Asociatia Universitatea Copiilor”, membru fondator al EUCU.NET - European Children's Universities Network, isi propune apropierea copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani de toate domeniile stiintei si cercetarii. Prin activitatile desfasurate in cadrul Universitatilor partenere - Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, copiii primesc in mod constant sprijin pentru a-si descoperi pasiunea si determinarea pentru cunoastere stiintifica.
Asociatia Universitatea Copiilor” urmareste sa contribuie in mod activ la formarea unor generatii de copii cu reale sanse egale, constienti de abilitatile si competentele lor, dezinhibati, responsabili si comunicativi. Astfel, metodele utilizate sunt cele de educatie informala si non-formala, practice si interactive, precum discutii libere, experimente in laborator, vizite la muzee, ateliere creative, excursii de observare si de explorare, totul desfasurandu-se sub indrumarea unor specialisti dedicati din domeniul universitar.
In urma unei experiente de cinci ani in Romania, incepand din 2010, Asociatia Universitatea Copiilor” isi propune dezvoltarea unei retele romanesti de Universitati ale Copiilor, care sa fie respectata si sprijinita de comunitatile locale, dar si la nivel national si european, in cadrul retelei EUCUNET.
Cu ocazia conferintei din perioada 8-9 octombrie 2015, profesorii universitari care au organizat deja activitati pentru copii in perioada 2010-2015 vor impartasi experienta avuta in cadrul Universitatii Copiilor, pentru a facilita implicarea profesorilor participanti de la alte universitati si facultati din Romania la implementarea atelierelor UNICO, prin infiintarea unor filiale ale asociatiei.
De asemenea, invitati din strainatate, profesori universitari membri ai retelei EUCUNET, vor detalia obiective pe termen mediu si lung ale proiectelor UNICO, precum si bune practici si metode de a eficientiza activitatile din cadrul Universitatii Copiilor.
Obiectivul principal al conferintei este acela de a colabora cu noi centre universitare pentru realizarea unei retele nationale de Universitati ale Copiilor in anul universitar 2015-2016. Dintre participantii la conferinta, vor fi stabiliti si profesorii universitari responsabili cu activarea Universitatii Copiilor in fiecare centru universitar implicat.