mariustuca.ro / EXCLUSIV. Ministrul Nicolae Banicioiu: Cred ca greva generala s-ar fi impus in 2010, in guvernarea Boc, cand s-a luat si nu s-a dat. Dar atunci a fost liniste (Autoare: Magda Marincovici)
(Continuare)

90 de milioane de lei, lunar

- Cardul de sanatate este obligatoriu de la 1 septembrie. Pana acum, care sunt efectele introducerii acestuia?
- Cardul inseamna disciplina in sistem. Cardul este singurul instrument prin care se urmareste cu exactitate serviciul medical de care pacientul a beneficiat, ziua, ora, locul unde a fost acordat acest serviciu. Cardul inseamna stoparea scurgerilor de fonduri din sistem. Ca dovada au fost realizate economii de aproximativ 90 de milioane de lei, lunar.

- Sunt medici de familie care considera ca modificarile legate de inscrierea copiilor in scoli, gradinite sunt nerealizabile, ca sporesc birocratia. Deocamdata, parintii sunt derutati si intrebarea este daca acesti copii se vor putea inscrie in scoli?
- Dimpotriva. Noi am incercat sa venim in sprijinul parintilor, care se plangeau ca sunt obligati sa plateasca analizele medicale pentru a avea acces in scoli si gradinite. Reglementarile sunt publicate in Monitorul Oficial. Acum este nevoie de o adeverinta medicala si un aviz epidemiologic eliberate de medicul de familie in baza unui consult si a istoricului din fisa medicala. Copiii se pot inscrie si pe parcursul anului scolar sa prezinte aceste documente.

- Este in dezbatere proiectul de hotarare privitor la cresterea valorica a normelor de hrana in spitale. Care sunt principalele repere ale acestui proiect?
- Se impune o actualizare a cuantumului alocatiilor pentru pacientii internati, mai ales ca au ramas neschimbate din 2008 si nu mai corespund realitatilor si ca succesul tratamentului este conditionat si de o alimentatie corespunzatoare. Cuantumul alocatiilor de hrana vor fi intre 7 si 19,4 lei pentru bolnavii adulti, corepunzator bolilor pentru care sunt spitalizati, si intre 3 si 17,5 lei pentru copii, in functie de categoria de varsta si afectiune. Actualele alocatii, stabilite in aprilie 2008, sunt intre 7 si 13 lei pentru bolnavii adulti si 1,8 si 14,5 lei pentru copii. Acest proiect vine cu trei noutati importante: cresterea efectiva a sumelor destinate alimentatiei, alocarea unor sume pentru bolnavii in regim de hemodializa care nu beneficiaza de masa chiar daca programul de dializa se face intre 4 si 6 ore, crearea bazei legale pentru ca autoritatile locale sa poata suplimenta aceste sume.

Nu putem vorbi de un risc iminent de epidemii

- Domnule ministru, in legatura cu valul de refugiati si cu gazduirea unui numar dintre acestia in tara noastra, exista riscul raspandirii unor boli, mai precis a unor infectii?
- Eu cred ca nu trebuie sa o privim ca o problema. Dar trebuie spus ca sunt aspecte tratate cu foarte mare atentie. In Comitetul pentru situatii de urgenta, condus de vicepremierul Oprea, s-a discutat despre aceasta posibila problema. Noi ne pregatim si pentru aceste eventuale situatii, in sensul de a asigura asistenta medicala de specialitate in cazul in care este nevoie, dar si la fata locului, deoarece de multe ori ei nu ajung la spital. Suntem pregatiti pentru a fi evaluati din punct de vedere epidemiologic in functie de zona de unde vin, pentru ca, de exemplu, Siria stim ca are cazuri de poliomielita. Deocamdata, nu putem vorbi despre un risc iminent, mai ales ca tara noastra nu este tranzitata. Vom gazdui imigranti in centre speciale si atunci riscurile sunt mai mici pentru dezvoltarea epidemiilor. Sigur, pot exista boli digestive, poliomielita, boli transmisibile ca, de exemplu, rujeola. Din aceasta cauza, mesajul meu catre populatie se refera la vaccinare, care este foarte importanta si singura metoda de preventie.

- Legat de poliomielita si de importanta vaccinarii, au fost confirmate doua cazuri de poliomielita in Ucraina. Ce masuri ati luat pentru a limita riscurile?
- In preventia poliomielitei important este vaccinul antipoliomielitic (IPV). Ministerul Sanatatii a fost informat de Centrul National de Supraveghere si Controlul Bolilor Transmisibile de faptul ca au fost confirmate doua cazuri de poliomielita cu virus polio circulant1. Este vorba de doi copii, de 4 si 10 ani. Ca urmare a acestei situatii aparute la granita tarii noastre, Ministerul Sanatatii a recomandat directiilor de sanatate publica Satu Mare si Suceava sa intareasca supravegherea paraliziei acute flasce, sa asigure vaccinarea antipoliomielitica de rutina prin vaccinarea copiilor cu vaccin poliomielitic inactivat (VPI) conform schemei si recuperarea copiilor cu varste intre 1 si 5 ani cu mai putin de trei doze de vaccin, in special in comunitatile considerate la risc. De asemenea, sa continue monitorizarea enterovirusurilor in apele uzate si atentionarea persoanelor care calatoresc in Ucraina. Un medic de la DSP Arges va face parte din echipa OMS care se va deplasa in Ucraina legat de cele doua cazuri de poliomielita.

- Cum stam cu vaccinul antigripal pentru sezonul 2015-2016?
- S-au incheiat contractele si producatorul va livra prima transa de 250.000 de doze, iar pana la sfarsitul lunii octombrie, a doua transa de 250.000 de doze. Astfel, vom avea vaccinul antigripal inainte de intrarea in sezonul rece.