soridapress.ro/ EXCLUSIVITATE! ION ILIESCU pentru ARHIVA DE AUR A OLTENITEI !
ION ILIESCU I-A OFERIT UN INTERVIU PROF. SORIN DANCIU PENTRU ARHIVA DE AUR
(Continuare)

DE CE S-A DISTRUS ECONOMIC, OLTENITA?
SORIN DANCIU: De ce credeti ca s-a intamplat nenorocirea asta cu ce tot ce a insemnat economia Oltenitei si zonei sale?
ION ILIESCU: Era perioada economiei de stat si in acest context s-a dezvoltat si aceasta platforma de la Oltenita. Dupa destramarea structurilor acestora statale de economie din industrie si procesul de privatizare a dus la destramarea multor asemenea platforme industriale. Oltenita a fost sacrificata, a suportat acest proces si a disparut aceasta baza unde pentru oras a insemnat ascensiune. Acum orasul este in declin, nu mai are activitati economice, este o problema complicata. Si economia asta privata nu este capabila sa raspunda acestor probleme care sunt in multe alte zone.

PRIVATIZAREA A GENERAT MARI PROBLEME SOCIALE!
SORIN DANCIU: Cand dumneavoastra atrageati atentia in anii 90 ca se va intampla asta, erati facut comunist!
ION ILIESCU: Da! Procesul de privatizare a insemnat din acest punct de vedere, probleme sociale complicate.
SORIN DANCIU: Care ar fi perspectivele Oltenitei? Mai are sperante?
ION ILIESCU: Sper ca da, depinde si de initiative locale si de atragerea unor oameni cu potential economic.

DUNAREA, TOATA, ESTE IN SUFERINTA!
Sorin Danciu: Domnul primar Tone spera sa apara doi investitori acum.
Ion Iliescu: Stiu ca au fost mai multe incercari, niste indieni, niste chinezi care s-au interesat de aceasta zona. Sigur, ar trebui facut ceva si incurajate asemenea initiative sau interese pentru a da o noua viata orasului, pentru ca e pacat sa nu se foloseasca acest potential si, din pacate, Dunarea toata este in suferinta. Perioada de inflorire la Oltenita a fost legata de activizarea transportului pe Dunare, porturi, santiere navale si, mai ales, orasul Oltenita a fost conectat la aceasta dezvoltare a Santierului Naval si la activitatile conexe. A disparut si aceasta activitate, traficul pe Dunare, portul s-a desfiintat, este o chestiune care tine de ansamblul de obiective care ar trebui abordate la nivel national cum anume sa reanimam aceasta zona de tara. Pentru ca zona de sud este legata de activizarea activitatilor la Dunare, inclusiv traficului pe Dunare, inclusiv turismul. Austriecii poposesc la Oltenita, dar nu exista nicio structura care sa atraga, inclusiv portul s-a desfiintat! Legat de aceasta dezvoltare a activitatii turistice la Dunare este o sansa si pentru Oltenita ca si pentru multe alte orase dunarene. Iar Bucurestiul, deocamdata, este conectat la sfarsitul de saptamana la traficul spre munte. Dunarea poate sa devina un punct de atractie pentru bucuresteni!

DE CE SUNTETI IMPOTRIVA CANALULUI DUNARE-BUCURESTI?
SORIN DANCIU: Pe mine chiar m-a impresionat, la un moment dat, am citit logica dumneavoastra. Transportul pe sosea este mult mai rapid, este mult mai activ si cine mai are interesul sa vina, sa care, sa le puna in vapor, pe urma sa vina, sa le ia din vapor si asa mai departe.
ION ILIESCU: De fapt, proiectul in sine prevedea amenajarea hidroenergetica a Argesului inferior. Proiect pe deplin valabil, care a si fost parasit! El era legat de asa-zisul Canal. Ce fel de canal? Cui ii trebuie acest canal cand principalul canal al tarii, Dunarea, de 1000 km, nu este folosit? Si atunci acela nu era canal, era amenajarea Argesului inferior. Eliminand ideea de transport pe apa, pur si simplu amenajarea hidroenergetica a Argesului inferior cu cinci noduri hidroenergetice ar trebui sa fie continuata si finalizata. Acolo s-au si facut cateva lucrari de infrastructura pentru aceste noduri hidrotehnice. Dar Dunarea trebuie gandita din alt punct de vedere. Cum anume sa se reanime traficul pe Dunare, inclusiv turistic si inclusiv folosirea atractiilor turistice ale Dunarii pentru bucuresteni, pentru ca fluxul acesta duminical sa aiba doua sensuri, nu numai spre munte, ci si spre Dunare. Si gandite niste activitati specifice, poate sa fie la fel de atractiv pentru bucuresteni finalul de saptamana petrecut la Dunare, nu numai la munte!

INTERVIUL POATE FI URMARIT, INTEGRAL, LA TELEVIZIUNEA CALARASI1- www.calarasi1.ro