Ce este colica renala ?

Colica renala se manifesta sub forma unei senzatii dureroase puternice, sfasietoare, care apare brusc in regiunea dorsala, in aria topografica a rinichiului, mai jos de ultima coasta. Durerea resimtita iradiaza spre zona anterioara, abdominala, spre partea interna a membrului inferior corespondent si spre organele genitale externe. Senzatia dureroasa are caracter alternativ si evolutie ondulanta. Astfel, momentele in care se resimte senzatia dureroasa sunt intercalate cu perioade de acalmie. Punctul prinicpal in care se resimte senzatia dureroasa se afla pe traiectul ultimei coaste, in zona coloanei vertebrale si pana la o distanta de o palma in lateral de aceasta. Colica renala reprezinta una dintre cele mai importante urgente din medicina interna si este datorata in principal aparitiei unui obstacol in calea evacuarii secretiei urinare.

Colica renala se poate manifesta sub forma unui disconfort pulsatil sau sub forma unei dureri insuportabile, comparabila cu durerea resimtita de pacientii cu pancreatita acuta. Durerea este declansata de migrarea calculilor. Formarea calculilor renali in interiorul cavitatilor intrarenale este urmata de migratia acestora care poate produce dureri insuportabile. Calculii renali au suprafata rugoasa, aspra, lezand ureterul si mucoasa cailor urinare pe parcursul migratiei lor. Senzatia dureroasa in sine este provocata de excitatia filetelor nervoase regasite la nivelul submucoasei si de spasmul care se declanseaza din nevoia de contractare a ureterului pe suprafata calculului pentru impiedicarea migratiei acestuia.

Cine sunt persoanele predispuse la colici renale ?

Colica renala apare frecvent la persoane cu varste cuprinse intre 30 si 60 de ani, in special cele de sex masculin, existand un raport de incidenta pe sexe stabilit la 3:1 fata de persoanele de sex feminin. Afectiunea poate fi mai frecvent inregistrata in familiile in care exista antecedente de boala la ceilalti membrii ai familiei. De asemenea, persoanele care locuiesc in regiuni toride si sunt expuse deshidratarii, avand sanse mari sa dezvolte litiaza renala asociata cu colici renale. In cazul in care aciditatea urinei se modifica in mod constant, riscul de dezvoltare a litiazei creste.

Care sunt cauzele aparitiei colicii renale ?
Litiaza renala, cunoscuta si sub denumirile de calculi renali sau pietre la rinichi;
Formarea cheagurilor de sange la nivelul rinichilor;
Prezenta de formatiuni tumorale la acest nivel;
Prezenta cazeumului specific tuberculozei renale, care reprezinta o masa de substante necrozate, bogate in lipide si proteine, cu aspect branzos;
Necroza papilara la nivel renal;
Traumatismele suferite la acest nivel.
Cum se manifesta colica renala ?

Adesea, colica renala este cauzata de formarea calculilor renali. Pacientul ramane asimptomatic sau prezinta rareori dureri lombare atipice in conditiile in care calculii raman imobili. In conditiile in care un calcul renal se mobilizeaza si incepe sa irite ureterul, pacientul resimte colica renala, manifestata prin dureri colicative cu caracter progresiv la nivelul regiunii lombare sau in zona flancurilor. Senzatia dureroasa poate sa iradieze inspre organele genitale externe si inspre partea interioara a coapsei corespondente, atunci cand calculii ureterali sunt inserati profund. Senzatia dureroasa se poate manifesta si in urma resimtirii unor trepidatii, in urma ingestiei unui volum mare de lichide, in urma unui tratament diuretic sau in absenta oricarei cauze aparente. Senzatia dureroasa poate varia de la cateva minute pana la cateva ore si poate reaparea in cazul in care factorul cauzal nu este inlaturat.
Primul simptom important pentru diagnosticarea colicii renale este durerea insuportabila resimtita la nivelul zonei lombare. Simptomele care marcheaza instalarea colicii renale sunt tulburarile de ordin urinar. In caz de colica renala urinarile devin frecvente si sunt asociate cu senzatii dureroase. De asemenea, persoanele afectate de colici renale resimt o senzatie de urinare incompleta sau au tendinta de a urina foarte des. Durerea din colica renala este accentuata de tuse, de stranut sau de respiratia profunda. La atingerea ariei topografice a rinichilor, se constata o sensibilitate dureroasa crescuta si contractura musculaturii din regiunea coloanei vertebrale lombare. Pulsul pacientilor ramane nemodificat, insa tensiunea arteriala se poate modifica.

Semnele vezicale:

Hematuria sau prezenta sangelui in urina, inregistrata in peste 70 % dintre cazuri;
Disuria sau durerea resimtita in momentul mictiunii;
Polakiuria sau urinarea frecventa;
Tenesmele vezicale care confera senzatia de urinare incompleta.
Semnele generale:

Pacientul are tegumentele si mucoasele aparente palide, transpira, este agitat si se afla intr-o continua cautare a unei pozitii care sa ii permita atenuarea intensitatii dureroase;
Starea febrila indica instalarea unei infectii urinare supraadaugate, datorate incetinirii circulatiei sangelui la nivelul rinichilor. Instalarea unei infectii constituie un element de risc important, colica renala capatand astfel caracter de urgenta urologica.
Semne digestive, inregistrate in unele cazuri:

Meteorismul abdominal sau starea de balonare;
Senzatie de greata sau chiar episoade de varsaturi.
Care sunt complicatiile colicii renale ?

Crizele de colica renala nu trebuie tratate cu superficialitate pentru ca ureterul poate ramane obstruat si in cazul instalarii unei uropatii obstructive desfasurate pe parcursul a sase saptamani, rinichii se deterioreaza grav. Pe parcursul a doua sau trei luni, rinichiul afectat de obstructie poate fi distrus complet. Evolutia bolii conduce la inflamarea si obstruarea cailor urinare. In cazul in care tranzitul normal al urinei nu este restabilit in decurs de sase saptamani, se produce accentuarea degradarii morfologice si functionale a rinichiului, avand ca urma mictiunea dureroasa insotita de hematurie, instalarea infectiilor urinare in zonele lezate de calculi, iar treptat se produce distrugerea si atrofierea rinichiului afectat, care devine hidronefrotic. Ulterior se instaleaza blocajul renal si starea de uremie care impun necesitatea instituirii dializei sau supunerea unei interventii chirurgicale de extirpare a rinichiului afectat.
Alte complicatii ale colicii renale sunt reprezentate de infectiile suprapuse. Infectiile survenite ca urmare a stagnarii urinei in partea superioara a calculului pot transforma o ureterohidronefroza asimptomatica intr-o patologie cu caracter dramatic si insotita de stare febrila puternica, care duce treptat la distructia organica.
In urma prezentarii la o unitate medicala specializata se recomanda internarea in urmatoarele conditii:
In cazul in care episoadele de varsaturi persista sau pacientul manifesta simptome de ocluzie intestinala, care pot aparea ca urmare a meteorismului abdominal accentuat.
In cazul in care inflamatia rinichiului si a bazinetului, cunoscuta ca si pielonefrita, coexista.
In cazul in care senzatia dureroasa persista mai mult de doua, trei zile si este suspectata prezenta unei obstructii urinare.
In cazul in care rezultatele obtinute in urma efectuarii probelor functionale sunt alterate.
In cazul in care colica renala este asociata cu febra foarte mare

Diagnosticul colicii renale se poate stabili cu usurinta prin metoda Giordano, care consta in percutia zonei lombare. Sesizarea unei sensibilitati dureroase sporite la acest nivel constituie un factor important ce sustine diagnosticul de colica renala. Analizele urinare sunt, de asemenea, foarte importante, in cazul colicii renale, urina devenind hipercroma si capatand o culoare de la roz pal pana la culori foarte inchise. Pentru stabilirea diagnosticului colicii renale se pot utiliza examenul ecografic, examenul radiografic sau urografia. Urografia reprezinta un examen radiografic efectuat la nivelul rinichilor, capabil sa evidentieze structura cavitatilor renale si a cailor extrarenale in urma injectarii unei substante de contrast.
Diagnosticul se stabileste in principal pe baza prezentei simptomelor detaliate anterior. Pentru stabilirea unui diagnostic cert si pentru evaluarea starii pacientului se pot efectua urmatoarele investigatii:
Examenul ecografic permite depistarea obstacolelor, a sediului lor si a naturii obstacolului, permite identificarea dilatatiilor renale sau ureterale.
Examenul radiografic permite identificarea prezentei si a topografiei exacte a calculilor renali formati.
Sumarul de urina permite identificarea sangelui si a microorganismelor din secretia urinara. Prezenta leucocitelor in secretia urinara constituie un semn de instalare al unei infectii urinare. De asemenea, sumarul de urina permite identificarea nisipului eliminat pe cale urinara, cunoscut sub denumirea de cristalurie. Urocultura evidentiaza eventualele infectii ale tractului urinar.
Urografia evidentiaza pozitia calculilor pe traiectul cailor urinare.
Calculii renali cu dimensiuni de cativa milimetri se pot elimina cu usurinta, iar cei cu dimensiuni de circa 1 cm pot fi eliminati pe cale naturala, insa mai dificil. Calculii renali cu dimensiuni mai mari de 1 cm indica tinerea sub observatie stricta a pacientilor.
Stabilirea unui diagnostic cert in urma efectuarii diagnosticului diferential este foarte importanta, deoarece exista o serie de alte afectiuni ale caror manifestari se pot asemana cu colicile renale. Astfel de afectiuni cu simptomatologie asemanatoare sunt colicile biliare, crizele de ulcer, apendicitele sau pancreatitele.