bacauinfo.ro / Talal Hamad, cel mai cunoscut sirian din Bacau: Singura solutie e pacea. Problema Romaniei nu sunt imigrantii, nu de aici se fura / Autoare: Andreea Negru
(Continuare)

- Aveti familie ramasa in Siria acum?
- Am familie chiar in Homs, care e distrus in proportie de 99% si sunt inconjurati si nu pot iesi din cartierul in care sunt.

- Anul trecut ati pierdut un frate. Cum s-a intamplat?
- Orasul Homs a fost eliberat de structurile regimului. E un oras strategic si pentru viitorul stat, in cazul ca se elibereaza Siria. Asta e ghinionul. Orasul era eliberat, dar intrarile in oras sunt controlate de regim, cu tancuri, cu armament greu, avioanele bombardeaza zilnic. Aici era nenorocirea, ca daca americanii le interziceau sa zboare, asa cum au interzis in Irak, intr-o luna revolutia castiga, dar ei nu vor asta, vor ca Siria sa se macine. Fratele meu era in Homs. Lunetistii lui Assad au impuscat pe strada un om. S-a dus si l-a tras intr-o zona mai sigura, sa-l salveze, si atunci i-au cazut telefonul si umbrela, si atunci l-au impuscat. Am aflat despre moartea lui de la un alt frate, care locuieste in Libia. Apoi, dupa cateva zile, am vazut fotografiile pe internet. Fusese in Romania chiar inainte sa inceapa razboiul, dar nu a vrut sa ramana.

- Deci se trage in populatie?
- In fiecare zi se trage. Este zona de razboi.

- Rudele dumneavoastra nu vor sa plece de acolo?
- Nu pot iesi. Daca ies, ii omoara. Nu poti iesi. Sunt inchisi intr-un singur cartier. Nu au armament greu. In vreme de razboi, vin arme din toate partile, unii vand. Au armament, toata populatia are, dar usor, pistoale, poate grenade, dar nu au tancuri. Ei isi apara sa nu intre peste ei. Se intra la furat ca in Vestul Salbatic. Se omoara pentru bani, aur, femei. Ce se intampla in Siria nu s-a intamplat niciodata in istorie. Ce-a facut acest mercenar Assad nu a facut nici Nero. El a ars Roma si atat. Dar asta a ars toata Siria.

- Reusiti sa comunicati cu cei din familia dumneavoastra?
- Sporadic, da, cand au curent. Li se taie curentul, apa. E o politica de infometare inceata, pentru a ceda. Majoritatea sunt subnutriti, nu sunt lasati nici cei cu medicamente sa intre. Tatal meu are cataracta si a trebui sa plece la 60 km sa se opereze, in alt oras. Nu poti sa pleci, din 50 in 50 de metri sunt trupele lui asta. E sprijinit de Hezbollah si Iran, care ii trimit foarte multi luptatori. Mai multi straini lupta, mercenari din alte tari, carora li s-a promis bani si pamanturi.
Vedeti o solutie pentru familia dumneavoastra?
Da, pacea. Restul, nu stiu, o minune dumnezeiasca.

- Cand ati fost ultima data in Siria?
- Am fost cu 2-3 luni inainte de a incepe revolutia. Lumea era cam cum era in `89 in Romania. Astepta sa scape de regim si clocotea. Niciun regim nu a omorat dizidenti si intelectuali ca cel al lui Assad.

- Cum a fost integrarea in Romania pentru dumneavoastra?
- Eu am venit copil aici si m-am integrat. Nu exista diferente asa mari. Clima e apropiata, mancarurile sunt la fel. Bineinteles ca pentru cei tineri e mai usor. Cand vii la mine acasa, respecti regulile casei. Acum, orice padure are uscaturi. Eu ma gandesc la latura pozitiva si la prietenii mei. Din pacate, nu toti romanii sunt toleranti. Se foloseste cuvantul primitori, dar daca te duci la unul, dupa doua zile te da afara.

- Siria sau Romania?
- Salariile nu sunt mai mari, dar produsele sunt mult mai ieftine. Sirienii nu au iesit pentru ca nu au avut carne, nu au avut blugi sau altele. Sirienii au iesit pentru ca au fost umiliti. Niste copii au scris nu stiu ce si s-au dus securistii lui Assad si au calcat pe capul copiilor, spunand vreti libertate?. Pentru asta au iesit sirienii, pentru ca si-au batut joc de mandria, de orgoliul lor, nu de saracie. In Siria, toata lumea traia. Asta pana a venit regimul lui Assad si a pus mana pe toti banii. Nimeni nu mai putea face o afacere decat daca era asociat cu unul din securistii lui. In Siria, salariul unui profesor era 300 dolari. Dar cu un dolar cumparam 7 kile de carne, sau 7 litri de motorina, nu erau impozite mari.

- Era, asadar, un nivel de trai mai ridicat decat la noi?
- Aici, cu salariul minim pe economie nu stiu cum traiesc oamenii. Astia care l-au gandit, ar trebui sa le dati lor banii aia, sa vedem daca se descurca.

- Sunteti agent secret?
- Si cu cine lucrez?

- Nu stiu.
- Eu sunt luat in evidenta din 1983. Nu sunt nici cu lumea araba, nici cu cea vestica. Sunt un om liber. Dorm linistit. In viata mea nu am dat cu subsemnatul la niciun serviciu si nici nu ma intereseaza, fiecare sa creada ce vrea. Am fugit de dictatura. Aruncam poze impotriva lui Assad si nu aveam cum sa fiu nici cu regimul, nici in afara lui. Cine nu ma crede, nu are decat sa verifice la SRI. Cand am candidat la Parlament, nu puteam candida daca nu aveam certificatul de la CNSAS. Deci pana acum 2 ani nu am colaborat. Daca cineva are argumente, fiecare poate sa creada. Eu va spun, sunt un om liber si dorm linistit.

- Cum ati ajuns in Romania?
- In 1983 am venit, cand am terminat liceul. Eram un grup de tineri impotriva regimului. Nu puteam sa mergem pe strada, ne opreau Securitatea, ne anchetau, nu puteam face nimic, nu aveam nici voie sa ne adunam. Erau luati la Securitate, nu ca aici, luati si batuti, era groaznic si e si acum. Cand am luat Bacalaureatul am vrut sa studiez regie. Intrasem la Facultatea de Litere din Homs, dar taica-meu stia ca, daca raman, nu tac. Am fost o fire mai revolutionara. Eram un soarec de biblioteca, citeam si vedeam ca treaba nu-i ok. Cine-i ala sa vina si sa-mi dirijeze viata, sa-mi puna pumnul in gura? Am vrut sa ma fac regizor, sa fac filme, sa arat atrocitatile. M-am inscris in Iugoslavia, Franta si Romania, si am depus dosarele la cele trei facultati. Tata, sa fie sigur, mi-a spus ca de unde vine primul raspuns, acolo plec. Republica Socialista Romania, pe atunci, avea nevoie de bani ca sa achite datoriile, si astia imediat au trimis primul raspuns. Asa ca am venit pe 31 octombrie 1983 sa studiez. Am facut anul pregatitor in Bacau si apoi am mers sa studiez medicina la Iasi.

- Si nu ati mai plecat.
- N-am mai plecat pentru ca m-am casatorit, am doi copii.

- Cum v-ati simtit ca ati trecut dintr-o dictatura in alta?
- M-am simtit nasol. Simteam ca era razboiul meu. La 22 decembrie am mers la Revolutie. Aveam in anturajul meu baieti care vorbeau de Doina Cornea, de Mazilu, stiam, spuneam bancuri. Desigur ca m-am simtit oprimat. Nu puteam avea o prietenie cu nimeni, parca eram ciumati. Cu totii se fereau. Daca aveam o prietena, aceea era considerata curva, chiar daca ar fi cunoscut un singur barbat. Asa erau etichetate. Parca as fi avut vreo boala incurabila care se transmite. Bineinteles ca nu-mi convenea. Era o dictatura, dar nu eram in pericol sa-mi pierd viata, ca dincolo.

- Acum va simtiti roman?
- Nu stiu, vedeti postarile mele. Eu cred ca faptul ca unii s-au nascut aici nu le da certificatul de bun roman. Eu aici am crescut, aici am copiii, aici am prieteni. Acum nu vreau sa folosesc cuvinte mari, dar aici m-am format. Ma simt nu roman, ci un bun roman, pentru ca asa simt.

- Cum se raporteaza cultura araba la a noastra?
- Cultura araba contine si cultura islamului, dar si pe cea a crestinitatii. Se impaca foarte bine cele doua. Sfantul Andrei, cel care a crestinat Romania, tot de la noi a venit

- Exista o comunitate a sirienilor in Romania?
- Nu. Era o comunitate controlata de fostul regim, Liga Studentilor Sirieni sau ceva de genul asta. Nu mai exista, pentru ca o parte sunt cu revolutia si una cu regimul. Sunt foarte multi sirieni aici. Sunt casatoriti. Foarte multi medici, la Buhusi este directorul spitalului.

- Ce simtiti cand auziti cum se vorbeste despre imigranti?
- Fiecare vorbeste din prisma inteligentei sale, din prisma informatiilor pe care le-a primit si a nivelului de cultura. Mama prostilor e vesnic gestanta, mama desteptilor mai putin, din pacate. Sunt unii care sunt inregimentati, sunt anumiti oameni, din structura statului sau din afara, care vor sa creeze o ruptura.

- Prind forta curentele xenofobe?
- Sunt induse si sunt anumiti postaci care cred ca sunt platiti pentru asta. Sa se uite de adevaratele probleme ale Romaniei. Problema Romaniei nu sunt imigrantii. Un refugiat primeste 500 lei. Nu-i un efort atat de mare. Nu aici sunt banii, sunt in alte parti, nu de aici se fura.