Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata: Implicarea Consiliului Elevilor in luarea deciziilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Subiectul asupra caruia doresc sa va atrag astazi atentia este unul destul de neglijat si consider ca ar trebui sa i se acorde importanta necesara - implicarea Consiliului Elevilor in luarea deciziilor care ating viata scolara.
Inainte de orice insa, cred ca trebuie sa intelegem mai clar ceea ce defineste aceasta organizatie. Asa cum se mentioneaza pe site-ul institutiei, Consiliul National al Elevilor (CNE) este structura reprezentativa a elevilor la nivel national, promotor al proiectelor si programelor care incurajeaza dezvoltarea personala a elevilor, voluntariatul si implicarea in comunitate. Scopul principal al Consiliului National al Elevilor este de a apara si promova drepturile si interesele elevilor si de a implica elevii in actul educational, viata civica, sociala si culturala.
CNE functioneaza ca structura consultativa a Ministerului Educatiei Nationale, fiind infiintat in anul 2007.
Consiliul National al Elevilor reprezinta elevii in fata institutiilor si organismelor relevante. Printre obiectivele organizatiei amintesc:
-reprezentarea elevilor ca beneficiari principali ai sistemul de invatamant preuniversitar din Romania;
-participarea activa a elevilor in procesul decizional in legatura cu toate aspectele ce tin de invatamantul preuniversitar,
-supravegherea respectarii si implementarii drepturilor elevilor si
-sustinerea voluntariatului si a actiunilor pliate pe nevoile elevilor.
Consiliul National al Elevilor este structura de baza care are rolul de a reprezenta un punct intermediar intre elevi si corpul didactic, de a fi un factor al respectarii principiilor democratice in scoli.
Multi dintre noi, mai ales in calitate de parinti, nu putem sta deoparte atunci cand este vorba de viitorul copiilor nostri si de aceea ne mobilizam in luarea unor decizii care sa sustina asigurarea unor conditii optime desfasurarii activitatilor copiilor nostri.
Consider insa ca acestia pot fi un factor in luarea deciziilor ce privesc invatamantul romanesc, intrucat ei sunt cei care, in definitiv, sunt elevi si stiu cel mai bine ce au nevoie si ce le este necesar pentru a-si desfasura activitatea scolara corespunzator.
Asa cum si noi ne dorim sa ne facem ascultati si sa ne impunem prin profesionalism, obiectivitate si corectitudine, tot asa cred ca isi doresc si elevii din aceasta tara. In plus, acordarea unei sanse pentru asumarea unor responsabilitati mai mari nu poate fi decat benefica.
Iata de ce consider ca trebuie sa sustinem implicarea Consiliului National al Elevilor in luarea deciziilor legate de invatamantul romanesc.