Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata: Implicarea parintilor in viata scolara si legatura acestora cu performatele copiilor . Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Astazi doresc sa va adresez cateva cuvinte referitoare la un subiect important, dar de multe ori neglijat, acela al implicarii parintilor in viata scolara si a legaturii acestora cu performantele copiilor.
Astfel, vorbim adesea despre eficienta sistemului educational, despre coeficienti de performanta, despre diversi indicatori care ne-ar indica masura in care invatamantul isi indeplineste sarcina catre elevi.
De foarte multe ori insa, ne dam seama cat de greu este sa evaluezi un sistem de o asemenea importanta si cu o activitate de o asemenea anvergura. Mai ales cand exista elemente care se contrazic
â€" de la succesul enorm al multor elevi romani la olimpiade si concursuri scolare si pana la extrema cealalta
â€" la rata semnificativa a abandonului scolar in mediul rural.
Autoritatile locale, corpul profesoral, institutiile locale de sanatate si culte, toate acestea, oricat de bine ar colabora impreuna, nu vor putea niciodata suplini implicarea parintilor in educatia copiilor.
Numeroase rapoarte de cercetare, atat de la noi din tara, cat si din afara, vorbesc despre legatura puternica dintre implicarea parintilor in educatia copiilor si rata succesului scolar.
Mai mult decat atat, conform cercetarilor, copiii unor parinti implicati absenteaza mai rar de la scoala, se comporta mai bine in mediul de invatamant si acced cu usurinta la nivele mai inalte de educatie.
Dincolo de orice, implicarea parintilor este un drept si totodata o responsabilitate a acestora fata de copiii lor. Calitatea invatarii decurge din activitatea comuna, coordonata, a tuturor agentilor care alcatuiesc comunitatea educativa. De aceea este deosebit de important ca parintii sa cunoasca toate mecanismele si masurile adoptate la nivelul sistemului educativ, pentru a face efectiva participarea familiilor la educatia copiilor lor.
La urma urmei, toti parintii doresc tot ceea ce este mai bun pentru copiii lor si aceasta dorinta poate fi manifestata prin implicarea activa in viata scolara a copilului.
Iata de ce consider ca trebuie deschisa si sustinuta o dezbatere ferma pe aceasta tema. Mai mult decat atat, ceea ar trebui sa facem, din postura noastra, este de a sustine diverse masuri de a sprijini implicarea parintilor in viata scolara, in principal la nivelul reglementarii muncii. Astfel, ar fi benefic ca toti parintii sa aiba timpul necesar implicarii in viata scolara a copiilor lor, un timp acordat de catre angajator cu regularitate si cu obligativitate.
In plus, consider ca trebuie sa acordam o atentie deosebita reglementarii asociatiilor de parinti. Astfel, va invit sa sustinem reglementarea distincta a acestora pentru a le usura desfasurarea activitatilor si pentru a le sustine scopul care sta la baza constituirii lor.