www.ziare.com informeaza: Te simti in siguranta doar pentru ca o mare parte din infractorii nostri sunt plecati peste granita? Crezi ca e suficienta o usa metalica cu inchidere in trei puncte si cu doua yale mecanice sau electrice pentru a-ti pune bunurile la adapost de hoti?
Un hot profesionist poate trece de cele mai sofisticate incuietori in doar cateva minute, dar nu trebuie sa fii musai tinta unui hot profesionist, e suficient sa fii pus ochii pe tine orice alta persoana. Aceasta are nevoie sa petreaca pe Internet doar cateva ore pentru a invata cum sa treaca de orice incuietoare si pentru a comanda sculele potrivi.
Pe YouTube exista aproape 30.000 de clipuri care corespund cautarii "How to Pick a Lock (For Beginners) ". Cel mai accesat dintre acestea are peste 6,7 milioane de vizualizari, dintre care aproximativ 300.000 facute in ultima luna, ceea ce inseamna ca exista cel putin cateva milioane de persoane care au inteles cat de usor iti pot intra in casa.
Oricat de in siguranta te-ai simti in spatele "lacatelor" si "zavoarelor" casei tale... a venit timpul sa privesti altfel vulnerabilitatile sistemelor de protectie conventionale.
Ziare.com a demarat in urma cu cativa ani, impreuna cu BGS, o campanie de constientizare a populatiei asupra riscurilor de efractie, in contextul in care se inregistreaza o tendinta de accelerare a infractiunilor. Numarul spargerilor de locuinte a crescut de la luna la luna cu 10%, iar persoanele care au cazut prada hotilor se afla tot mai jos pe scara sociala, contrazicand astfel preconceptia ca doar cei bogati sunt vizati de rau-facatori.
Timp de trei saptamani, Ziare.com a publicat o serie de articole referitoare la metodele pe care le folosesc hotii atunci cand vor sa te jefuiasca, precum si sfaturi pentru reducerea riscurilor.


O spargere din zece se da cu proprietarul in casa

Statistic, 11% din spargeri au loc in timp ce in locuinta se afla cineva, iar aproape intotdeauna persoana care ramane surprinsa, fara sa stie cum sa reactioneze, nu este hotul.
In general, pentru a fi mai operativi, hotii intra cate doi in casa. Sansele sa reusesti sa-i imobilizezi singur, intr-un moment in care te blochezi si nu stii cum sa reactionezi cand ii vezi, sunt foarte mici.
Pe de alta parte, primul gand al hotilor, atunci cand sunt surprinsi, este sa-l anihileze pe cel care i-a prins, astfel incat sa poata pleca linistiti. Asa se explica de ce o treime dintre hotii surprinsi de cineva in timp ce actioneaza aleg sa-i agreseze pe proprietari.
Pentru a avea sanse mai mari sa nu-l opreasca nimeni atunci cand paraseste locul faptei, hotul stie ca nu trebuie sa fuga, ci sa plece linistit. Cu proprietarul pe urmele sale nu va putea face acest lucru, motiv pentru care motivarea lui de a-l imobiliza foarte repede si pentru o perioada cat mai mare de timp pe cel care l-a surprins va fi foarte mare.
Pentru ca sunt la moda infractiunile rapide, in care se iau foarte putine obiecte odata, strict ce se poate valorifica rapid si fara prea multe riscuri, unii hoti reusesc sa plece linistiti, fara a starni suspiciunea celor cu care se intalnesc.
Hotii sunt suficient de inventivi, pot pleca din casa pe care o jefuiesc, o sa radeti, cu animalul de companie al proprietarului la subtioara, situatie in care vecinii chiar le deschid usa de la intrare petru a-i ajuta, confundand hotul cu un prieten al proprietarului.
Majoritatea celor care dau spargeri sunt hoti "de cariera", recidivisti, persoane care s-au intalnit poate de foarte multe ori cu situatii similare, motiv pentru care atunci cand sunt surprinsi stiu mai bine cum sa reactioneze decat persoana care a dat peste ei.

Te gandesti ca hotul poate fi un prost daca a intrat la tine in casa fara sa stie ca tu esti inauntru, dar cel mai probabil s-ar putea sa stie ca te va gasi acolo si sa fie pregatit sa te anihileze.

Cum actioneaza hotii? Spargeri "la ghici" si "la pont"

"La pont", hotii stiu exact ce au de luat, asta pentru oamenii au tendinta sa povesteasca, sa se laude, iar ceea ce spun nu se stie niciodata la cine ajunge.
In plus, multe persoane posteaza diferite amanunte despre viata personala pe Internet, de la poze facute in propria casa, in care se observa bunuri de valoare sau detalii de structura interioara a locuintei, pana la intervalele cand sunt sau nu acasa.
Pentru ca hotii sa stie cat mai putine despre tine si lucrurile de valoare pe care le ai e bine sa fii discret, sa nu te afisezi cu lucruri foarte scumpe, sa nu se povesteasca despre ce exista prin casa etc.
Daca hotii vin "la ghici", atunci vor inspecta locuinta vizata o perioada mai indelungata, pret de cel putin cateva zile. De aceea, e bine sa se acorde atentie mult mai multor detalii, adesea trecute cu vederea cu usurinta.
Spre exemplu, daca se stie ca incuietoarea mergea bine, iar dintr-o data merge mai greu, poate fi un semn ca s-a fortat butucul. Daca se observa zgarieturi pe usa sau pe langa butuc, poate fi un semn ca hotii au incercat sa-l sparga, dar nu au avut sculele potrivite. Asta nu inseamna neaparat ca au renuntat, cel mai probabil vor reveni, a doua oara cu sculele potrivit.
Fii constient de risc - Primul si cel mai important pas este sa se constientizeze riscurile, ceea ce presupune sa se inteleaga valoarea exacta a lucrurilor pe care le detii.
Foarte putine persoane realizeaza ca detin o serie de lucruri pentru care nu au backup, incepand cu fotografii si albume de familie si pana la documente. In aceasta categorie intra adesea obiecte sau bunuri cu valoare materiala mica, dar cu valoare sentimentala nemasurabila.
Chiar daca nu pui mare pret pe un laptop cu care ar putea sa fuga hotii din casa, trebuie sa fii constient ca in acesta pot exista o serie de informatii care pot fi valorificate prin vanzarea catre persoane care fac phishing.
Fa-ti simtita prezenta in casa - Pentru a-i descuraja pe hotii care poate cred ca proprietarii nu sunt acasa e bine sa iti faci simtita prezenta. Daca stai la casa si ai garaj, afla ca nu e neaparata nevoie sa bagi masina in garaj de fiecare data cand vii acasa. Din cand in cand, poti sa o lasi in curte, iar, astfel, cei care se gandesc sa te jefuiasca realizeaza ca esti acasa.
Cunoaste-ti vecinii - E bine sa se acorde un dram de atentie vecinilor, macar atat cat sa le cunosti fizionomia. Astfel, se pot evita cel mai usor situatiile in care, spre exemplu, urci in lift cu un strain.

In timp ce tu poti crede ca acesta vede doar cat de frumos/oasa sau cat de obosit/a esti, in realitate el poate observa ca ai un telefon foarte scump, o haina de firma, o anumita marca de ceas, pantofi sau accesorii de o anumita calitate, detalii care ii spun clar unui profesionist ca ar putea gasi cu siguranta ceva de valoare la tine in casa de furat.
Instaleaza un sistem de alarma - Instalarea unui asftel de sistem nu presupune sa se sparga pereti sau sa se traga prea multe cabluri - care eventual trebuie mascate. Multe din sistemele de alarma moderne functioneaza pe senzori wireless, care au avantajul ca utilizeaza mai putina energie electrica.
Un sistem de alarma instalat de o firma de paza poate depista caderile de tensiune sau daca cineva a taiat "goarna". Daca pica curentul si situatia persista, din dispeceratul firmei de paza este anuntat proprietarul pentru a remedia defectiunea. In caz contrar, inainte sa se epuizeze sursa alternativa de energie, alarma porneste automat.
Butonul de panica - Sistemele de alarma instalate de o firma de paza au un buton de panica, adica o telecomanda cu raza relativ mare de actiune, care functioneaza si in proximitatea locuintei, nu doar in interiorul acesteia, cu care se alerteaza firma de paza.
Butonul de panica este suprema aparare impotriva celor care intra peste tine in casa. In momentul cand este apasat butonul de panica, firma de paza trimite la fata locului mult mai multe echipaje de interventie decat atunci cand in dispecerat se observa declansarea alarmei prin intermediul senzorilor.
Locul lucrurilor de valoare nu este acasa! - Pentru a nu fi nevoit sa iti transformi casa intr-o fortareata, este bine de stiut ca lucrurile cu valoare foarte mare nu se tin acasa!