Scoala Comerciala Austriaca din Romania â€" o'SCAR, proiect educational dezvoltat la iniÈ›iativa Ambasada Austriei - Sectia Comerciala si cu sprijinul a opt companii de renume din tara, a dat start cursurilor, ieri, odata cu deschiderea noului an scolar.
Prima zi de scoala este un moment semnificativ in viata oricarui tanar, fiind plina de emotii pozitive si de dorinta de a cunoaste, in primul rand viitorii colegi si profesori, dar mai ales detalii despre primul an al programului de studiu.
In acest sens, Scoala Comerciala Austriaca din Romania le ofera tinerilor o oportunitate unica de a descoperi un sistem de studiu european, cu un colectiv de profesori bine instruiti, la care se adauga cunostintele profesionistilor din domeniul comertului. Proiectul educational o'SCAR nu este doar o scoala, ci reprezinta o rampa de lansare pentru tinerii care doresc sa isi gaseasca un loc de munca dupa terminarea cursurilor”, a declarat Rudolf Lukavsky, Consilier Comercial in cadrul Ambasadei Austriei la Bucuresti.
Pentru a marca deschiderea Scolii Comerciale Austriece din Romania, a fost dezvelita o placheta de catre Rudolf Lukavsky si Loredana Popescu, Directorul Colegiului Economic Costin C. Kiritescu”.
Ziua de 14 septembrie a insemnat pentru colegiul nostru nu numai inceputul anului scolar, ci si o noua etapa in dezvoltarea ofertei de studiu a scolii pe care o reprezint. Școala Comerciala Austriaca din Romania a recunoscut importanta pregatirii tinerilor pentru campul muncii, in domenii precum comertul, unde se simte nevoie de persoane cu experienta si cunostinte de baza. De aceea, suntem siguri ca prima clasa de absolventi ai proiectului o'SCAR va aduce un plus de valoare pietei de retail din Romania, atragand atentia tuturor asupra importantei dobandirii unor informatii calitative si experimentarii unor situatii practice relevante in contextul unui mediu economic schimbator si neprevazut”, a punctat Loredana Popescu, Directorul Colegiului Economic Costin C. Kiritescu”.
Elevii prezenti alaturi de parinti la deschiderea proiectului o'SCAR de la Colegiul Economic Costin C. Kiritescu” din Bucuresti au avut ocazia sa-i cunoasca si sa afle mai multe informatii de la inițiatorii proiectului, autoritati si reprezentanti ai companiilor partenere despre sistemul de educatie duala, care sta la baza acestui program si sa-si cunoasca colegii. Printre reprezentantii autoritatilor prezenti la eveniment se numara Zoica Vladut, Director Adjunct al Centrului National de Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic (C.N.D.I.P.T), Tudor Turcu, Consilier al primarului Sectorului 6, si Ionel Puscas, Consilier Local al Sectorului 6.
Invatamantul profesional este o latura a educatiei omisa de multe ori de catre tineri si parinti deopotriva. Insa pentru o serie de meserii este o mare nevoie de oameni pregatiti, iar oferta actuala de pe piata de munca se imbunatateste constant. Institutia noastra sustine toate initiativele de promovare a invatamantului profesional, iar Scoala Comerciala Austriaca din Romania reprezinta in acest moment una dintre cele mai bune alegeri pentru orice elev interesat de acest tip de educatie”, a adaugat Zoica Vladut, Director Adjunct al C.N.D.I.P.T.
Specifica programului este exista unei stranse colaborari intre scoala si agentii economici. Participantii la cursurile Scolii Comerciale Austriace din Romania vor imbina studiul teoretic cu activitatile practice, pentru a castiga o bogata expertiza in meseria de comerciant-vanzator de la cei mai buni profesionisti din companii de top: BILLA, C&A, Deichmann, dm drogerie markt, Hervis, HUMANIC, kika si Telekom. Avand la baza invatamantul dual, componenta practica a programului are o pondere din ce in ce mai crescuta de la an la an: anul I (80% teorie, 20% practica), anul II (40% teorie, 60% practica), anul III (28% teorie, 72% practica). De asemenea, la finalul studiilor vor obtine o diploma recunoscuta pe plan european.
Scoala Comerciala Austriaca din Romania se adreseaza absolventilor de clasa a VIII-a, care doresc sa urmeze cursuri de formare profesionala, cu durata de trei ani, in meseria de comerciant-vanzator.
Tinerii inscrisi la cursurile o'SCAR vor primi sustinere financiara, in baza rezultatele obtinute, prin acordarea unei burse lunare de pana la 400 de lei si decontarea integrala a costurilor de transport in comun pe toata perioada programului. Un alt avantaj important este ca elevii vor putea candida la posturile deschise in cadrul companiilor participante la proiect, unde vor avea prioritate la angajare.
Proiectul este sustinut de Primaria Sectorului 6, Administratia Scolilor, C.N.D.I.P.T. si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.