Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata: Politici de dezvoltare durabila. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Saptamana trecuta a avut loc un eveniment de mare importanta pe plan international. Ma refer la summit-ul dezvoltarii, care s-a desfasurat la Natiunile Unite in prezenta a peste 150 de sefi de stat si de guvern, de pe toate continentele. Cu aceasta ocazie, liderii lumii au adoptat un plan ambitios de dezvoltare durabila pentru urmatorii 15 ani. Un plan de dezvoltare, ale carui costuri sunt estimate la mai multe mii de miliarde de dolari anual si care pentru orizontul anului 2030, stabileste, 17 obiective de dezvoltare durabila, printre care: eradicarea saraciei extreme, accesul universal la educatie si la sanatate, promovarea femeilor, reducerea inegalitatilor, combaterea incalzirii climatice. Este vorba, potrivit secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, de un program care reflecta aspiratiile tuturor, de pretutindeni, de a-si duce viata in pace, in securitate si demnitate, pe o planeta sanatoasa. In acest sens s-a cerut, ca un prim pas, tuturor guvernelor sa adopte la Paris, in decembrie anul acesta, un acord solid si universal privind schimbarile climatice.
Summit-ul s-a bucurat de o audienta uriasa, cum nu s-a prea intalnit la o reuniune a organizatiei internationale in ultimile decenii, si prin aceea ca a fost onorat de prezenta Papei Francisc. De altfel, cu aceasta ocazie, Suveranul Pontif, a rostit un discurs istoric. Referitor la planul de dezvoltare durabila, Papa il considera un semn important de speranta” si avertizeaza ca munca birocratica de redactare a unor liste lungi de bune intentii si angajamentele asumate solemn nu sunt suficiente. Va ramane mult timp memorabilia atentionarea liderului bisericii catolice, potrivit careia.Fiecare dauna adusa mediului constituie o dauna adusa omenirii, iar criza ecologica poate pune in pericol insasi existenta omenirii. De remarcat ca aceasta prevenire cade peste scandalul poluarii, practicat de Volkswagen.
Stimati colegi, desi sunt convins ca va era cunoscuta reuniunea de la New York a ONU, m-am oprit asupra ei nu numai pentru tematica deosebit de importanta si de actuala, ci si cu speranta ca va constitui si pentru noi, pentru autoritatile statului nostru, o sursa de inspiratie pentru viitoare politici de dezvoltare durabila, atat europene cat si nationale si regionale.