mariustuca.ro / In curand, inelul vaginal care protejeaza de infectiile cu transmitere sexuala si de sarcina nedorita (Autoare: Magda Marincovici)
Cercetatorii americani de la Univesitatea Norhwestern, in parteneriat cu ong-ul Conrad, lucreaza de aproape 5 ani la un inel vaginal care asigura protectie fata de infectiile cu transmitere sexuala, HIV si herpes, scrie site-ul 20 minutes.
- Cred ca in special femeile il vor folosi pentru contraceptie, dar ele vor putea, totodata, sa se protejeze de infectiile transmisibile sexual, spune doctorul Patrick Kiser, de la Universitatea Northwestern. Noul inel se prezinta ca cel vaginal clasic, cu un diametru de 5,5 cm.
El este plasat in vagin pentru 90 de zile si are doua componente: prima care difuzeaza 10 micrograme de levonorgestrel, contraceptiv hormonal; a doua care elibereaza 10 miligrame de tenofovir, antiretroviral pentru protejarea de infectiile cu transmitere sexuala. Are eficienta de 99% contra infectiilor cu transmitere sexuala. Ceea ce este foarte important, in conditiile in care prezervativul este folosit doar de 5% dintre barbati.
Deocamdata, 50 de femei din SUA si Republica Dominicana au testat noul inel vaginal. Si, totusi, nu s-a avansat nici o data la care ar putea in vanzare acest anou.
Un alt proiect de inel vaginal ar putea fi finalizat cel tarziu in 2018. El a fost testat pe un lot de 5.000 de femei africane voluntare din Malawi, Africa de Sud, Uganda si Zimbabwe. Instalat pentru 30 de zile, inelul difuzeaza un antiretroviral, dapivirina, care protejeaza femeia purtatoare de infectia cu HIV, dar si de herpes in timpul raporturilor sexuale. Dapivirina Ring prezinta avantajul ca este microdozata si, astfel, se poate evita necazurile in caz ca am uitat.