MAGAZIN: Sapand dupa presupuse resturi ale unui OZN prabusit (Autor: DAN D. FARCAS)
Art Campbell este un ufolog american care si-a facut studiile in domeniul artei in anii cincizeci in Kansas City, unde a si condus organizatii locale pentru studiul fenomenului OZN. La ora actuala, pensionar, traieste in statul Oregon. La sfarsitul anilor nouazeci ai secolului trecut, el a avut ideea de a efectua sapaturi in New Mexico, pe platoul desertic numit Plains of San Agustin, aflat la vest de orasul Socorro, in speranta ca va gasi acolo resturi din presupusul OZN prabusit la Roswell in 1947.
Unele marturii pareau sa indice ca in iulie 1947, un OZN s-ar fi izbit de pamant, nu departe de Roswell, pierzand o parte din invelis, dupa care ar mai fi zburat pana la campia San Agustin, unde s-a prabusit definitiv. S-ar putea spune ca ipoteza prabusirii unei nave nepamantene in campia (sau sesurile) San Agustin a aparut pe 24 octombrie 1978, cand Stan Friedman, cel care a fost primul ufolog care a dezgropat cazul Roswell, a intalnit un cuplu, Vern si Jean Maltais, in Bemidji, Minnesota. Acestia i-au povestit despre un oarecare Barney Barnett si despre un accident OZN pe care Barnett, decedat in 1969, l-a relatat cu multi ani inainte. Friedman a redat intamplarea in cartea sa, Top Secret Majic. Afirmativ, Barnett ar fi gasit o farfurie zburatoare prabusita, cu 4 corpuri zacand in jurul sau. In foarte putin timp, a sosit armata si i-a spus lui Barnett, ca si membrilor unei echipe arheologice, sa paraseasca zona.
La inceput, Friedman a scris ca sotii Maltais nu aveau alte date pentru incidentul povestit de Barnett. Mai tarziu, Vern si Jean Maltais i-au spus Bill Moore ca il vizitasera pe Barnett in februarie 1950; atunci Jean Maltais l-a intrebat unde s-a produs, mai exact, prabusirea, iar acesta i-a spus ca nu-si mai amintea exact, dar era undeva langa Socorro. I-a mai spus ca era in prerie, la ses. Barney calatorise peste tot prin New Mexico, dar cea mai mare parte a lucrarilor sale a fost facuta la vest de Socorro, mai ales aproape de localitatea Magdalena.

O epava in forma de farfurie

Cand a dat peste epava, Barnett crezuse ca a fost un accident de avion, dar ajungand mai aproape, dupa ce a traversat cam o mila de desert, a vazut ca era o nava in forma de farfurie, cu diametrul de 8 metri. Atunci a vazut si faptul ca ocupantii navei erau complet lipsiti de par, aveau capete in forma de para si membrele foarte subtiri. Si J.F. Danley, care in 1947 a fost seful lui Barnett, a declarat ca Barnett ii spusese pe atunci ca vazuse o farfurie zburatoare cazuta undeva la sesuri. Mai ales dupa 1990, au mai aparut si alti martori, carora Barnett le-ar fi spus ceva despre un OZN prabusit, dar localizarea accidentului nu a devenit mai clara. In schimb, s-au inmultit intre timp argumentele celor care plasau caderea navei si a ocupantilor sai in alta parte, anume langa localitatea Corona, mult mai aproape de Roswell.
(Va urma)