adevarul.ro/ Bomba cu vitamine: de ce se mai numeste catina ginsengul romanesc si ce miracole face pentru imunitate
Pentru calitatile sale extraordinare, ajutand atat la vindecarea unor afectiuni deja existente, cat si la prevenirea multor boli, catina a fost numita ginsengul romanesc. Fructele mici si acrisoare contin cea mai mare cantitate de vitamina C, de zece ori mai mult decat citricele.

Specialistii spun ca aceasta poate fi si cel mai bun vaccin antigripal. Fructele de catina sunt cele mai bogate in vitamina C naturala, precum si in vitamina E, vitamina A, K, F, P, complexul de vitamine B, proteine, calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu, betacaroten, ulei, celuloza.

Antiinflamator si anticancerigen

- Prin simpla descriere a continutului fructelor de catina ne putem da seama de faptul ca aceste fructe sunt o adevarata bomba de vitamine pentru organismul nostru. Poate fi consumata in mai multe feluri, de exemplu in stare pura, cu miere, in forma de pulbere, suc, ulei, vin, gem, ceai, tinctura. Catina este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic, afrodisiac. Este folosita in prepararea diferitelor creme, in industria cosmetica, farmaceutica, etc. si are foarte multe indicatii terapeutice: in afectiuni ale ficatului, raceala si gripa, depresie, anemie, cancer, ulcer, gastrita, afectiuni cardiovasculare, artrita, hipertensiune, anemie, nevroze, spasmofilie, explica dr. Catalin Luca, medic medicina interna, cu competenta in apifitoterapie.
Chiar daca este miraculoasa, specialistii ne sfatuiesc sa cerem sfatul medicului atunci cand dorim sa urmam o cura de catina.
Rezultatele unui astfel de tratament nu vor intarzia sa apara, organismul va fi vitaminizat si revigorat foarte repede, iar sistemul imunitar va fi puternic stimulat. Trateaza hemoragiile interne si bolile ficatului Catina este foarte indicata in stimularea sistemului imunitar, in tratarea racelilor, gripei, infectiilor. Pentru tratarea hepatitei si a cirozei, sucul de catina precum si decoctul de catina sunt excelente. In caz de raceli, gripe, pneumonii, se consuma sirop de catina pe stomacul gol sau se face o cura de catina cu miere, grabind astfel vindecarea. Hemoragiile interne, bolile splinei si ale ficatului se trateaza tot cu suc sau ulei de catina, precum si cu pulbere din scoarta de catina.
Sterilitatea, depresia, anxietatea, diareea sau dizenteria se trateaza cu ajutorul sucului sau a pulberii de catina. Spre exemplu, ca remediu de urgenta in cazul dizenteriei si a diareei, precum si a colitelor, se ia o lingurita de pulbere de scoarta. Raia si plagile, precum si arsurile pot fi tratate cu ulei de catina”, explica dr. Luca. Vindeca arsurile solare si alergiile In uz extern, catina este folosita sub forma de ulei si pentru afectiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataracta), urticarie, alergii, dermatoze, imunitate scazuta, ulcere cutanate, eczeme, acnee, escare, hemoroizi, psoriazis si arsuri solare.
Catina este un bun sudorific si poate fi folosita in curele de slabire deoarece inhiba pofta de mancare, dar in acelasi timp vitaminizeaza organismul. Tinctura obtinuta din mugurii de catina este un excelent remediu impotriva procesului de imbatranire. Acestia au se pare si efect afrodisiac. Arbustul cunoscut din Antichitate Catina este un arbust fructifer ale carui beneficii se cunosc inca din antichitate. Se pare ca ar fi originara din Asia de Sud, iar chinezii o folosesc de peste 2.000 de ani in medicina traditionala.
In Romania, catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pana la Olt. Fructele de catina se recolteaza din august pana la sfarsitul lui octombrie.