Mariustuca.ro / Dragos Serban, autorul unei metode rapide de identificare a cancerului fara biopsie, decis sa-si continue studiile la o facultate din Anglia sau SUA (Autoare: Magda Marincovici)
Dragos Serban este in ultimul an la Liceul Teoretic International de Informatica din Constanta. Cand nu se pregateste pentru bacalaureat, studiaza posibilitati de a face viata mai usoara oamenilor din jurul lui aflati in momente de cumpana. Concret, Dragos Serban este autorul unei metode non-invazive de stabilire a naturii unei tumori cerebrale. In doar cateva secunde, prin metoda lui Dragos, bolnavul afla daca tumora lui este maligna sau benigna, cu o precizie de 90%. Avantajele inventiei lui sunt multiple si ele au fost remarcate de specialisti, din tara si din strainatate. Pacientul nu mai este nevoit sa faca biopsie pentru stabilirea diagnosticului, sa astepte uneori si 30 de zile rezultatele biopsiei. In plus metoda lui Dragos Serban este mult mai putin costisitoare.
Metoda lui Dragos Serban se numeste A non-invasive approach to brain tumors classification based on their testured pattern in MR images and CT scans. Sunt folosite toate informatiile oferite de investigatiile imagistice si sunt procesate pe baza unui algoritm. Cu ajutorul a 13 repere este studiata tumora (natura, textura) si este precizat un diagnostic primar. Ceea ce este foarte important, intrucat contribuie la castigarea de timp pretios in lupta contra cronometru cu aceasta boala necrutatoare.
- Selecteaza imaginea cu tumora apasa butonu submit si primeste rezultatul pe loc, spune Dragos Serban.
Cu aceasta metoda, Dragos Serban a obtinut premiul intai si medalia de aur la Concursul National de Stiinte si Tehnologii (FirStep, Bucuresti, februarie, 2015) si s-a calificat la celebrul concurs de proiecte internationale, ISWEEP din luna mai la Houston, la sectiunea Environment health disease prevention. La ambele evenimente, metoda lui Dragos Serban a fost foarte bine primita de medici neurologi si neurochirurgi.
La Congresul Societatii Mondiale de Pshiatrie, ce a avut loc la Bucuresti, intre 24 si 27 iunie anul acesta, la care au participat, printre altii, prof. Michael Kidd, presedintele Asociatiei Mondiale a Medicilor de Familie, si prof. Paul Summergrad, presedintele Asociatiei Americane de Psihiatrie, Dragos Serban si-a prezentat metoda si s-a bucurat de aprecieri deosebite.

Experienta traumatizanta

Dar pana sa puna la punct aceasta metoda de definire a tumorilor cerebrale, Dragos a trecut el insusi prin experienta traumatizanta a suspiciunii de cancer, a asteptarii lungi si chinuitoare a rezultatului biopsiei. Avea numai 15 ani, cand s-a pomenit ca i se umfla piciorul. Au urmat biopsia si interventia chirurgicala, dar si vreo 30 de zile chinuitoare, de asteptare a verdictului. In acele zile lungi si grele, a gasit un refugiu in internet si cu toate datele pe care le avea la dispozitie a creat acesta metoda. Slava Domnului, Dragos este un caz fericit: tumora lui era benigna.

CV de inventator

Dar povestea de inventator a lui Dragos nu a inceput cu aceasta metoda cu totul speciala de a identifica natura tumorilor cerebrale. La cei aproape 18 ani, Dragos Serban are un CV consistent. A obtinut medalia de argint la IYIPO (International Young Inventors Project Olympiad, Tbilisi, 2013 cu proiectul Hungry cat-animation based learning environment” conceput pentru a-i ajuta pe elevi sa deprinda cunostinte de fizica printr-un program animat pe website. De la Olimpiada Internationala de proiecte de energie, inginerie, mediu â€" ISWEEP (Houston, 2013) Dragos Servan a venit acasa cu o medalie de bronz pentru proiectul An eco-friendly wall coating with better insulating properties, constand in crearea unui material de izolare a peretilor, facut din pasta de hartie si ipsos. Tot o medalie de bronz a adus acasa si de la Concursul international pentru proiecte informatice (Ankara, 2014), pentru proiectul Sorting Algrorithms Race, ce propune insusirea notiunilor de informatica in mod interactiv prin animatii si jocuri.

La noi, aproape nu mai exista cercetare

Evident, l-am intrebat pe Dragos la ce anume mai lucreaza. Mi-a spus ca are multe idei, de exemplu un sistem pentru clasificarea tumorilor pulmonare. Dar, deocamdata, cea mai mare parte a timpului invata pentru examenul de bacalaureat si concursul de admitere in facultate.
Dupa ce isi va lua diploma de bacalaureat, Dragos este decis sa urmeze o facultate in Anglia sau SUA.
- De ce?
- Pentru ca sa pot sa-mi duc la capat ideile pe care le am. Simt ca acolo am mai multa sustinere. Si stiu sigur ca, acolo, chiar se face cercetare. La noi, aproape nu mai exista cercetare, spune Dragos.
Si, din pacate, realitatea de acasa, de aici, unde el a revenit de fiecare cu medalii, nu-l poate, cel putin deocamdata, contrazice pe Dragos Serban, tanarul inventator din Constanta.