Mariustuca.ro / Atentie, in apa, razele ultraviolete sunt si mai agresive (Autoare: Magda Marincovici)
Chiar si in apa, cand inotam, trebuie sa ne acoperim pielea cu un strat de crema de protectie solara, ne recomanda medicii dermatologi. In apa, avem senzatia ca ne racorim, comparativ cu temperatura ridicata a nisipiului fierbinte de pe plaja. Senzatia de racoare creste atunci cand ne aflam in apa si bate vantul. Dar in aceste conditii, riscul de arsuri solare, chiar de insolatie este si mai mare, deoarece avem tendinta de a sta mai mult in apa fara a ne proteja de razele ultraviolete. Medicii dermatologi ne recomanda sa aplicam crema solara si a ne proteja pielea indiferent daca inotam in piscina sau in mare.
Explicatia? Ca toate suprafetele stralucitoare - apa, zapada, nisip - creste cantitatea de ultraviolete expediate spre pielea si ochii nostri. In mod curent, zapada reflecta intre 40% si 90% din razele ultraviolete, apa, intre 10% si 30%, iar nisipul, intre 5% si 25%

Pielea si ochii

Oftalmologii, la randul lor, ne sfatuiesc sa purtam ochelari de soare. Deoarce ultravioltele sunt cauza opacitatii cristalinului. Si atentie, opacitatea cristalinului duce direct la cataracta, cu cel mai mare risc de orbire.
De asemenea, poate provoca oftalmie ca urmare a arsurii solare la nivelul ochiului. Asadar, cu oftalmologul consultati-va asupra ochelarilor de soare si cu dermatologul sau cel putin cu farmacistul asupra cremei de protectie solare care sa va protejeze pielea si pe nisip, si in apa.