii cu personalitate juridica si solicitarea rezolvarii unor stari conflictuale in care este implicat propriul copil, prin discutii amiabile, cu respectarea urmatoarelor etape: discutii amiabile cu cadrul didactic implicat, cu directorul unitatii de invatamant preuniversitar si cerere scrisa adresata conducerii unitatii de invatamant preuniversitar. Daca au fost parcurse etapele mentionate anterior si starea conflictuala nu a fost rezolvata, parintele se poate adresa inspectoratului scolar si, in cele din urma, Ministerului Educatiei.
Desi initiativa este perfectibila, putem constata ca scopul acesteia are dificultati in a fi atins, in special prin prisma lipsei sanctiunilor care s-ar putea aplica institutiei de invatamant daca nu respecta obligatiile asumate. Prin contrast, parintii pot fi supusi unor sanctiuni inclusiv de ordin financiar, dar institutia de invamant ramane in afara sferei de aplicare a vreunei santiuni.
Este stiut ca orice drept presupune si o obligatie, dar lipsa sanctiunilor duce la anularea utilitatii unui demers de acest tip. Consider ca este necesar ca sanctiunile corespunzatoare sa fie incluse in documentul mentionat pentru a putea asigura aplicabilitatea acestuia in sfera concreta si va invit dezbatem acest subiect pentru a-i garanta eficienta.